Financial Times: Μυστικά ρωσικά στρατιωτικά έγγραφα αποκαλύπτουν πολύ μικρή η πιθανοτητα για χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία


Θα μπορούσαν τα στρατεύματα 
του ΝΑΤΟ να αντιμετωπίσουν πυρηνικά όπλα με τη μορφή ρωσικών τακτικών πυραύλων σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία ;

Το ερώτημα αυτό είναι ολοένα και λιγότερο θεωρητικό μέρα με τη μέρα και κινείται προς την κατεύθυνση της πραγματικής λήψης αποφάσεων.

Μετά τους ισχυρισμούς του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ότι η αποστολή δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία «δεν αποκλείεται» και την «άδεια» του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στο καθεστώς του Κιέβου να επιτεθεί στη Ρωσία με αεροσκάφη F-16 , ορισμένοι στη Δύση άρχισαν να προειδοποιούν ότι Θα μπορούσε η απάντηση της Μόσχας πολύ πιο βάναυση από οποιαδήποτε μέχρι τώρα.

Έτσι, οι «Financial Times» είχαν πρόσβαση σε αποχαρακτηρισμένα ρωσικά στρατιωτικά έγγραφα, τα οποία φέρεται να δείχνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις άσκησαν τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων στα πρώτα στάδια μιας σύγκρουσης με μια μεγάλη παγκόσμια δύναμη.

Και αυτή η μεγάλη δύναμη προσδιορίστηκε ως Κίνα.

Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, οι σχέσεις μεταξύ Πεκίνου και Μόσχας έχουν βελτιωθεί τρομερά.

Είναι ενδιαφέρον, ωστόσο, ότι σε αυτά τα έγγραφα, ακόμη και μέχρι το 2014, οι Ρώσοι στρατηγοί αξιολογούσαν την Κίνα ως πιθανό αντίπαλο.

Και είναι ξεκάθαρο ότι το 2014, με το πραξικόπημα στο Κίεβο, ήταν σημείο καμπής όταν η Ρωσία έχασε τις τελευταίες της ψευδαισθήσεις για τη Δύση, οπότε σήμερα μάλλον ετοιμάζει παρόμοια έγγραφα μόνο για τις δυτικές χώρες...

Στους φακέλους που συλλέχθηκαν μεταξύ 2008 και 2014, αναφέρεται επίσης το όριο για τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων , το οποίο, σύμφωνα με ειδικούς που εξέτασαν και επαλήθευσαν ρωσικά έγγραφα, είναι χαμηλότερο από αυτό που υποδεικνύει η Ρωσία!

Τα κριτήρια για μια πιθανή πυρηνική απάντηση κυμαίνονται από μια εχθρική εισβολή στο ρωσικό έδαφος , μέσω της ήττας των μονάδων που φρουρούν τις συνοριακές περιοχές , έως πιο συγκεκριμένα κίνητρα, όπως η καταστροφή του 20 τοις εκατό των ρωσικών υποβρυχίων με στρατηγικούς βαλλιστικούς πυραύλους.

"Είναι η πρώτη φορά που δημοσιοποιούνται τέτοια έγγραφα", δήλωσε ο Alexander Gabuyev , διευθυντής του Κέντρου Carnegie Russia για την Ευρασία στο Βερολίνο. «Δείχνουν ότι το επιχειρησιακό όριο για τη χρήση πυρηνικών όπλων είναι αρκετά χαμηλό εάν το επιθυμητό αποτέλεσμα δεν μπορεί να επιτευχθεί με συμβατικά μέσα».

Ρωσικοί πύραυλοι μικρού βεληνεκούς
Ρωσικοί πύραυλοι μικρού βεληνεκούς. Πηγή: Screenshot, Telegram

Τα τακτικά πυρηνικά όπλα της Ρωσίας, τα οποία μπορούν να παραδοθούν με πυραύλους ξηράς ή πλοίων και υποβρυχίων ή από αεροσκάφη, έχουν σχεδιαστεί για περιορισμένη χρήση σε πεδία μάχης στην Ευρώπη και την Ασία , σε αντίθεση με μεγαλύτερα, «στρατηγικά» όπλα που έχουν σχεδιαστεί για να στοχεύουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι σύγχρονες τακτικές κεφαλές μπορούν ακόμα να απελευθερώσουν πολύ περισσότερη ενέργεια από τα όπλα που έπεσαν στο Ναγκασάκι και τη Χιροσίμα το 1945.

Αν και τα δεδομένα είναι 10 ετών ή περισσότερα, οι ειδικοί λένε ότι εξακολουθούν να σχετίζονται με το τρέχον ρωσικό στρατιωτικό δόγμα.

Τα έγγραφα λέγεται ότι υποδηλώνουν την καχυποψία της ρωσικής ελίτ ασφαλείας προς την Κίνα, η οποία είναι ένας από τους κύριους εταίρους της Ρωσίας.

Ως εκ τούτου, στα αρχεία που έδειξαν στους «Financial Times» δυτικοί αξιωματούχοι, φέρεται να αναφέρονται πρόβες αρκετών σεναρίων για εισβολή της Κίνας στη Ρωσία.

Και σε αυτά τα «παιχνίδια πολέμου», μπορεί να φανεί, υποστηρίζουν τα μέσα ενημέρωσης, ότι η Ρωσία θεωρεί το πυρηνικό της οπλοστάσιο ως βάση της αμυντικής της πολιτικής και, κατά συνέπεια, προετοιμάζει τις δυνάμεις της για να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν ένα πρώτο πυρηνικό χτύπημα υπό ορισμένες συνθήκες. .

Η Κίνα και η Ρωσία έχουν ήδη εκφράσει αμφιβολίες για την αυθεντικότητα των εγγράφων.

Η «θεωρία της απειλής» θα δυσκολευτεί να πουλήσει στην Κίνα και τη Ρωσία, ανακοίνωσε το Πεκίνο.

Ο Mearsheimer προειδοποίησε εγκαίρως ότι θα γίνει πόλεμος στην Ουκρανία
Ο Mearsheimer προειδοποίησε έγκαιρα τη Δύση ότι θα γινόταν πόλεμος στην Ουκρανία. Πηγή: Screenshot, X

«Το κυριότερο είναι ότι το όριο για τη χρήση πυρηνικών όπλων είναι απολύτως διαφανές και ορίζεται στο δόγμα. Όσον αφορά τα αναφερόμενα έγγραφα, αμφιβάλλουμε έντονα για τη γνησιότητά τους», ανέφερε το Κρεμλίνο.

Δυτικοί ειδικοί αμφιβάλλουν ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιούσε πυρηνικά όπλα εναντίον της Ουκρανίας, η οποία δεν έχει πυρηνικές δυνατότητες και είναι ανίκανη να εξαπολύσει μεγάλη χερσαία εισβολή.

 Ο γνωστός Αμερικανός καθηγητής John Mearsheimer προειδοποίησε πριν από καιρό ότι η πιθανότητα η Μόσχα να χρησιμοποιήσει τακτικά όπλα εξαρτάται από την εκτίμηση της ρωσικής απειλής και ότι θα ήταν μεγαλύτερη αν η κατάσταση στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία στραφεί εναντίον της Ρωσίας, κάτι που δεν συμβαίνει τώρα.

Εάν αυτό συνέβαινε ως αποτέλεσμα δυτικής επέμβασης, ο Mearsheimer δεν αποκλείει τη χρήση των πυρηνικών όπλων της Ρωσίας στη Δυτική Ουκρανία.

Σε αυτή την περίπτωση, οι ΗΠΑ δεν θα αύξαναν την κλιμάκωση, αλλά θα «έσβησαν αμέσως» τη σύγκρουση, πιστεύει ο Μιρσάιμερ.

Και όλα δείχνουν ότι ορισμένοι «έξυπνοι» Ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν να παίξουν αυτό ακριβώς το σενάριο με πολύ άσχημο τέλος , ειδικά για την Ουκρανία και την Ευρώπη.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη