Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρέθηκε αντιμέτωπη με σκληρά ερωτήματα σχετικά με την επιδείνωση της κατάστασης του χώρου Σένγκεν που περιλαμβάνει 27 ε...
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρέθηκε αντιμέτωπη με σκληρά ερωτήματα σχετικά με την επιδείνωση της κατάστασης του χώρου Σένγκεν που περιλαμβάνει 27 ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες είχαν καταργήσει πολλούς τύπους συνοριακών ελέγχων στα αμοιβαία σύνορά τους.
Η ανάκριση έγινε καθώς οι συνοριακοί έλεγχοι λειτουργούν πλέον μεταξύ πολλών κρατών μελών της ΕΕ ως απάντηση στη συνεχιζόμενη κρίση μαζικής μετανάστευσης.
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του Τύπου στις 26 Σεπτεμβρίου, οι εκπρόσωποι της ΕΚ αναγκάστηκαν να παραδεχτούν ότι η Επιτροπή μπορεί να κάνει πολύ λίγα πράγματα.
“Δεν ανησυχείτε ότι η Σένγκεν καταρρέει αργά αλλά σταθερά;” ρώτησε ένας Ιταλός δημοσιογράφος.
Η ζώνη Σένγκεν θεωρείται ένας από τους θεμελιώδεις πυλώνες της ΕΕ, που επιτρέπει ταξίδια χωρίς βίζα και διαβατήριο σε ολόκληρη την ήπειρο. Για πολλούς στο μπλοκ, οι μεγάλες ουρές αυτοκινήτων και άλλων οχημάτων στα τελωνεία των συνόρων δεν έχουν ξαναζήσει τέτοια εμπειρία.
Ενώ οι κανόνες Σένγκεν επιτρέπουν στα κράτη μέλη της ΕΕ να επαναφέρουν τους συνοριακούς ελέγχους όταν είναι απαραίτητο, ο αριθμός των χωρών που ακολουθούν αυτή τη διαδρομή θέτει υπό αμφισβήτηση ολόκληρο το σύστημα.
“Βρίσκομαι εδώ αρκετό καιρό και πρέπει να πω ότι ακούω για αυτές τις διαβουλεύσεις με τα κράτη μέλη αρκετές φορές … αλλά εξακολουθώ να μην βλέπω καμία πραγματική αλλαγή”, δήλωσε ο Ιταλός δημοσιογράφος.
“Βλέπω ακόμη περισσότερους συνοριακούς ελέγχους να εμφανίζονται αντί να μειώνονται”.
Στις τελευταίες εξελίξεις περιλαμβάνεται η καθιέρωση από την Πολωνία “σκληρών συνόρων” με τη Σλοβακία, με σκοπό να αποτραπεί η είσοδος μεταναστών στην ΕΕ από τα Βαλκάνια.
Ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki δήλωσε ότι “έδωσε εντολή στον υπουργό Εσωτερικών να εισαγάγει ελέγχους στα πολωνο-σλοβακικά σύνορα σε φορτηγά, αυτοκίνητα και λεωφορεία που μπορεί να είναι ύποπτα για μεταφορά παράνομων μεταναστών, ώστε να μην μας κατηγορήσει κανείς ότι έχουμε διαρροή συνόρων”.
Η Πολωνία επανέφερε τους ελέγχους στα σύνορά της με τη Σλοβακία σε μια προσπάθεια να περιορίσει τους παράνομους μετανάστες που περνούν τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Βαλκάνια και κατευθύνονται προς τη Γερμανία και πέραν αυτής.
Η Πολωνία έλαβε τώρα την ίδια μεταχείριση από τη Γερμανία.
Ανησυχώντας για τη ροή μεταναστών μέσω της Πολωνίας από τα Βαλκάνια και τις παράνομες διελεύσεις από τη Λευκορωσία, η Γερμανία επέβαλε στις 27 Σεπτεμβρίου τους δικούς της συνοριακούς ελέγχους στα σύνορά της με την Πολωνία και την Τσεχία.
Από το 2021, η Λευκορωσία έχει κατηγορηθεί ότι “οπλοποιεί” τη μαζική μετανάστευση με το να μεταφέρει πολλούς μετανάστες στο Μινσκ και στη συνέχεια να τους κατευθύνει προς τα σύνορα της ΕΕ.
Συνοριακοί έλεγχοι εφαρμόζονται επίσης μεταξύ της Αυστρίας και της Σλοβενίας για τον ίδιο λόγο όσον αφορά την παράνομη μετανάστευση.
Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Anitta Hipper δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή “εξετάζει κοινές λύσεις” για τα κράτη μέλη προκειμένου να άρουν αυτούς τους συνοριακούς ελέγχους.
Αυτό μπορεί να πάρει κάποιο χρόνο. Η ΕΚ θα πρέπει να εξετάσει προσεκτικά κάθε περίπτωση όπου έχουν επιβληθεί συνοριακοί έλεγχοι και τους λόγους του σχετικού κράτους για να το πράξει προτού αναλάβει οποιαδήποτε δράση.
“Υπήρξαν μια σειρά μέτρων και κοινοποιήσεων [από τα κράτη μέλη] με λόγους που πρέπει επίσης να ελεγχθούν. Δεν είναι [πάντα] οι ίδιοι λόγοι”, δήλωσαν οι εκπρόσωποι της ΕΚ.
Ο Ιταλός δημοσιογράφος παρέμεινε πεισμένος. “Φαίνεται λοιπόν ότι σας μιλάνε, αλλά … συγγνώμη, ουσιαστικά αγνοούν τις εκκλήσεις σας για την εξεύρεση εναλλακτικών μέτρων”, είπε.
COMMENTS