Καταργήθηκαν τα κέντρα νεοσυλλέκτων σε Ρόδο και Κω!
Ξεκίνησε η “αποστρατιωτικοποίηση” των νησιών;
«Είστε υπόχρεος κατάταξης με τη 2023 Ε΄ ΕΣΣΟ (Σεπτέμβριος), πλην όμως δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμα ο ακριβής τόπος και ημερομηνία που πρέπει να παρουσιαστείτε».

Αυτό το μήνυμα λαμβάνουν σε έλεγχο που κάνουν για την παρουσίασή τους σε κέντρο εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων οι νησιώτες που αναζητούν πού θα παρουσιαστούν στην επόμενη ΕΣΣΟ, ενώ οι πληροφορίες της «δημοκρατικής» περί κατάργησής τους στα νησιά επιβεβαιώθηκαν και αρμοδίως χθες.
Τα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων Ρόδου και Κω στα 541 και 295 Τ.Ε. αντίστοιχα δεν θα υπάρχουν ως Σημεία Υποδοχής Οπλιτών και πλέον θα παρουσιάζονται στην Αυλώνα, στην Τρίπολη, στην Λαμία και στην Καλαμάτα.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι διατηρείται το κέντρο της Κρήτης στο οποίο θα παρουσιάζονται μόνο Κρητικοί!
Ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Παππάς έχει ήδη ξεκινήσει διαβουλεύσεις με την ηγεσία του Υπουργείου Αμυνας για να ανατρέψει την ειλημμένη απόφαση, πλην όμως κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν έχουν προβλεφθεί καν πιστώσεις για την λειτουργία των δύο κέντρων από τον Σεπτέμβριο και εντεύθεν, ενώ το πλήγμα για την αγορά των νησιών αλλά και για τις οικογένειες των οπλιτών είναι αδιαμφισβήτητο.
Το γεγονός πέραν της ταλαιπωρίας και της οικονομικής αιμορραγίας των νέων νησιωτών και των οικογενειών τους ερμηνεύεται αρνητικά και όσον αφορά στον αριθμό των στρατευμένων στα νησιά ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης όπως αυτή που διανύουμε.

Θυμίζουμε ότι τυπικά τα δύο κέντρα, όπως και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα, πλην της Κρήτης, έχουν καταργηθεί από τον Μάιο και υποδέχτηκαν νεοσύλλεκτους της σειράς Ιουνίου και Ιουλίου.
Ο σχεδιασμός του Υπουργείου Αμυνας ήταν και παραμένει να κλείσουν τα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων και η κατάταξη να γίνεται από τα Σημεία Υποδοχής Οπλιτών τα οποία επί της ουσίας θα είναι κάποιες κεντρικές μονάδες οι οποίες απλά θα υποδέχονται τους νεοσύλλεκτους και μέσα σε δύο μήνες θα τους προωθούν στις μονάδες όπου θα υπηρετήσουν.
Η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας έκρινε ότι οι νησιώτες και όσοι θα υπηρετήσουν στα σύνορα πρέπει να κατατάσσονται στα μεγάλα παλιά κέντρα νεοσυλλέκτων.
Το σύστημα που ισχύει σήμερα προβλέπει θητεία δύο ταχυτήτων, ανάλογα με την περιοχή ή τη Μονάδα στην οποία υπηρετεί ο οπλίτης.
Τον Μάιο του 2021 με ΚΥΑ των υπουργείων Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας η διάρκεια της θητείας ορίστηκε στους δώδεκα μήνες για όσους υπηρετούν στα αστικά κέντρα και την ενδοχώρα και μειώθηκε στους εννέα για όσους επιλέγουν να εκπληρώσουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις στον Έβρο, στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου, στην Κύπρο, στις Ειδικές Δυνάμεις και στα πλοία του Στόλου.
Πίσω από την απόφαση της τότε ηγεσίας βρισκόταν η εκτίμηση ότι το «μπόνους» της μειωμένης θητείας θα οδηγούσε περισσότερους οπλίτες στην παραμεθόριο.
Με αυτόν τον τρόπο θα στελεχώνονταν νευραλγικές Μονάδες και Φυλάκια των Ενόπλων Δυνάμεων στον Έβρο και στα νησιά όπου παρατηρούνται σημαντικές ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό.
Η πραγματικότητα όμως, έδειξε ότι το εννιάμηνο δεν αποτελεί ουσιαστικό κίνητρο.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, στα δύο χρόνια που εφαρμόζεται το κλιμακωτό σύστημα το έμψυχο δυναμικό των επίμαχων Μονάδων δεν αυξήθηκε καθόλου ή σε μεμονωμένες περιπτώσεις αυξήθηκε οριακά.

Η στελέχωση παραμένει χαμηλή σε μεγάλο αριθμό Μονάδων, ενώ μόνο στις Ειδικές Δυνάμεις παρατηρείται μικρή αύξηση.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη