Μέγας Αλέξανδρος, τα μαθήματα μίας ζωής, τι δεν θα δείτε στο Netflix.


1. Αναζητήστε αυτό που δεν σκέφτονται άλλοι. Ως αγόρι, ο Αλέξανδρος δάμασε τον Βουκεφάλα ένα άγριο άλογο, που δεν μπορούσε να κανείς ιππεύσει (σε ηλικία 12 ή 13 ετών). Πως το έκανε αυτό; Παρατήρησε ότι το άλογο φοβόταν τη σκιά του, έτσι το γύρισε προς τον ήλιο, κατ’ αυτόν τον τρόπο μπόρεσε να το ιππεύσει. Δίνοντας προσοχή σε αυτό που δεν πρόσεχαν οι άλλοι, πέτυχε ό,τι δεν μπορούσαν, οι άλλοι. 

2. Διαβάστε σημαντικά βιβλία. Ο Αλέξανδρος φύλαγε την Ιλιάδα και την Οδύσσεια του Ομήρου κάτω από το μαξιλάρι του. Πρότυπο του ο Αχιλλέας. Όταν  οι στρατιώτες του, του παρουσίασαν μετά την νίκη επί του Δαρείου έφερε ένα σεντούκι με μέρος του θησαυρού του  Πέρση ηγεμόνα, ο Αλέξανδρος είπε ότι ο μόνος πολύτιμος θησαυρός που είχε ήταν το μόνο που άξιζε ήταν το αντίγραφό του της Ιλιάδας. Κάθε μεγάλος ηγέτης διαβάζει τους μεγάλους.

3. Σκεφτείτε έξω από το κουτί Σύμφωνα με τον θρύλο όποιος μπορούσε να λύσει τον άλυτο Γόρδιο Δεσμό θα κυβερνούσε την Ασία. Ο Αλέξανδρος απλά τράβηξε το ξίφος του και τον έκοψε , δεν είχε σημασία πώς, ο κόμπος λύθηκε. Τα σύνθετα προβλήματα έχουν συχνά απλές λύσεις.

4. Η ομαδική εργασία και η αμοιβαία εμπιστοσύνη κερδίζει. Μέρος της στρατιωτικής επιτυχίας του Αλέξανδρου ήταν η χρήση της Μακεδονικής Φάλαγγας, και της σάρισας. Ο σχηματισμός απαιτούσε από τους άνδρες να σχηματίσουν ένα τείχος από δόρατα και ασπίδες με την ασπίδα και το δόρυ του καθενός να προστατεύει όχι τον εαυτό του, αλλά τον πλησίον του. Μια ομάδα που εμπιστεύεται ο ένας τον άλλον κερδίζει.

5. Δώστε το καλό παράδειγμα, αποφύγετε την ειδική μεταχείριση. Βαδίζοντας μέσα στην έρημο, όλο το Μακεδονικό στράτευμα υπέφερε από δίψα. Υπό αυτές τις συνθήκες προσφέρθηκε στον Αλέξανδρο το μόνο που υπήρχε, ο  Αλέξανδρος  όμως αρνήθηκε αν το πιεί, χύνοντας το,  μπροστά στον στρατό του. Δείξτε στους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζεστε πως είστε ένα από αυτούς.

6. Αποδείξτε έμπρακτα την αξία σας, ο σεβασμός κερδίζεται δεν επιβάλλεται. Για να αποφύγει μια ανταρσία στην Ινδία, ο Αλέξανδρος έδειξε στους άντρες του τα σημάδια που είχε αποκτήσει στις μάχες, και τους προκάλεσε να παρουσιάσουν κάποιον που είχε περισσότερες ουλές από αυτόν. Κανείς δεν παρουσιάστηκε μπροστά με περισσότερες ουλές από τον Αλέξανδρο. Θυσιάστε περισσότερα από όσα είναι διατεθειμένοι να κάνουν οι περισσότεροι, για να ηγηθείτε μίας ομάδας.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη