Ο ΟΗΕ ανησυχεί: «Το Αφγανιστάν δεν παράγει αρκετό όπιο»


Η παραγωγή οπίου στο Αφγανιστάν έχει μειωθεί κατά 95 τοις εκατό από τότε που ανέβηκαν στην εξουσία οι Ταλιμπάν.

Το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC) αναφέρει ότι η παραγωγή οπίου, το οποίο χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη για ναρκωτικά, έχει μειωθεί κατά 95 τοις εκατό στο Αφγανιστάν, αφού οι Ταλιμπάν, που ανήλθαν στην εξουσία, απαγόρευσαν τη συλλογή παπαρούνας στο 2022 υπό την απειλή αυστηρής τιμωρίας. Το Αφγανιστάν ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός οπίου στον κόσμο, καλύπτοντας περίπου το 80 τοις εκατό των διεθνών αποθεμάτων.

Ως αποτέλεσμα της απαγόρευσης των Ταλιμπάν στο όπιο, η παγκόσμια προσφορά ηρωίνης έχει μειωθεί κατά 75 τοις εκατό. Το UNODC λέει ότι τώρα ανησυχεί ότι οι τοξικομανείς σε όλο τον κόσμο αναγκάζονται να αλλάξουν την ηρωίνη σε πιο επικίνδυνες συνθετικές εναλλακτικές και να πεθάνουν ως αποτέλεσμα.

Το UNODC αναφέρει επίσης ότι ανησυχεί για τους Αφγανούς «αγρότες», δηλαδή τους εμπόρους ναρκωτικών που καλλιεργούν όπιο, οι οποίοι έχασαν τις δουλειές τους και ως εκ τούτου αύξησαν τα στατιστικά στοιχεία της φτώχειας στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ταλιμπάν δεν έχουν καμία επιθυμία να βοηθήσουν αυτούς τους άρρωστους.

Ωστόσο, οι Ταλιμπάν γεωργικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι προσπαθούν να καλλιεργήσουν σαφράν και φιστίκια στις «ξηρές και αλμυρές περιοχές» των πρώην αγρών οπίου και ζητούν από τη διεθνή κοινότητα να τους παράσχει περισσότερους σπόρους.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη