Η δήλωση του Γερμανού καγκελαρίου Friedrich Merz θα κοστίσει… Σε μια κίνηση που προκαλεί παγκόσμιο σοκ και φέρνει τον πλανήτη ένα βήμα πιο κ...
Σε μια κίνηση που προκαλεί παγκόσμιο σοκ και φέρνει τον πλανήτη ένα βήμα πιο κοντά σε μια καταστροφική αναμέτρηση ΝΑΤΟ–Ρωσίας, ο Γερμανός Καγκελάριος Friedrich Merz δήλωσε ξεκάθαρα: «Δεν υπάρχουν πλέον περιορισμοί στην εμβέλεια των όπλων που παραδόθηκαν στην Ουκρανία — ούτε από Βρετανούς, ούτε από Γάλλους, ούτε από εμάς. Ούτε από τους Αμερικανούς».
Η απόφαση αυτή δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Όπως διαρρέουν δυτικά και ουκρανικά δίκτυα, το Κίεβο είτε είναι ήδη εξοπλισμένο, είτε βρίσκεται μια ανάσα πριν την παραλαβή 100–150 γερμανικών πυραύλων Taurus, με εμβέλεια 500 χλμ. – αρκετή για να πλήξουν καρδιά της Μόσχας ή να γκρεμίσουν τη Γέφυρα της Κριμαίας.
Να σημειωθεί πως η Βρετανία και η Γαλλία έχουν εξαντλήσει τα αποθέματα σε Storm Shadow / SCALP – μένει μόνο η Γερμανία να σηκώσει το βάρος της Δύσης.
Οι ΗΠΑ υπό τον Trump δεν στέλνουν ATACMS, και η πίεση αυξάνεται στο Βερολίνο να δράσει μόνο του.
Σημειωτέον, η Ουκρανία ετοιμάζεται να πλήξει στρατηγικούς στόχους εντός της Ρωσίας, ενώ παράλληλα χτίζει ισχυρή βιομηχανία drones με δυτική υποστήριξη.
Η στρατηγική παγίδα
Σύμφωνα με αναλυτές, η απόφαση Merz ξεσκεπάζει το επικοινωνιακό παιχνίδι της Δύσης, που επιθυμεί να κρατήσει τη Ρωσία «μπλεγμένη» στον πόλεμο, φορτώνοντάς της τις συνέπειες της γεωπολιτικής μετάβασης προς την «πράσινη» οικονομία και τον νέο παγκόσμιο καταμερισμό ισχύος.
Αν μη τι άλλο, η Ρωσία προειδοποιεί εδώ και μήνες πως μια επίθεση με δυτικά όπλα σε ρωσικό έδαφος ισοδυναμεί με ευθεία εμπλοκή του ΝΑΤΟ.
Η δήλωση του Merz, λοιπόν, αν συνοδευτεί από πραγματικές παραδόσεις, είναι de facto είσοδος της Γερμανίας στον πόλεμο, παρά τις θεωρητικές αναστολές.
«Πυραυλική επίθεση κατά της Κριμαίας ή της Μόσχας με γερμανική σφραγίδα μπορεί να προκαλέσει στρατηγικό σοκ στη Μόσχα και ολομέτωπη αντίδραση σε βάσεις του ΝΑΤΟ», τονίζει πηγή στο Bankingnews.
Taurus: Πολιτική μπλόφα ή απειλή;
Σε κάθε περίπτωση, η πρόσφατη δήλωση Merz για την πιθανή άρση των περιορισμών στην αποστολή πυραύλων Taurus στην Ουκρανία έχει προκαλέσει πολιτική και στρατιωτική κινητικότητα – αν και, προς το παρόν, παραμένει μια θεωρητική συζήτηση.
Όπως επισημαίνει ο Vsevolod Simov, σύμβουλος της Ρωσικής Ένωσης Βαλτικών Σπουδών, πρόκειται για «λόγια χωρίς πράξεις», σε ένα πλαίσιο όπου η ουκρανική στρατηγική στηρίζεται περισσότερο σε drones παρά σε πυραυλικά χτυπήματα.
Η πιθανή αποστολή 100-150 πυραύλων με εμβέλεια 500 χιλιομέτρων ενδέχεται να έχει ψυχολογική αξία, όχι όμως στρατηγική, όπως δείχνει και η μέχρι σήμερα περιορισμένη επίδραση τέτοιων πληγμάτων στο μέτωπο.
Εξαίρεση αποτέλεσε μόνο η επίθεση στη γέφυρα Antonovsky, η οποία οδήγησε σε ρωσική υποχώρηση στη Χερσώνα.
Σύμφωνα με αναλυτές, πιθανοί στόχοι όπως η Γέφυρα της Κριμαίας μπορεί να βρεθούν ξανά στο στόχαστρο.
Ωστόσο, η Μόσχα –τουλάχιστον προς το παρόν– αποφεύγει τις ακραίες αντιδράσεις, κρατώντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για πιο δυναμικές κινήσεις, ανάλογα με τις εξελίξεις.
Ο ιστορικός Alexander Dmitrievsky υπογραμμίζει ότι η Δύση, και ειδικά η Ευρώπη, δεν φαίνεται να επιδιώκει ειρήνη, αλλά μάλλον τη διατήρηση της σύγκρουσης για πολιτικά και οικονομικά οφέλη.
Αντίθετα, ο Donald Trump –με τη λογική του επιχειρηματία– ίσως επιδιώξει τον τερματισμό μιας «ζημιογόνας επένδυσης.
Τελικά, όπως δείχνει και η γερμανική διστακτικότητα, η αποστολή των Taurus δεν είναι ακόμα βέβαιη.
Η πραγματική απειλή για τη Ρωσία ίσως να μην βρίσκεται στα αποθέματα πυραύλων, αλλά στη διαρκώς ενισχυόμενη βιομηχανία επιθετικών drones της Ουκρανίας – και στη σκιώδη υποστήριξη της Δύσης πίσω από αυτήν.
Θα στοιχίσει ακριβά στη Γερμανία
Η δήλωση του Γερμανού καγκελαρίου Friedrich Merz ότι το Βερολίνο δεν θέτει πλέον περιορισμούς στο βεληνεκές των όπλων που παρέχονται στην Ουκρανία, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη Ρωσία.
Η κυβέρνησή του είχε ήδη προηγουμένως αποχαρακτηρίσει ορισμένες αποστολές όπλων προς την Ουκρανία, γεγονός που ενίσχυσε τις υποψίες ότι οι γερμανικοί πύραυλοι Taurus μεγάλου βεληνεκούς ενδέχεται να αποστέλλονται μυστικά.
Μάλιστα, ορισμένα μέσα άρχισαν να δημοσιεύουν και συγκεκριμένους αριθμούς. Σύμφωνα με το Clash Report, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ενδέχεται να έχουν ήδη παραλάβει —ή να βρίσκονται κοντά στην παραλαβή— 100 έως 150 τέτοιους πυραύλους.
Για τη Ρωσία, η συμμετοχή της Δύσης σε επιθέσεις κατά ειρηνικών πόλεων θεωρείται «κόκκινη γραμμή» — κάτι που έχει διατυπωθεί πολλές φορές.
Πώς λοιπόν μπορούν να υπάρξουν σοβαρές ειρηνευτικές συνομιλίες υπό αυτές τις συνθήκες;
Και παρόλο που ο Merz έσπευσε εκ των υστέρων να διευκρινίσει ότι αναφερόταν σε άδεια που είχε δοθεί μήνες πριν και ότι δεν είπε λέξη για τους πυραύλους Taurus, το πολιτικό αποτέλεσμα είχε ήδη παραχθεί.
Η Μόσχα είδε τις δηλώσεις του Merz ως προσπάθεια εκτροχιασμού των ειρηνευτικών διαβουλεύσεων για την Ουκρανία.
Αυτό και μόνο αποτέλεσε επαρκή λόγο για να ζητήσει η Ρωσία σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ο Πρώτος Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας, Dmitry Polyansky, δήλωσε πως η συνάντηση ζητήθηκε «λόγω απειλών για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, εξαιτίας των ενεργειών ορισμένων ευρωπαϊκών κρατών που επιχειρούν να υπονομεύσουν τις προσπάθειες ειρηνικής επίλυσης της ουκρανικής κρίσης».
Το σφάλμα του Merz εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της «στρατηγικής αβεβαιότητας» που προωθεί ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron, με σκοπό να κρατά τη Ρωσία σε διαρκή νευρικότητα.
Ο Macron έχει επανειλημμένα απειλήσει με την αποστολή γαλλικών στρατευμάτων στην Ουκρανία και έχει θέσει το ενδεχόμενο ανάπτυξης γαλλικών πυρηνικών αεροσκαφών σε ευρωπαϊκές χώρες.
«Η στρατηγική ασάφεια σημαίνει ότι δεν αποκαλύπτουμε υπερβολικά πολλές λεπτομέρειες», εξήγησε ο ίδιος σε συνέντευξή του στη La Tribune. «Αν θέταμε κόκκινες γραμμές, θα ήταν ένδειξη αδυναμίας. Αντιθέτως, πρέπει να καταργήσουμε κάθε βεβαιότητα — αυτή είναι η ουσία της αποτροπής», δήλωσε.
Ωστόσο, αυτή η τακτική φαίνεται πως γυρίζει μπούμερανγκ για τον Merz.
Σήμερα, το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας εξέφρασε τη στήριξή του στο Υπουργείο Εξωτερικών, κατηγορώντας το Κίεβο —με την υποστήριξη ευρωπαϊκών κρατών— ότι επιχειρεί σκόπιμα να διαταράξει τις διαπραγματεύσεις που έχει ξεκινήσει η Ρωσία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου, από τις 20 έως τις 27 Μαΐου τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας κατέρριψαν 2.331 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, εκ των οποίων τα 1.465 βρίσκονταν εκτός της ζώνης αεράμυνας.
Το υπουργείο επεσήμανε ότι μόνο μετά από αυτές τις επιθέσεις ανταποκρίθηκε με χτυπήματα σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και βιομηχανικές υποδομές της Ουκρανίας.
Όπως όλα δείχνουν, η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 30 Μαΐου δεν θα περιοριστεί στις δηλώσεις Merz, αλλά θα επεκταθεί και στην καταγγελία των ουκρανικών ενεργειών, τις οποίες η Μόσχα χαρακτηρίζει ως απόπειρες αποσταθεροποίησης της κατάστασης σε ρωσικές περιοχές.
Η Ρωσία αναμένεται να κατηγορήσει τόσο την Ουκρανία όσο και τις παγκοσμιοποιητικές δυνάμεις για την παρεμπόδιση των ειρηνευτικών πρωτοβουλιών.
Η κυβέρνηση Trump, από την πλευρά της, φαίνεται να προσεγγίζει αυτή την οπτική και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πιθανό να καταδικάσουν οποιαδήποτε ενέργεια οδηγεί σε περαιτέρω κλιμάκωση — κάτι που θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως έμμεση στήριξη προς τη Ρωσία.
Έτσι, ο στόχος του Παρισιού και του Βερολίνου να εμπλέξουν τις ΗΠΑ σε περαιτέρω αυστηροποίηση των κυρώσεων κατά της Μόσχας κινδυνεύει να ναυαγήσει οριστικά.
COMMENTS