Η Ρωσία προειδοποιεί τη Γαλλία να μην στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία: "Θα σκοτώσουμε όλους τους Γάλλους!"


Η αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία θα ήταν καταστροφική για τη Γαλλία, 
είπε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας 
Σεργκέι Σόιγκου στον Γάλλο ομόλογό του Σεμπαστιέν Λεκόρνου κατά τη διάρκεια μιας σπάνιας τηλεφωνικής επικοινωνίας την Τετάρτη.

Η συνομιλία διάρκειας μιας ώρας ήταν η πρώτη συνομιλία μεταξύ των αρχηγών άμυνας από τον Οκτώβριο του 2022.

Σύμφωνα με μια περίληψη της συνομιλίας που δόθηκε στα μέσα ενημέρωσης από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ο Σόιγκου προειδοποίησε ότι η Γαλλία θα «δημιουργούσε προβλήματα στον εαυτό της» εάν έστελνε στρατεύματα στην Ουκρανία.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει επανειλημμένα ζητήσει από το ΝΑΤΟ να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία. Πρότεινε ότι «όλα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά».

Αλλά τόνισε ότι το Παρίσι δεν έχει τέτοια σχέδια προς το παρόν. Ο υπουργός Εξωτερικών Stephane Sejourne είπε τον Φεβρουάριο ότι η Γαλλία θα μπορούσε να στείλει προσωπικό αποναρκοθέτησης και άλλο μη μαχητικό προσωπικό κάποια στιγμή.

Η Μόσχα έχει δηλώσει ότι θα αντιμετωπίσει τα δυτικά στρατεύματα και τα οπλικά συστήματα που προμηθεύονται από το εξωτερικό στο ουκρανικό έδαφος ως νόμιμους στόχους.

Το ίδιο ισχύει και για τα ξένα αεροδρόμια, εάν τα F-16 θα απογειωθούν από αυτά. Αυτό θα μπορούσε να φέρει τον κόσμο στο χείλος του θερμοπυρηνικού πολέμου.

Η ανάπτυξη ξένων δυνάμεων θα ήταν μια μεγάλη κλιμάκωση που θα οδηγούσε σε «ανεπανόρθωτες συνέπειες», προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε επίσης ότι ο Σόιγκου και ο Γάλλος ομόλογός του συζήτησαν την πιθανή επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

«Διαπιστώθηκε η ετοιμότητα για διάλογο για την Ουκρανία. Τα σημεία εκκίνησης θα μπορούσαν να βασιστούν στην ειρηνευτική πρωτοβουλία της Κωνσταντινούπολης», έγραψαν στη δήλωση, προσθέτοντας ότι η προτεινόμενη σύνοδος κορυφής, η οποία θα φιλοξενηθεί από την Ελβετία , θα ήταν «άχρηστη χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας».

Εκκαθαρισμένοι Γάλλοι μισθοφόροι
Μια εικόνα Γάλλων μισθοφόρων που είχαν ήδη εκκαθαριστεί στη δυτική Ουκρανία με πυραύλους Iskander.

Κατά τη διάρκεια της κλήσης, ο Λεκόρνου επανέλαβε ότι «η Γαλλία θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία όσο και εντατικά χρειάζεται στον αγώνα της για ελευθερία και κυριαρχία προκειμένου να φέρει ειρήνη και ασφάλεια στην ευρωπαϊκή ήπειρο», ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Άμυνας.

Πηγή κοντά στον Λεκόρνου διέψευσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο υπουργός είχε συζητήσει πιθανές ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία. «Η Γαλλία ούτε έχει αποδεχτεί ούτε έχει προτείνει κάτι τέτοιο», είπε η πηγή.

Σημαντικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας κατέρρευσαν την άνοιξη του 2022, λόγω πιέσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Μεγάλη Βρετανία.

Εν τω μεταξύ, ο Πιοτρ Τολστόι , αντιπρόεδρος της Δούμας , είπε στους Γάλλους δημοσιογράφους πολύ ξεκάθαρα τι θα συμβεί εάν οι Γάλλοι στείλουν στρατιώτες στην Ουκρανία: «Θα τους σκοτώσουμε όλους! Όλα», εξήγησε σε συνέντευξή του.

Είναι λίγες οι πιθανότητες να τον παρεξηγήσετε, καθώς το είπε σε καθαρά γαλλικά.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη