Οι Ισραηλινοί αθλητές επιτρέπεται να αγωνίζονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες χωρίς περιορισμούς


Tην Τετάρτη, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι οι Ισραηλινοί αθλητές δεν είναι υπεύθυνοι για τις ενέργειες του Ισραήλ και ότι δεν θα πρέπει να υφίστανται «διακρίσεις» κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτό έχει φέρει τώρα τη Ρωσία σε φρενίτιδα.

Εδώ και μερικά χρόνια, οι Ρώσοι αθλητές υπόκεινται σε μια σειρά κυρώσεων από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή ( ΔΟΕ). Η τελευταία προσφορά είναι οι αθλητές της χώρας να συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά όχι υπό τη ρωσική σημαία . Επιπλέον, πρέπει να αποστασιοποιηθούν από την κυβέρνηση της χώρας τους. Ο λόγος είναι η στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Όμως, την Τετάρτη, ένας εκπρόσωπος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής ανακοίνωσε ότι κανένας Ισραηλινός αθλητής δεν θα υποστεί «διακρίσεις» κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

«Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή υποστηρίζει την έννοια της ατομικής ευθύνης και οι αθλητές δεν μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνοι για τις ενέργειες των κυβερνήσεών τους», είπε ο εκπρόσωπος.

Ο εκπρόσωπος υποσχέθηκε επίσης «γρήγορες ενέργειες όπως κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο 2020» εάν κάποιος κακομεταχειριστεί τους Ισραηλινούς αθλητές σε μελλοντικούς Ολυμπιακούς αγώνες. Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο, ο Αλγερινός τζούντοκα Fethi Nourine και ο προπονητής του αποκλείστηκαν για δέκα χρόνια μετά την αποχώρησή τους από τους αγώνες για να αποφύγουν να αντιμετωπίσουν τον Tohar Butbu του Ισραήλ .

Η ανακοίνωση έκανε τη Μόσχα να δει κόκκινο, καθώς αυτή η αρχή φαίνεται να ισχύει μόνο για Εβραίους και όχι για αθλητές από άλλα έθνη.

— Η ΔΟΕ έχει απαξιώσει πλήρως τον εαυτό της, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε δήλωση την Παρασκευή.

«Ό,τι βολεύει τα συμφέροντα της Δύσης, ιδιαίτερα των ΗΠΑ, υποστηρίζουν και αναζητούν διατυπώσεις για να το εφαρμόσουν», συνέχισε ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος χαρακτήρισε την ανακοίνωση «σκανδαλώδη».

Οι Λευκορώσοι αθλητές αναγκάζονται επίσης να αγωνίζονται υπό ουδέτερη σημαία εάν θέλουν να συμμετάσχουν σε Ολυμπιακούς αγώνες, σύμφωνα με απόφαση της ΔΟΕ. Αυτό παρά το γεγονός ότι η χώρα δεν συμμετέχει επίσημα στον πόλεμο στην Ουκρανία. 

"

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια