Ουκρανική πανωλεθρία, οι Ρώσοι προελαύνουν τώρα σε όλο το μέτωπο, θα καταλάβουν Avdiivka – Σε πανικό η Δύση


Ποτέ στην ιστορία… μι αντεπίθεση… δεν σημείωσε τέτοια αποτυχία… και ποτέ ο αμυνόμενος σύντομα μετατράπηκε σε επιτιθέμενο…- Η Ρωσία δεν θα είναι απλά νικητής αλλά θριαμβευτής

 Ο Ουκρανικός στρατός βρίσκεται σε πανικό γιατί απέτυχε μετά από 17 εβδομάδες αντεπίθεσης…οι μάχιμες Ταξιαρχίες έχουν αποδεκατιστεί... 
Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας βρίσκονται επίσης σε πανικό, έριξαν 210 δισεκ. δολάρια και το αποτέλεσμα ήταν το απόλυτο τίποτα, το πιο εντυπωσιακό σε όλο το μέτωπο πλέον προελαύνει ο ρωσικός στρατός… ενώ ξεκίνησε συντονισμένες επιχειρήσεις για να καταλάβει την Avdiivka…
Ποτέ στην ιστορία… μι αντεπίθεση… δεν σημείωσε τέτοια αποτυχία… και ποτέ ο αμυνόμενος σύντομα μετατράπηκε σε επιτιθέμενο…
Πραγματικά οι Ουκρανοί, το ΝΑΤΟ και οι αμερικανοί το έχουν χάσει… εδώ δεν μιλάμε πλέον για ήττα αλλά για πανωλεθρία…

ADVERTISEMENT

Ian Gagin (σύμβουλος επικεφαλής Donetsk): Ο Ρωσικός στρατός προελαύνει σε όλο το μέτωπο, σημειώνει επιτυχίες…


Τις τελευταίες εβδομάδες, τα ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν επιτυχώς σε ολόκληρη τη γραμμή του μετώπου και σε δύο κατευθύνσεις στο Donetsk σημείωσαν σοβαρή επιτυχία, δήλωσε ο σύμβουλος του αρχηγού της δημοκρατίας Denis Pushilin, Ian Gagin.
«Σε όλη τη γραμμή μάχης επαφής σε αρκετούς τομείς του μετώπου, οι δυνάμεις μας προχώρησαν μπροστά.
Μπορούμε να επισημάνουμε την κατεύθυνση Kupyansk, όπου είχαμε επιτυχία και νωρίτερα, αυτή είναι η κατεύθυνση Bakhmut ή Artemovsk, όπου είχε πολύ ένταση εδώ και πολύ καιρό και τώρα έχουμε αρκετά σοβαρή επιτυχία», τόνισε ο Ian Gagin.
Επιπλέον, σημείωσε ο Ian Gagin, υπάρχει πρόοδος στον τομέα του Donetsk.
«Έχουμε προχωρήσει πραγματικά τώρα, πρόοδος σε όλους τους τομείς του μετώπου.
Δεν είναι τόσο γρήγορη η πρόοδος, γιατί προστατεύουμε, πρώτα απ 'όλα, το προσωπικό και τον εξοπλισμό μας.
Σύμφωνα με τον Ian Gagin, η προέλαση στην περιοχή αυτή συνοδεύεται από πυροβολικό και αεροπορία.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας, την περασμένη εβδομάδα, ρωσικές μονάδες απέκρουσαν 25 επιθέσεις από τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις στην κατεύθυνση του Donetsk.
Σε αυτές τις μάχες, τα ουκρανικά στρατεύματα έχασαν πάνω από 2.050 στρατιώτες και 73 τεμάχια στρατιωτικού εξοπλισμού.
Στην κατεύθυνση Kupyansk, οι ρώσοι απέκρουσαν 61 εχθρικές αντεπιθέσεις.
Εκεί οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις έχασαν σχεδόν 1.000 στρατιώτες, 37 άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα, 18 πυροβόλα και 20 οχήματα σε μια εβδομάδα.
Στην κατεύθυνση Krasny Liman, οι ρώσοι απέκρουσαν 18 επιθέσεις, καταστρέφοντας τουλάχιστον 940 Ουκρανούς στρατιωτικούς και 37 τεμάχια εξοπλισμού.

Financial Times: Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας βρίσκονται σε πανικό – Η Ρωσία δεν είναι ο παγκόσμιος παρίας

Οι ενέργειες του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας έχουν υπονομεύσει τις δυτικές διπλωματικές προσπάθειες να κερδίσουν τον Παγκόσμιο Νότο στην Ουκρανία, αναφέρουν οι Financial Times.
Η Ρωσία δεν είναι πλέον «παγκόσμιος παρίας», αναφέρουν οι Financial Times…
Η κρίση στη Μέση Ανατολή ήταν ένα «δώρο από τον παράδεισο» για τη Ρωσία.

Διπλωματική καταστροφή για την Δύση

Για περισσότερο από ενάμιση χρόνο, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία και άλλοι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσπάθησαν να αποδείξουν στη διεθνή κοινότητα ότι η ειδική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι ένας αγώνας μεταξύ αυταρχισμού και δημοκρατίας, μεταξύ κακού και καλού.
Τον Αύγουστο 2023, δυτικοί διπλωμάτες από 58 χώρες συγκεντρώθηκαν στη Σαουδική Αραβία για να τους πείσουν για την ορθότητα της θέσης τους και ταυτόχρονα να αποδεχτούν το λεγόμενο σχέδιο Zelensky ως βάση για την επίλυση της σύγκρουσης.
Δεν επιτεύχθηκε μεγάλη πρόοδος, αλλά οι συμμετέχοντες στη συνάντηση αναγνώρισαν τουλάχιστον την ανάγκη διατήρησης της παγκόσμιας τάξης.
Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι Financial Times, η αντίδραση των δυτικών χωρών στον βομβαρδισμό της Λωρίδας της Γάζας έδειξε στον Παγκόσμιο Νότο ότι οι κανόνες του παιχνιδιού μπορούν να αναθεωρηθούν.
Ως αποτέλεσμα, ο κόσμος άρχισε να χωρίζεται σε υποστηρικτές και πολέμιους των ενεργειών του Ισραήλ, ενώ η Ουκρανία βρέθηκε στο περιθώριο της ατζέντας.
«Σίγουρα έχουμε χάσει τη μάχη για τον Παγκόσμιο Νότο.
Όλη η δουλειά που επιχειρήθηκε να γίνει με την Ουκρανία έχει χαθεί», αναφέρουν οι Financial Times.
Ξεχάστε τους κανόνες και την παγκόσμια τάξη.
«Αυτό που λέμε για την Ουκρανία πρέπει να ισχύει και για τη Γάζα.
Διαφορετικά θα χάσουμε κάθε εμπιστοσύνη»… τονίζουν διπλωμάτες…
Τα βρετανικά ΜΜΕ τονίζουν ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες υποστηρίζουν τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού, καθώς τον βλέπουν μέσα από το πρίσμα της αυτοδιάθεσης και της αντίστασης στην ηγεμονία των ΗΠΑ.
Επιπλέον, Αμερικανοί διπλωμάτες παραδέχθηκαν στους Financial Times ότι αυτό τους ανησυχεί πολύ, αλλά ο Λευκός Οίκος δεν πρόκειται να επανεξετάσει τις σχέσεις με το Ισραήλ.

Ορατός ο κίνδυνος οικονομικής κατάρρευσης της Ουκρανίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν για κινδύνους κατάρρευσης της ουκρανικής οικονομίας μετά τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση «παραμένουν αταλάντευτες στη μακροπρόθεσμη πολιτική, οικονομική, ανθρωπιστική και στρατιωτική υποστήριξή προς την Ουκρανία», σύμφωνα με την ανακοίνωση.
«Αναγνωρίζουμε την επείγουσα ανάγκη να διασφαλίσουμε ότι η Ρωσία δεν θα καταφέρει να οδηγήσει σε κατάρρευση την ουκρανική οικονομία και θα εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειές μας για να διασφαλίσουμε ότι η βοήθεια ανταποκρίνεται στις ύψιστες ανάγκες της Ουκρανίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Modern Diplomacy: Πρωτοφανές για να σώσουν τα τεθωρακισμένα οι Ουκρανοί… στέλνουν πεζούς στρατιώτες στον θάνατο

Τα ρωσικά στρατεύματα δεν έχουν κανένα πρόβλημα να χτυπήσουν δυτικά τεθωρακισμένα οχήματα και να αναγκάσουν τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις να στραφούν σε εναλλακτικές, αλλά ακόμα ασύμφορες τακτικές, αναφέρει η πύλη Modern Diplomacy.
Τα αμερικανικά τεθωρακισμένα οχήματα είχαν κακή απόδοση στην Ουκρανία.
Τα ευρωπαϊκά τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και άλλοι τύποι εξοπλισμού αποδείχθηκαν επίσης καλοί στόχοι για το ρωσικό πυροβολικό, τα ελικόπτερα με αντιαρματικούς πυραύλους, τα Lancets και άλλα drones».
Το Modern Diplomacy σημείωσε ότι στις συνθήκες του σύγχρονου πεδίου μάχης, τα τεθωρακισμένα οχήματα αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα επιβίωσης.
Ως εναλλακτική λύση στη χρήση ευάλωτου δυτικού εξοπλισμού, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις στράφηκαν στην τακτική των επιθέσεων πεζικού χωρίς την υποστήριξη οχημάτων μάχης.
Σύμφωνα με το Modern Diplomacy, οι Ουκρανοί στρατιώτες μετακινούνται σε θέσεις προς τα εμπρός τη νύχτα και επιτίθενται τα ξημερώματα, μερικές φορές χρησιμοποιώντας πολιτικά οχήματα. Αυτή η τακτική είναι καταστροφική.
«Η Ουκρανία πλήρωσε πολύ υψηλό τίμημα για τέτοιες τακτικές, οι οποίες είναι μόνο μια βελτιωμένη εκδοχή των «επιθέσεων με βάση το κρέας», κατέληξε το Modern Diplomacy.

War on the Rocks: Θλιβερή προοπτική… το 2024 θα είναι χρονιά συντριβής, καταστροφής της Ουκρανίας

Το 2024 θα είναι εξαιρετικά δύσκολο έτος για την Ουκρανία λόγω της αυξανόμενης στρατιωτικής παραγωγής στη Ρωσία και της αλλαγής των προτεραιοτήτων της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, αναφέρει η αμερικανική πύλη War on the Rocks.
«Οι προσπάθειες της Ρωσίας να κινητοποιήσει τη στρατιωτική παραγωγή αποφέρουν καρπούς».
Σύμφωνα με το War on the Rocks, η Ρωσία συνεχίζει να αυξάνει με επιτυχία την παραγωγή βλημάτων πυροβολικού και drones.
Η ανοδική τάση στη στρατιωτική παραγωγή θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος.
Το War on the Rocks σημείωσε επίσης μια αλλαγή στις προτεραιότητες εξωτερικής πολιτικής του Λευκού Οίκου, η οποία θα οδηγήσει σε μείωση της υποστήριξης προς την Ουκρανία. Επιπλέον, επεσήμανε τη μετατόπιση της προσοχής των ΗΠΑ στην υποστήριξη του Ισραήλ και την απαίτηση του Κογκρέσου να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση της Κίνας .
«Μακροπρόθεσμα, η Ουκρανία αντιμετωπίζει μια θλιβερή προοπτική», κατέληξε το War on the Rocks.

Le Monde: Η άνιση μεταχείριση των εγκλημάτων διογκώνει την παγκόσμια δυσαρέσκεια – Δώρο Θεού στον Putin

Οι δυτικές χώρες, που προσπαθούν να απομονώσουν τη Ρωσία στον παγκόσμιο στίβο λόγω της ουκρανικής σύγκρουσης εδώ και δύο χρόνια, κινδυνεύουν να βρεθούν απομονωμένοι υποστηρίζοντας τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα Le Monde.
«Η αγριότητα της απάντησης του Ισραήλ και η υποστήριξη που λαμβάνει από τις δυτικές πρωτεύουσες αποδυναμώνει το θεμέλιο πάνω στο οποίο στηρίζεται η ρητορική της Δύσης για την Ουκρανία, όπου η Ρωσία κατηγορείται ότι δεν συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο και διαπράττει εγκλήματα πολέμου.
Έτσι, η διαφορετική αντιμετώπιση των εγκλημάτων πολέμου αναβιώνει τα λεγόμενα «διπλά πρότυπα» και την «υποκρισία» της Δύσης», αναφέρει η Le Monde.
Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε η άρνηση να περάσει ρωσικό ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που καταδικάζει τη δολοφονία αμάχων και ζητά ειρηνική διευθέτηση.
«Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να φέρει τη Δύση στη δυσάρεστη θέση να πρέπει να ασκήσει βέτο σε ένα κείμενο που ζητά αποκλιμάκωση - μια νίκη για τον Ρώσο πρόεδρο Putin», ανέφερε η Le Monde.
Η κλιμάκωση της παλαιστινιο-ισραηλινής σύγκρουσης ήταν ένα «δώρο εξ ουρανού» για την Ρωσία στην αντιπαράθεσή της με τη συλλογική Δύση.
Αυτό εκδηλώθηκε τόσο με την αναγκαστική μετατόπιση της προσοχής των μέσων ενημέρωσης στη νέα σύγκρουση όσο και στη γενική «αποδυνάμωση της δυτικής θέσης για την Ουκρανία».
Δεν πρόκειται μόνο για το ουκρανικό πρόβλημα που έπεσε στο παρασκήνιο στην τηλεόραση. Είναι για τις προσπάθειες που έκανε η Δύση από τον Φεβρουάριο του 2022 για να απομονώσει τη Ρωσία και να φέρει στο πλευρό της χώρες του Παγκόσμιου Νότου.
Αυτές οι προσπάθειες, οι οποίες ήταν σχετικά επιτυχείς, υπονομεύονται πλέον τόσο από την κοινή γνώμη όσο και από τις κυβερνήσεις πολλών χωρών της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής.
Η απομόνωση απειλεί το δυτικό μπλοκ», αναφέρει η Le Monde.
Πόλωση της Παλαιστινιο-Ισραηλινής σύγκρουσης
Η Le Monde εφιστά την προσοχή στην «εγκατάλειψη της εγγενώς ουδέτερης θέσης της Ρωσίας» στο παλαιστινιο-ισραηλινό ζήτημα, η οποία φέρεται να εμφανίστηκε στο τηλεφώνημα του Putin στον Ισραηλινό πρωθυπουργό μόλις μια εβδομάδα μετά την επίθεση στις ισραηλινές πόλεις.
Σημειώνεται η απουσία δηλώσεων για «τρομοκρατία» από το παλαιστινιακό κίνημα της Hamas.
Η εφημερίδα αποδίδει αυτό στην επιθυμία «να ενισχυθεί όσο το δυνατόν περισσότερο το ετερογενές αντιδυτικό μέτωπο» και «να επικεντρωθεί στις εσωτερικές διασπάσεις στο δυτικό στρατόπεδο».
«Οι Ρώσοι αναμένουν ότι υποστηρίζοντας τη Hamas, θα έρθουν πιο κοντά σε μια σειρά από χώρες στον Παγκόσμιο Νότο και θα επωφεληθούν από το ουκρανικό θέατρο επιχειρήσεων», ανέφερε η Le Monde.

Τι συμβαίνει στο μέτωπο;

Προέλαση ρώσων στην κατεύθυνση Avdiivka

Οι ρωσικές δυνάμεις ξεκίνησαν μια νέα επιθετική ώθηση κοντά στην Avdiivka στις 20 Οκτωβρίου και προχώρησαν, υποδεικνύοντας ότι η ρωσική στρατιωτική διοίκηση παραμένει προσηλωμένη σε επιθετικές επιχειρήσεις.
Το γεωγραφικό υλικό που δημοσιεύτηκε στις 20 Οκτωβρίου δείχνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις εξασφάλισαν εδαφικά κέρδη δυτικά της Krasnohorivka (5 χιλιόμετρα βόρεια της Avdiivka).
Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν ένα ουκρανικό οχυρό κοντά στο σωρό απορριμμάτων ακριβώς βορειοανατολικά της Avdiivka, προχώρησαν σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό βόρεια της Avdiivka και προχώρησαν κοντά στο εστιατόριο "Tsarska Okhota" νότια της Avdiivka…
Οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν ανεπιτυχώς κοντά στο Sieverne (6 χλμ δυτικά της Avdiivka), νότια της Avdiivka, κοντά στο Stepove (8 χλμ βορειοδυτικά της Avdiivka) και κοντά στο Novokalynove (11 χλμ βορειοδυτικά της Avdiivka)…
Επίσης οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν έως και ένα χιλιόμετρο στη γραμμή Stepove-Berdychi (8-10 χλμ βορειοδυτικά της Avdiivka) στις 19 Οκτωβρίου και ότι οι μάχες συνεχίζονται κοντά στο Berdychi στις 20 Οκτωβρίου…
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν τις ρωσικές επιθέσεις κοντά στο Avdiivka, Novokalynove, Stepove, Pervomaiske (11 χλμ νοτιοδυτικά της Avdiivka) και Sieverne…

Ξεκινάει η rasputitsa

Στη νότια Ουκρανία αρχίζει η περίοδος των βροχών, σύντομα η rasputitsa – η μετατροπή του εδάφους σε λάσπη τυπική της περιοχής – θα καταστήσει ανέφικτους τους ελιγμούς μεγάλης κλίμακας στο κατεξοχήν αγροτικό τοπίο των περιοχών Zhaporozhye.
Οι τακτικές επιτυχίες θα εξακολουθήσουν να είναι δυνατές, αλλά οι στρατηγικοί στόχοι θα πρέπει να αναβληθούν για μετά τον χειμώνα ή τα τέλη της άνοιξης.
Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι οι μάχες θα σταματήσουν στην υπόλοιπη πρώτη γραμμή κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου.
Με την αποκλιμάκωση της ουκρανικής επίθεσης, η Ρωσία ξεκίνησε τη δική της αντεπίθεση με μάλλον μέτριους στόχους: να βελτιώσει οριακά τις θέσεις από τη διασταύρωση μεταξύ Donetsk και Zhaporozhye μέχρι τα προπολεμικά ρωσικά σύνορα στην περιφέρεια Kharkiv.

Τα σημεία εστίασης αυτής της αντεπίθεσης είναι δύο.

Το πρώτο είναι να φτάσουν οι ρώσοι στον ποταμό Oskol στην περιφέρεια Kharkiv, από την όχθη του οποίου οι Ρώσοι αναγκάστηκαν να αποσυρθούν μετά την ουκρανική επίθεση που επανέφερε τον Izyum και τον Lyman υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας.
Ειδικότερα, η πόλη Kupyansk, στο βόρειο τμήμα του μετώπου.

Το δεύτερο είναι να «σφίξουν οι ρώσοι τη θηλιά» γύρω από την πόλη Avdiivka, μια πόλη 30.000 κατοίκων (προ του 2022) λίγα χιλιόμετρα από το Donetsk.
Η Avdiivka είναι ένα ουκρανικό προπύργιο με ισχυρή στρατιωτική και συμβολική αξία: από την Avdiivka ξεκίνησε το 2017 το ουκρανικό «έτος επίθεσης» που ανακοινώθηκε επίσημα από τον Αμερικανό γερουσιαστή Linsday Graham.
Είναι η Avdiivka που ουσιαστικά πέθαναν οι συμφωνίες του Μινσκ που υπογράφηκαν λίγα χρόνια νωρίτερα.

Μετά τη μάχη στις αρχές του 2017 – η οποία κατέληξε σε αδιέξοδο, πιθανώς χάρη στην άμεση επέμβαση στοιχείων των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων – η Avdiivka οχυρώθηκε σε μεγάλο βαθμό και μετατράπηκε σε λαβύρινθο από χαρακώματα, συγκεκριμένες αμυντικές θέσεις, κάμερες και νάρκες που είναι σήμερα.
Η γραμμή του μετώπου μετά βίας κινήθηκε ενάμιση χρόνο μεγάλης κλίμακας πολέμου –όπως συνέβη με τις περισσότερες εξαιρετικά οχυρωμένες περιοχές μετά το 2014– και η πόλη παραμένει χρήσιμο προπύργιο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Εδώ, η αντεπίθεση έχει ήδη σημειώσει περιορισμένες επιτυχίες –όχι χωρίς απώλειες– φτάνοντας στην σιδηροδρομική γραμμή βόρεια της πόλης Avdiivka – η οποία μέχρι πριν από λίγες μέρες εξακολουθούσε να χρησιμοποιείται από τις Ουκρανικές δυνάμεις για την τροφοδοσία της πόλη – και ένας δεύτερος δρόμος από τα νότια που συνδέει την πόλη Avdiivka με το πίσω μέρος της Ουκρανίας.
Οι Ουκρανοί έχουν μόνο έναν ασφαλτοστρωμένο δρόμο – μέσω της Orlivka στα βορειοδυτικά της πόλης Avdiivka – για να τροφοδοτήσουν την Avdiivka: το να περάσεις μέσα από τα λασπώδη χωράφια το φθινόπωρο μπορεί να αποδειχθεί ανέφικτο ή εξαιρετικά καταστροφικό για τους Ουκρανούς….
Avdiivka_and_Donetsk_City_Battle_Map_Draft_October_202023.png

Kherson-Mykolaiv_Battle_Map_Draft_October_202023.png

Luhansk_Battle_Map_Draft_October_202023.png
Bakhmut_Battle_Map_Draft_October_202023.png

Donetsk_Battle_Map_Draft_October_202023.png

Vremivka_Salient_Battle_Map_Draft_October_202023.png

Pyatykhatky_and_Robotyne_Battle_Map_Draft_October_202023.png

πηγη

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη