Ο θρόνος του Μέγα Αλεξάνδρου από την Αλεξάνδρεια στη Ρώμη και το Βυζάντιο καταλήγει στην Τσαρική Ρωσία και το μαύρο 1918


Βασει άρθρου της Αμερικανικης εφημεριδας της 11ης Αυγούστου 1918 Richmond Times μετά από μερικούς μήνες από τη λεηλάτηση των Τσαρικων ανακτόρων από την κατευθυνόμενη εξέγερση των Μπολσεβίκων, αναφέρει τα εξής : Ένας από τους πιο επιφανείς θησαυρούς του Κρεμλίνου είναι το “Orujeinaya Palata”. Περιέχει όλες τις συλλογές του Ρώσων ηγεμόνων από τον Ιβάν τον Τρίτο, ή αλλιώς Ιβάν ο Μέγας, οι οποίες αποτελούνται από τα βασιλικά, τις αυτοκρατορικές ενδυμασίες, τα πιάτα, τα αγγεία, τα κοσμήματα, τις υπηρεσίες από τα τραπέζια τους, τα δώρα, τα στέμματα, τους θρόνους, τα σκήπτρα,tres, κ.λπ., αν και το μεγαλύτερο μέρος των αρχαίων πολύτιμων αντικειμένων έχει διανεμηθεί σε διάφορα μοναστήρια, εκκλησίες, παλάτια ή λιωμένα για την πληρωμή των εθνικών χρεών κατα των ημερών της Τσαρικης Ρωσίας.

Ο πρώτος θρόνος αυτής της συλλογής ανήκει στον Ιβάν το Μεγάλο και είναι κατασκευασμένος από ατόφιο χρυσό και ελεφαντόδοντο ενώ είναι διακοσμημένος με μαργαριτάρια και άλλα κοσμήματα.

Μεταφέρθηκε  από την Κωνσταντινούπολη το 1472 από την τσαρίνα Σοφία Παλαιολόγινα, η οποία, λόγω του  σύζυγου της Τσαρου Ιβάν Γ’, ένωσε τα οικόσημα του Βυζαντίου και της Ρωσίας. Αλλά πριν από αυτό ο Θρονος ανήκε στους ηγεμόνες της Ελλάδας, ήταν ο θρόνος του Έλληνα Βασιλέα της Μακεδονίας κ Αυτοκράτορα της Ελληνικής Αυτοκρατορίας Αλέξανδρο τον Μέγα. Ο θρόνος του ο οποιος διατηρήθηκε στην Αίγυπτο απο τον διάδοχο του Πτολεμαίο κ αργότερα στους Ρωμαίους Ηγεμόνες κατέληξε στην μετέπειτα έδρα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στην Κωνσταντινούπολη. Μετά το γάμο της Σοφίας Παλαιογινας (κόρης του Θωμά Παλαιολογου Δεσπότη του Μορεως) με τον Τσάρο της Ρωσίας Ιβαν μετέφερε Βυζαντινούς θησαυρούς στο Τσαρικο ανάκτορο της Αγιας Πετρουπολης.

Θεωρείται από τους πιο πολύτιμους αρχαίους θησαυρούς της παγκόσμιας ιστορίας , καθώς αποτελούσε το σύμβολο εξουσίας της μεγαλύτερης αυτοκρατορίας του αρχαίου κόσμου.

Δυστυχώς μετά τη κατευθυνόμενη (λόγω της μη οικονομικης συνεργασιας του Τσάρου με ΗΠΑ κ Βρετανία κ την αναταραχή της ρωσικής εβραϊκής κοινότητας εναντίον του Τσάρου ) από το δυτικό κόσμο πτώση της Τσαρικής εξουσίας στη Ρωσία , μεγάλος όγκος πολύτιμων θησαυρών από το ανάκτορο της Αγιας Πετρουπολης λεηλατήθηκαν από του Μπολσεβίκους.

Αμερικανική Εφημερίδα Richmond times-dispatch. [volume] (Richmond, Va.) , August 11, 1918, Image 43

πηγη

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη