Tο βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών έχει ξεκινήσει μια νέα διαφημιστική εκστρατεία σε αλβανικές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης για να αποτρέψ...
Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, οι διαφημίσεις θα τρέχουν στο Instagram και το Facebook στα αλβανικά και τα αγγλικά, προειδοποιώντας τους ανθρώπους για τις επιπτώσεις της παράνομης εισόδου στη χώρα.
«Αν έρθετε παράνομα στο Ηνωμένο Βασίλειο, αντιμετωπίζετε την ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΗ και την ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ», γράφει μία από τις διαφημίσεις, με τη φωτογραφία ενός αστυνομικού.
Όμως, ένας ειδικός στο προσφυγικό δίκαιο και διευθυντής της οργάνωσης Stand For All, ο Daniel Sohege, δήλωσε: «Οι πολιτικές PR stunt μπορεί να βοηθούν την κυβέρνηση να αποσπάσει την προσοχή της κοινής γνώμης από την πραγματικότητα βραχυπρόθεσμα, αλλά δεν επιτυγχάνουν τίποτα άλλο από το να σπαταλούν περισσότερα χρήματα».
Και πρόσθεσε: «Η πραγματικότητα είναι ότι οι Αλβανοί που ζητούν άσυλο στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν συχνά πολύ καλές αιτιάσεις και μια διαφήμιση δεν πρόκειται να το αλλάξει αυτό. Η Αλβανία είναι μία από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης, κάτι που τροφοδοτεί το trafficking. Το να προσποιούμαστε το αντίθετο είναι παράλογο».
Η κυβέρνηση αρνήθηκε να αποκαλύψει το ποσό που δαπανάται για την εκστρατεία, αλλά δήλωσε ότι έχει ως στόχο να «καταστήσει σαφείς τους κινδύνους» που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι μετανάστες όταν διασχίζουν τη Μάγχη σε μικρές βάρκες.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, η Αλβανία είναι μια «ασφαλής και ευημερούσα χώρα» και πολλοί υπήκοοι «ταξιδεύουν μέσω πολλών χωρών για το δρόμο προς το Ηνωμένο Βασίλειο», προτού υποβάλουν «ψευδείς αιτήσεις ασύλου όταν φτάσουν».
Ωστόσο, το πρόβλημα με αυτή τη δήλωση είναι ότι το 2022, περίπου οι μισές από τις εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου από Αλβανούς εγκρίθηκαν, ενώ περισσότερες εγκρίθηκαν κατόπιν έφεσης. Οι περισσότεροι από αυτούς που εγκρίθηκαν ήταν γυναίκες και περιλάμβαναν περιπτώσεις που συνδέονταν με σεξουαλική εμπορία και ενδοοικογενειακή βία και άλλες που εμπλέκονταν με τοκογλύφους, δολοφονίες εκδίκησης ή πιέσεις από το οργανωμένο έγκλημα.
Συνολικά 13.741 αιτήσεις υποβλήθηκαν από Αλβανούς κατά τη διάρκεια του έτους αυτού, ενώ σχεδόν 10.000 υποβλήθηκαν από εκείνους που έφτασαν με βάρκες.
Πολλοί Αλβανοί έκλεισαν τη διαδρομή τους προς το Ηνωμένο Βασίλειο μέσω μικρών σκαφών, από αγγελίες στο Facebook και το Instagram που τοποθετήθηκαν από διακινητές ανθρώπων.
Ο υπουργός Μετανάστευσης Ρόμπερτ Τζένρικ δήλωσε: «Είμαστε αποφασισμένοι να σταματήσουμε τις βάρκες, και η εκστρατεία, που ξεκινά στην Αλβανία αυτή την εβδομάδα, είναι μόνο ένα στοιχείο του έργου του Υπουργείου Εσωτερικών στο ρεύμα ανόδου για να συμβάλει στη διάλυση των μύθων σχετικά με τα παράνομα ταξίδια στο Ηνωμένο Βασίλειο, να εξηγήσει την πραγματικότητα και να καταπολεμήσει τα ψέματα που διακινούν οι κακοί λαθρέμποροι ανθρώπων που επωφελούνται από αυτό το άθλιο εμπόριο».
Η δράση της κυβέρνησης των Συντηρητικών καταδικάστηκε από το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα, το οποίο δήλωσε ότι «δεν το πιστεύει κανείς», ενώ άλλοι την χαρακτήρισαν άσκοπη. Και αυτό διότι παρόμοιες εκστρατείες είχαν διεξαχθεί πέρυσι, αλλά δεν απέτρεψαν καθόλου τον αριθμό των ανθρώπων που έκαναν το ταξίδι.
Η Ιβέτ Κούπερ, σκιώδης υπουργός Εσωτερικών του ΗΒ, δήλωσε ότι το Συντηρητικό Κόμμα απέτυχε σε κάθε ευκαιρία να αντιμετωπίσει τη μεταναστευτική κρίση με τις προτεινόμενες λύσεις του.
«Είναι απίστευτο το γεγονός ότι καθώς οι διελεύσεις από τη Μάγχη συνεχίζουν να αυξάνονται και το σύστημα ασύλου βρίσκεται σε χάος, το μόνο που μπορούν να σκεφτούν οι Συντηρητικοί για να σταματήσουν τις εγκληματικές συμμορίες είναι μια διαφημιστική εκστρατεία», δήλωσε η ίδια.
«Σε κάθε στροφή, οι λεγόμενες λύσεις των Συντηρητικών αποτυγχάνουν να ανταποκριθούν στην κλίμακα της κρίσης. Το μόνο που κάνουν είναι να ψαλιδίζουν το πρόβλημα γύρω γύρω».
Οι ΜΚΟ για τους πρόσφυγες έχουν επίσης ξεσηκωθεί κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι απλώς επαναλαμβάνει τον μύθο ότι η προσφυγική μετανάστευση είναι παράνομη, ενώ στην πραγματικότητα προστατεύεται από τη Σύμβαση για τους Πρόσφυγες, στην κατάρτιση της οποίας συμμετείχε το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα δεν μάσησε επίσης τα λόγια του για τη ρητορική και την τακτική που χρησιμοποιεί η βρετανική κυβέρνηση εναντίον των Αλβανών. Τον Μάρτιο, χαρακτήρισε το διαχωρισμό των Αλβανών μεταναστών ως «ντροπιαστική» στιγμή για τη βρετανική πολιτική.
Με πληροφορίες από Euractiv
COMMENTS