Σύγκρουση στο Κοσσυφοπέδιο: Έρχεται ο νέος πόλεμος στην Ευρώπη;


Η ιστορική πορεία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο εμπόδισε τις ΗΠΑ να δημιουργήσουν μια βαλκανική βάση μέχρι τον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου. Το στρατόπεδο Μπόντστιλ είναι μια πολύ μεγάλη βάση, και το πώς οι Σέρβοι θα την αντιμετωπίσουν είναι ασαφές.

Τα Βαλκάνια έχουν τους δικούς τους νόμους, η ειρήνη δεν είναι ένας από αυτούς, πρωτίστως είναι το «σύνδρομο της αναλαμπής». Αρχίζουν να καίγονται αστραπιαία – αιματηρά κατά συνέπεια – και αυτό τελειώνει γρήγορα. Τα κάρβουνα σιγοκαίνε εδώ και αιώνες, αναζωπυρωμένα από (για τα δυτικά δεδομένα) ασήμαντα πράγματα, και μόνο ένας ανόητος θα θεωρούσε ότι θα μπορούσε ποτέ να τα σβήσει.

Οι φωτιές είναι μέρος των λαών και του αυτοεπιβαλλόμενου πεπρωμένου τους, τα Βαλκάνια θα ήταν πολύ δυστυχισμένα χωρίς αυτές. Θα είχαν χάσει την ταυτότητά τους, χωρίς αυτές τις φωτιές που αναβοσβήνουν.

Τον επόμενο μήνα, όλα θα μπορούσαν να σβήσουν ξανά…

Η ήδη ψυχρή σχέση μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου γίνεται όλο και πιο παγωμένη μετά τη δολοφονία ενός Κοσοβάρου αστυνομικού από Σέρβους. Αλλά το Βελιγράδι δεν ενδιαφέρεται για πόλεμο – άλλοι μπορεί να το κάνουν.

Η προπαγάνδα έχει ήδη αρχίσει. Είναι τόσο δυνατή που θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι τα Βαλκάνια σύντομα θα ξαναβρεθούν στις φλόγες. Αλλά η κατάσταση δεν είναι τόσο ξεκάθαρη. Ναι, η Σερβία έχει ενισχύσει τον στρατό της στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο που η Σερβία δεν αναγνωρίζει. Ο στρατός του Βελιγραδίου είναι καλά εξοπλισμένος και έτοιμος να κάνει τη δουλειά του, αν λάβει εντολή από τον πρόεδρό του, τόνισε ο υπουργός Άμυνας Μίλος Βούτσεβιτς. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη νομική κατάσταση.

Για μια εισβολή στο Κοσσυφοπέδιο θα ήταν απαραίτητη η συγκατάθεση της αποστολής KFOR υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ, όπως ορίζει το ψήφισμα 1244 του ΟΗΕ. Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας, θα ήταν καλύτερα αν οι στρατιώτες της KFOR προστάτευαν τον βορρά που κατοικείται από τους Σέρβους. Περιτριγυρισμένη από κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, η Σερβία θα μπορούσε να ξεκινήσει έναν πόλεμο αλλά να μην τον κερδίσει στο τέλος.

Παρ’ όλα αυτά, η υπομονή των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο αλλά και στη Σερβία φαίνεται να εξαντλείται. Η διεθνής κοινότητα, δηλαδή η Δύση, μπορεί ακόμη να ανταποκριθεί στη δικαιολογημένη και συμβατικά απαιτούμενη σερβική αυτονομία στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου και να την επιβάλει ενάντια στην μέχρι τώρα αντίσταση του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου. Μόνο αν αυτό αλλάξει θα μπορούσε να γίνει πραγματικά επικίνδυνο. Πιθανόν οι δυτικοί γεωστρατηγικοί να εικάζουν ακριβώς αυτό: ένας πόλεμος θα μπορούσε να λύσει από μόνος του το σερβικό ζήτημα στο Κοσσυφοπέδιο και ταυτόχρονα να οδηγήσει το αυτόβουλο, στρατιωτικά ουδέτερο σερβικό κράτος στο ΝΑΤΟ. Με όρους ειρήνης στα Βαλκάνια, καμία από τις δύο πλευρές δεν μπορεί πραγματικά να το θέλει αυτό.

πηγη

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη