Μέγας Αλέξανδρος: Ποιοι συγγενείς του είναι θαμμένοι στους τάφους της Βεργίνας;


Λίγο καιρό μετά τη δήλωση της Ελένης-Γλύκατζη Αρβελέρ, που εξέφρασε με βεβαιότητα ότι ο Μέγας Αλέξανδρος είναι θαμμένος στη Βεργίνα, και όχι ο πατέρας του Φίλιππος Β’, μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Archaeological Science προτείνει μια διαφορετική θεωρία για την ταυτότητα των θαμμένων στον αρχαιολογικό χώρο των Αιγών.

Παρότι ποτέ δεν υπήρξε αμφιβολία ότι τα σκελετικά υπολείμματα στους βασιλικούς τάφους I, II και III ανήκουν σε στενούς συγγενείς του Μεγάλου Αλεξάνδρου, οι ερευνητές έχουν αμφισβητήσει για σχεδόν μισό αιώνα την ταυτότητα του κάθε τάφου.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Archaeological Science: Reports, στους βασιλικούς τάφους βρίσκονται τα οστά του Φιλίππου Β’, της θετής μητέρας, των ετεροθαλών αδερφών και του γιου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, μαζί με πανοπλίες και άλλα αντικείμενα που ανήκουν στον Μέγα Αλέξανδρο.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα σκελετικά υπολείμματα συνδυάζοντας οστεολογικές αναλύσεις, μακρο-φωτογραφίες, ακτίνες Χ, και ανατομικές εξετάσεις με ιστορικές πηγές του παρελθόντος. Στον ανδρικό σκελετό του τάφου Ι εντοπίστηκε σύντηξη γονάτων που βάσει ιστορικών στοιχείων συνάδει με τη χωλότητα του βασιλιά Φιλίππου Β’. Επιπλέον, ανακάλυψαν ότι ο τάφος Ι περιείχε τα οστά ενός άνδρα με τραυματισμένο γόνατο, μιας γυναίκας και ενός βρέφους που ήταν μόλις ημερών ή εβδομάδων τη στιγμή του θανάτου.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ανδρική φιγούρα ήταν ο πατέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο βασιλιάς Φίλιππος Β’ της Μακεδονίας, χαρακτηριστικό του οποίου ήταν το γεγονός ότι κούτσαινε. Επιπλέον, η πολύ νεαρή ηλικία του βρέφους είναι συμβατή με την ιστορία της δολοφονίας του Φιλίππου το 336 π.Χ.

Όπως αναφέρουν οι περισσότερες ιστορικές πηγές, ο Φίλιππος Β’ δολοφονήθηκε από τον ίδιο του τον σωματοφύλακα λίγες ημέρες μετά τη γέννηση του γιου του, Αλεξάνδρου, από τη σύζυγό του Κλεοπάτρα. Η δολοφονία αυτή πιστεύεται πως είχε διαταχθεί από την προηγούμενη σύζυγό του, την Ολυμπιάδα, μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Σχεδόν αμέσως μετά τη δολοφονία του Φιλίππου, η Ολυμπιάδα εκτέλεσε την Κλεοπάτρα και το μωρό της, πιθανόν καίγοντάς τους ζωντανούς, με σκοπό ο Αλέξανδρος να διαδεχθεί τον θρόνο από τον πατέρα του.

Κάποιοι ερευνητές προτείναν πως ο Φίλιππος Β’ ενδέχεται να έχει θαφτεί στον τάφο ΙΙ, όπου επίσης εντοπίζονται τα οστά ενός άνδρα και μιας γυναίκας. Ωστόσο, η έλλειψη βρέφους, σε συνδυασμό με την απουσία εμφανών σημείων σωματικού τραύματος στον ανδρικό σκελετό, αποκλείει αυτή την πιθανότητα. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ο τάφος ΙΙ ανήκε στην “πολεμίστρια” Αδέα Ευρυδίκη, σύζυγο του ετεροθαλούς αδελφού του Αλέξανδρου, του βασιλιά Αρριδαίου. Το συμπέρασμα αυτό βασίστηκε σε σκελετικά στοιχεία που υποδηλώνουν υπερβολική άσκηση ιππασίας.

«Λόγω αρχαίων απεικονίσεων και περιγραφών, ορισμένοι μελετητές υποστηρίζουν ότι ορισμένα από τα αντικείμενα στον τάφο ΙΙ, όπως η πανοπλία, ανήκαν στον Μέγα Αλέξανδρο, κάτι που είναι δυνατό μόνο εάν αυτός είναι ο τάφος του Αρριδαίου και όχι του Φιλίππου Β’», αναφέρουν οι αρχαιολόγοι.

Συνεπώς, τα στοιχεία δείχνουν ότι τα οστά αυτά πιθανότατα ανήκουν στον “πολύ λιγότερο εντυπωσιακό αδελφό του Αλέξανδρου” και στην εντυπωσιακή πολεμίστρια, τη σύζυγό του. Πηγές υπονοούν ότι ο γάμος ήταν “άνισος” λόγω της διανοητικής αναπηρίας του βασιλιά.

Τα παρουσιαζόμενα στοιχεία δείχνουν ότι ο τάφος Ι πιθανότατα ανήκει στον βασιλιά Φίλιππο Β’, τη σύζυγό του Κλεοπάτρα και το νεογέννητο παιδί τους. Ο τάφος ΙΙ ανήκει στον βασιλιά Αρριδαίο και τη σύζυγό του Αδέα Ευρυδίκη. Τέλος, οι ερευνητές δεν εντοπίζουν στοιχεία που να αμφισβητούν την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι ο Αλέξανδρος Δ’, ο έφηβος γιος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, θάφτηκε στον τάφο ΙΙΙ.

πηγη

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη