Χαμένοι Πολιτισμοί


Σε τυχαία σειρά, ένας ευγενικός χαιρετισμός στους Μάγιας, Ίνκας, Καρχηδονίους, Πέρσες, Ολμέκους, Τσόλα, Μογγόλους, Χαράππας, Αραουάκους, Ομεϋάδες, Βησιγότθους, Βίκινγκς και σε όλους τους άλλους αρχαίους πολιτισμούς και κουλτούρες που δεν αναφέρθηκαν, ή ακόμη και δεν είναι γνωστοί, που έχουν συνεισφέρει στον κόσμο, αυτό το αφιερώνεται σε σας. Μια ειδική αναφορά στους Φοίνικες (3000 π.Χ. έως 634 μ.Χ.), τους άριστους ναυτικούς και παγκόσμιους εμπόρους και στον πολιτισμό της κοιλάδας του Ινδού (2600–1900 π.Χ.) που μας έδωσε, μεταξύ πολλών επιτευγμάτων, την αριθμητική.

Σουμέριοι

Περίπου το 4000 π.Χ. και με τοποθεσία στη Μεσοποταμία, το σύγχρονο Ιράκ, αυτό είναι, κατά πολλούς, ο τόπος γέννησης του πολιτισμού όπως τον γνωρίζουμε. Οι Σουμέριοι ανέκτησαν γη για καλλιέργεια, εφηύραν το άροτρο για να οργώνουν το χώμα και τον τροχό με τον οποίο μετέφεραν τις καλλιέργειές τους. Έφτιαχναν αγγεία, ύφαιναν υλικά, εργάζονταν με μέταλλο και είναι η πηγή της 24ωρης ημέρας, της αριθμητικής και της γραφής.

Αυτός ο πραγματικά αξιοσημείωτος πολιτισμός εξαφανίστηκε γύρω στο 1750 π.Χ., όταν οι σημιτικοί Ελαμίτες και οι Αμορίτες εισέβαλαν, οι Σουμέριοι μετακινήθηκαν βόρεια και εξαφανίστηκαν στην ιστορία. Η κληρονομιά τους, ωστόσο, μας συντηρεί μέχρι και σήμερα… Ναι, το 3900 π.Χ. εφηύραν την μπύρα.

Αιγύπτιοι

Από όλους τους αρχαίους πολιτισμούς εδώ, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μια βασική κατανόηση της αρχαίας Αιγύπτου με κάποιο τρόπο. Για 3000 χρόνια (περίπου 3500 π.Χ. έως 600 μ.Χ.) οι άνθρωποι της Αιγύπτου ζούσαν στις πιο σύγχρονες κοινωνίες. Είχαν αναπτύξει ανεξάρτητα γραπτή επικοινωνία, είχαν εξαιρετική κατανόηση της άρδευσης και της γεωργίας και ένα σύστημα νόμων που περιλάμβανε την αρχαιότερη γνωστή ειρηνευτική συνθήκη.

Οι Αιγύπτιοι είχαν επίσης μια πρωτόγονη αλλά αποτελεσματική κατανόηση της ιατρικής και ήταν επιδέξιοι κατασκευαστές πλοίων μεταξύ πολλών άλλων επιτευγμάτων. Αλλά τους γνωρίζουμε καλύτερα για την τέχνη και την αρχιτεκτονική τους, πιο συγκεκριμένα, τις εκπληκτικές Πυραμίδες της Γκίζας που χτίστηκαν γύρω στο 2600 π.Χ. Γύρω στο 600 μ.Χ., ο πολιτισμός είχε σχεδόν τελειώσει, συνεχείς πόλεμοι με τους Πέρσες είχαν εξαντλήσει τα αποθέματά τους και δεν μπορούσαν να αμυνθούν ενάντια στους ισχυρούς στρατούς από την Ανατολή.

Κινέζοι

Για πάνω από 2000 χρόνια δώδεκα δυναστείες και οι αντίστοιχοι αυτοκράτορές τους κυβέρνησαν τη χώρα, ξεκινώντας με τη δυναστεία Σια το 2100 π.Χ. και τελειώνοντας με τη δυναστεία Τσινγκ το 1911. Το 221 π.Χ. ο Αυτοκράτορας Τσιν ενοποίησε την Κίνα υπό μία κυβερνητική αρχή, ξεκινώντας την χρυσή Αυτοκρατορική εποχή της Κίνας.

Μέχρι τότε οι Κινέζοι ήταν επιτυχημένοι γεωργοί, κεραμίστες και υφαντές και κατασκεύαζαν μπρούντζο για σχεδόν 2000 χρόνια. Είναι επίσης υπεύθυνοι για τις τέσσερις μεγάλες εφευρέσεις της ανθρωπότητας: το χαρτί κατά τη δυναστεία Χαν περίπου το 1 μ.Χ., την τυπογραφία - το αρχαιότερο γνωστό βιβλίο είναι το Diamond Sutra από τη δυναστεία Τανγκ 618-907 μ.Χ., την πυρίτιδα, επίσης εφευρέθηκε κατά τη διάρκεια της δυναστείας Τανγκ, και την σύγχρονη πυξίδα που εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της δυναστείας Χαν 202-220 π.Χ.

Μεταξύ των εκατοντάδων εφευρέσεων και ανακαλύψεών τους, όπως το μετάξι και το τσάι, οι αρχαίοι Κινέζοι πιστώνονται με τις πρώτες καταγεγραμμένες παρατηρήσεις ηλιακών εκλείψεων και κομητών, την χρονομέτρηση με ηλιακά ρολόγια και τον αδίστακτα αποτελεσματικό σταυρό που αναπτύχθηκε κατά τη δυναστεία Τσιν. Από όλες τις αρχαίες αυτοκρατορίες, η Κίνα είναι ακόμα η πιο κοντά στο παρελθόν της.

Ρωμαίοι

Μία από τις μεγαλύτερες και πιο ισχυρές αυτοκρατορίες στην ιστορία, ωστόσο κράτησε μόλις 500 χρόνια, το δυτικό τμήμα από το 27 π.Χ. έως το 476 μ.Χ. και το ανατολικό τμήμα από το 330 μ.Χ. έως το 1453 μ.Χ. Στην πιο ισχυρή της μορφή, η αυτοκρατορία περιλάμβανε την Ιταλία, την Ισπανία, την Ελλάδα, τη Βόρεια Αφρική, την Αίγυπτο και τη Γαλλία, καθώς και τμήματα της Ευρασίας, της Γερμανίας και, φυσικά, της Βρετανίας.

Αν οι Σουμέριοι ξεκίνησαν με την εφεύρεση του τροχού, ήταν οι Ρωμαίοι που δημιούργησαν τον σύγχρονο κόσμο. Όλοι γνωρίζουμε για τους δρόμους, τους υδραγωγούς και τα αποχετευτικά συστήματα, αλλά για να κυβερνήσουν αποτελεσματικά, μας έδωσαν την έννοια των υποδομών, όπως μια ενιαία κοινή γλώσσα (λατινικά) και δημόσια και εμπορικά κτίρια που βοήθησαν να ενοποιήσουν τον πληθυσμό. Στον κόσμο εισήγαγαν μια σειρά από τρόφιμα, καρότα, μπιζέλια, μήλα, αχλάδια, κρασί, και φυσικά, η τέχνη και η αρχιτεκτονική τους έχει παρουσιάσει και εμπνεύσει μερικούς από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες του κόσμου.

Η Ρώμη έπεσε το 476 μ.Χ. όταν εισέβαλαν οι Βησιγότθοι, αλλά δεν ήταν μέχρι 1000 χρόνια αργότερα που το υπόλοιπο μέρος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, υπό την ηγεσία του Κωνσταντίνου ΙΑ', καταστράφηκε τελικά από τους Τούρκους, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς ότι η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία ποτέ δεν τελείωσε πραγματικά καθώς έχουμε όλοι απορροφήσει τόσες πολλές πτυχές της. Όλοι φοράμε κάλτσες, σωστά; Οι Ρωμαίοι.

Έλληνες

Οι άνθρωποι ζούσαν στην Ελλάδα για πάνω από 57.000 χρόνια, αλλά δεν ήταν μέχρι το 2000 π.Χ., μετά από μια εισβολή από κεντρικούς Ασιάτες και την επακόλουθη εισαγωγή του τροχού και του μπρούντζου, που άρχισε να εξελίσσεται σε ένα συνεκτικό έθνος. Το 900 π.Χ. γεννήθηκε η Ελλάδα που γνωρίζουμε από την ιστορία, τώρα έχουμε την επική ποίηση του Ομήρου, την ζωγραφισμένη κεραμική και τους πέτρινους ναούς. 300 χρόνια αργότερα και εισερχόμαστε στην κλασική περίοδο όπου η διανόηση βρίσκει τη

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη