Το Ιράν μόλις απέδειξε ότι μπορεί να χτυπήσει το Ισραήλ με βαλλιστικούς πυραύλους «Kheibar Shekan».


Για πρώτη φορά, το Ιράν εκτόξευσε με επιτυχία τον νέο βαλλιστικό πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς Kheibar Shekan (MRBM), ο οποίος είναι ικανός να πλήξει το Ισραήλ, σύμφωνα με αναφορές.

Η πρώτη εκτόξευση έπληξε μια «τρομοκρατική εγκατάσταση» στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας και ήταν μία από τις τρεις που πραγματοποίησε το ιρανικό καθεστώς τις τελευταίες ημέρες. Το Ιράν λέει επίσης ότι επιτέθηκε σε εγκαταστάσεις της ισραηλινής Μοσάντ στο Ερμπίλ, καθώς και σε "τρομοκρατικές" τοποθεσίες σε αυτό που τα μέσα ενημέρωσης περιγράφουν ως "μια άνευ προηγουμένου επίθεση στο Πακιστάν".

«Αν και φαίνεται ότι όλοι είχαν τους δικούς τους στόχους, χρησιμεύουν ξεκάθαρα ως μια έγκαιρη επίδειξη της ικανότητας του Ιράν να εκτελεί επιθέσεις βαλλιστικών πυραύλων ακριβείας κοντά και πολύ πέρα ​​από τα σύνορά του», ανέφερε η The Drive .

Ο στρατηγός Amir Ali Hajizadeh λέει ότι η Αεροδιαστημική Δύναμη του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης (IRGC-AF) εκτόξευσε τέσσερις πυραύλους Kheiber Shekan ξεχωριστά από τις εγκαταστάσεις της στο νότιο τμήμα της επαρχίας Khuzestan του Ιράν σε απόσταση περίπου 800 μιλίων.

Το χτύπημα λέγεται ότι είναι η μεγαλύτερη απόσταση που έχει διανύσει ποτέ ένας ιρανικός βαλλιστικός πύραυλος .

Το IRGC-AF εκτόξευσε επίσης άλλους τέσσερις πυραύλους από τις εγκαταστάσεις του στο Κερμανσάχ, καθώς και επτά πυραύλους από την επαρχία του Δυτικού Αζερμπαϊτζάν στο Ερμπίλ. Ο στόχος αυτών των εκτοξεύσεων πυραύλων ήταν να στοχεύσουν "τη βάση των Σιωνιστών στην περιοχή του Κουρδιστάν του Ιράκ", αν και Ιρακινοί αξιωματούχοι αρνούνται αυτόν τον ισχυρισμό.

Τα είδη των πυραύλων που εκτοξεύθηκαν σε αυτές τις τελευταίες επιθέσεις παραμένουν άγνωστα, αλλά αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι το Κερμανσάχ βρίσκεται περίπου 200 μίλια ανατολικά του Ερμπίλ και η επαρχία του Δυτικού Αζερμπαϊτζάν περίπου 100 μίλια μακριά.

Σε απάντηση στην επίθεση στο Ιράκ, Ιρακινοί αξιωματούχοι υπέβαλαν καταγγελία κατά του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).

Τα πράγματα θερμαίνονται στη Μέση Ανατολή

Σχολιάζοντας τις επιθέσεις, ο Behnam Ben Taleblu, ανώτερος συνεργάτης του Ιδρύματος για την Άμυνα των Δημοκρατιών (FDD) και ειδικός στην τεχνολογία ιρανικών πυραύλων, είπε στα μέσα ενημέρωσης ότι «υπήρξαν δύο ιστορικές πρωτιές» με αυτές τις εκτοξεύσεις πυραύλων.

«Ήταν η πρώτη στρατιωτική χρήση του Kheibar Shekan MRBM και ήταν η πρώτη φορά που το Ιράν στόχευσε δύο διαφορετικά έθνη στην ίδια επιχείρηση» δήλωσε, σημειώνοντας ότι ήταν επίσης η πρώτη εκτόξευση από τη βάση του IRGC-AF στο Επαρχία Χουζεστάν από τον πόλεμο Ιράκ-Ιράν.

«Με το όνομα «Διαρράκτης του Χέιμπαρ», σε σχέση με τις πρώτες μουσουλμανικές κατακτήσεις ενός εβραϊκού κάστρου στην Αραβία, το Kheibar Shekan είναι η δεύτερη προσπάθεια του Ιράν να παράγει ένα MRBM από την οικογένεια Fateh- (με τον Shahid Haj Qassem να είναι ο πρώτος)». Ο Taleblu έγραψε σε μια μονογραφία του Φεβρουαρίου 2023.

«Με αναφερόμενη εμβέλεια 1.450 χιλιομέτρων και διαχωριστική κεφαλή, το Kheibar Shekan είναι το πιο προηγμένο σύστημα στερεού καυσίμου του Ιράν έξω από το Sejjil, το οποίο ήταν το πρώτο MRBM στερεού προωθητικού του Ιράν».

Το βάρος του νέου πυραύλου μειώθηκε κατά ένα τρίτο και τώρα είναι έξι φορές πιο γρήγορο στην εκτόξευση, αναφέρθηκε επίσης. Ο ίδιος ο πύραυλος, σύμφωνα με τον Taleblu, «είναι εξαιρετικά ευέλικτος στην τερματική του φάση και ότι η κεφαλή του χρησιμοποιεί ένα εκρηκτικό που είναι πολύ πιο ισχυρό από το TNT».

Πολλές λεπτομέρειες εξακολουθούν να λείπουν σχετικά με το βάρος της κεφαλής και το εκρηκτικό που χρησιμοποιήθηκε, καθώς και το είδος του συστήματος καθοδήγησης με το οποίο είναι εξοπλισμένο το όπλο. Είναι προφανές, ωστόσο, ότι περιέχει εσωτερική πλοήγηση μέσω ενσωματωμένου GPS.

Ο δηλωμένος σκοπός αυτών των δοκιμαστικών εκτοξεύσεων είναι να ειδοποιήσουν το Ισραήλ ότι το Ιράν μπορεί, στην πραγματικότητα, να χτυπήσει το εβραϊκό κράτος με αυτήν την τελευταία τεχνολογία. Το Ιράν στέλνει επίσης μια υπενθύμιση στο Ισραήλ και στον κόσμο ότι παραμένει ενεργός συμμετέχων στη συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Συρία.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη