Πακέτο «μαμούθ» από τις ΗΠΑ ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία.


Την ώρα που τα νοικοκυριά Ευρώπης και Αμερικής έχουν γονατίσει από την ακριβεια οι Δυτικοί ηγέτες μοιράζουν απλόχερα στην Ουκρανία χρήματα των Δυτικών φορολογούμενων.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου ότι το πακέτο αυτό περιλαμβάνει όπλα και εξοπλισμό για την κάλυψη επειγουσών αναγκών της Ουκρανίας. Αυτή η ανακοίνωση υπογραμμίζει τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών να υποστηρίξουν την Ουκρανία στις προσπάθειές της να προστατεύσει την κυριαρχία και την ασφάλειά της σε μια περίοδο διαρκούς έντασης με τη Ρωσία.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την Τρίτη ένα πακέτο επείγουσας στρατιωτικής βοήθειας ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, αποφεύγοντας τους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο εν μέσω φόβων ότι η εισβολή της Ρωσίας κερδίζει έδαφος.

Η αποστολή, η πρώτη μετά από μήνες από τον μεγαλύτερο σύμμαχο του Κιέβου, την Ουάσιγκτον, θα περιλαμβάνει αντιαεροπορικούς πυραύλους, πυρομαχικά, πυροβολικά και ορισμένα θωρακισμένα οχήματα, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Η ανακοίνωση έρχεται καθώς ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν φιλοξενεί τον Πρόεδρο της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα και τον Πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ στον Λευκό Οίκο για να τους διαβεβαιώσει για την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών προς το ΝΑΤΟ και την Ουκρανία.

«Σήμερα, εξ ονόματος του Προέδρου Μπάιντεν, ανακοινώνω ένα επείγον πακέτο στρατιωτικής βοήθειας και όπλων αξίας 300 εκατομμυρίων δολαρίων για να αντιμετωπίσουμε μερικές από τις πιεστικές ανάγκες της Ουκρανίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν.

«Ο κόσμος παρακολουθεί. Το ρολόι χτυπάει και πρέπει να δούμε δράση όσο το δυνατόν πιο γρήγορα» δήλωσε.

Η ανακοίνωση έρχεται ενώ οι Δημοκρατικοί νομοθέτες έχουν αποκλείσει το αίτημα του Μπάιντεν για ένα πακέτο βοήθειας 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, με τον αντίπαλό του, ο Ντόναλντ Τραμπ, να τους ενθαρρύνει να μην του προσφέρουν νομοθετική νίκη κατά τη διάρκεια μιας εκλογικής χρονιάς.

Αξιωματούχοι άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσαν ότι κατάφεραν να βρουν τα 300 εκατομμύρια δολάρια για την Ουκρανία κάνοντας εξοικονομήσεις σε πρόσφατες αγορές από το Πεντάγωνο, αλλά υπογράμμισαν την ανάγκη για περισσότερη βοήθεια από το Κογκρέσο.

Πριν αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος της Πολωνίας, Ντούντα, δήλωσε ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ θα πρέπει να αυξήσουν τις δαπάνες τους για άμυνα στο τρία τοις εκατό του ΑΕΠ σε αντίδραση στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η δυτική συμμαχία άμυνας έχει αυτήν τη στιγμή στόχο δαπανών άμυνας το 2% του κατακερματισμένου εγχώριου προϊόντος, αν και η Πολωνία ήδη ξοδεύει περίπου το 4% και οι Ηνωμένες Πολιτείες το 3,5%.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη