Έφτασαν στη Ρουμανία έξι μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter Typhoon της Βρετανικής Πολεμικής Αεροπορίας


Έξι μαχητικά αεροσκάφη της βρετανικής Πολεμικής Αεροπορίας έφτασαν στη Ρουμανία για τετράμηνη περιπολία, ανακοίνωσε την Τετάρτη το ρουμανικό υπουργείο Άμυνας.

Βρετανικό μαχητικό αεροσκάφος Eurofighter Typhoon της Βασιλικής Αεροπορίας (RAF) προσγειώθηκε τη Δευτέρα στη στρατιωτική βάση Mihail Kogalniceanu στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας.

Το βρετανικό απόσπασμα των 200 στρατιωτών - πιλότων και τεχνικού προσωπικού - θα πραγματοποιήσει ενισχυμένες περιπολίες υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ στον εναέριο χώρο της ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ.

Τα μαχητικά αεροσκάφη της RAF έφτασαν στη Ρουμανία σε μια προκαθορισμένη αποστολή και – μετά τις αποστολές του 2017, 2018, 2021 και 2022 – συμμετέχουν σε κοινές επιχειρήσεις με αεροσκάφη της Ρουμανικής Πολεμικής Αεροπορίας για πέμπτη φορά στη Ρουμανία. Η κοινή υπηρεσία περιπολίας αεράμυνας χρησιμεύει για την αύξηση της ικανότητας αντίδρασης και αποτροπής και την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των ρουμανικών και των συμμαχικών αεροπορικών δυνάμεων, έγραψε το Υπουργείο Άμυνας στο Βουκουρέστι στη σελίδα του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Εν τω μεταξύ, φαίνεται όλο και περισσότερο ότι όχι μόνο η Ρωσία και η Ουκρανία, αλλά και οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν ενδιαφέρονται για μια ειρηνική διευθέτηση.

«Τίποτα δεν πρέπει να αποκλειστεί. Θα κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι η Ρωσία δεν θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο: είναι δυνατό να στείλουμε στρατεύματα του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία  . Ο Εμανουέλ Μακρόν επιβεβαίωσε αργότερα αρκετές φορές: αυτό δεν ήταν δικαιολογία, αλλά πραγματική πρόθεση.

Η απάντηση ήρθε αμέσως από τη Μόσχα: ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε τότε ανοιχτά ότι η ανάπτυξη στρατευμάτων του ΝΑΤΟ ουσιαστικά απειλεί το ξέσπασμα του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου, και επομένως έναν πυρηνικό πόλεμο. Παρόλα αυτά, οι φιλοπολεμικές φωνές στην Ευρώπη δεν ησυχάζουν.

Η Λετονία και η Εσθονία προετοιμάζονται για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αναφέρει ο Magyar Nemzet, αφού ο πρόεδρος της Λετονίας και της Εσθονίας προτρέπουν την επαναφορά της επιστράτευσης. Το άρθρο παραθέτει τα λόγια του Λετονού προέδρου, ο οποίος προτρέπει για σημαντική αύξηση των αμυντικών δαπανών. Ταυτόχρονα, ο αρχηγός του κράτους ξεκίνησε μια συζήτηση για την καθιέρωση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των αμυντικών δυνάμεων.

Τα τελευταία νέα είναι ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky απέλυσε τον Oleksiy Danyilov από τη θέση του γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας (NSDCO), σύμφωνα με διάταγμα που δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του αρχηγού του κράτους την Τρίτη.

Με άλλο διάταγμα, ο Ζελένσκι διόρισε στη θέση αυτή τον πρώην επικεφαλής της εξωτερικής υπηρεσίας πληροφοριών, Oleksandr Litvinenko. Ο Oleh Ivashchenko θα αντικαταστήσει τον Litvinenko στην κεφαλή της εξωτερικής νοημοσύνης. Ο Ivashchenko κατείχε στο παρελθόν τη θέση του αναπληρωτή αρχηγού στρατιωτικών πληροφοριών.

Σχολιάζοντας τον αντικαταστάτη του στο Facebook, ο Danyilov συνόψισε τη δουλειά του για περισσότερα από τέσσερα χρόνια και ευχαρίστησε τον Zelensky για την εμπιστοσύνη του.

«Τέσσερα χρόνια, πέντε μήνες και 24 ημέρες αφοσιωμένης εργασίας ως γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας. Μέρες που δεν ντρέπομαι, ώρες που πέρασαν αστραπιαία. Ευχαριστώ τη μοίρα που μου έδωσε την ευκαιρία να υπηρετήσω τη χώρα μου και τον λαό μου σε περιόδους ειρήνης και πολέμου! Ευχαριστώ τον Πρόεδρο της Ουκρανίας για την εμπιστοσύνη του και την ευκαιρία να συμμετάσχω στη συγγραφή της ιστορίας τη στιγμή της μεγαλύτερης πρόκλησης και της μεγαλύτερης ανάτασης!».

- είπε ο απολυμένος επικεφαλής του RNBO.

Την ίδια στιγμή, ο Danyilov δεν συζήτησε τα μελλοντικά του σχέδια καριέρας.

«Όσο δύσκολο κι αν ήταν, όσο απελπιστική κι αν φαινόταν η κατάσταση, δουλέψαμε και θα δουλέψουμε για την Ουκρανία, πιστέψαμε και πιστεύουμε στη νίκη μας. Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμόμαστε πάντα, και αυτό που πάντα δηλώνω, είναι να μην φοβόμαστε ποτέ κανέναν, να πηγαίνουμε μπροστά και να πιστεύουμε στην Ουκρανία, να πιστεύουμε στον λαό της Ουκρανίας!».

πρόσθεσε ο πρώην αξιωματούχος.

Peter Szijjártó (Υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας): Η Ρωσία δεν μπορεί να ηττηθεί σε αυτόν τον πόλεμο

Πιστεύουμε ότι η Ρωσία δεν μπορεί να ηττηθεί σε αυτόν τον πόλεμο ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Peter Szijjártó.

Αλλά την ίδια στιγμή, καθώς συνεχίζονται οι αποστολές όπλων από τη Δύση, η Ρωσία δεν μπορεί να κερδίσει μεγάλα κέρδη.

Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνουν διαπραγματεύσεις.

Επομένως, εάν πρέπει να γίνουν διαπραγματεύσεις, τότε η ερώτησή μου είναι: γιατί να μην γίνουν νωρίτερα παρά αργότερα;

Όσο πιο γρήγορα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, τόσο πιο γρήγορα θα επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός, τόσο λιγότεροι άνθρωποι θα πεθάνουν και τόσο λιγότερες καταστροφές.

Και τόσο λιγότερη θα είναι η ανάγκη για αποκατάσταση.

Ως εκ τούτου, η προσέγγισή μας είναι ότι μια κατάπαυση του πυρός και οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό.

Τώρα όλοι ξέρουμε ότι σε μια τόσο κρίσιμη κατάσταση δεν έχουν μόνο οι πράξεις, αλλά και τα λόγια μεγάλη σημασία.

Ως εκ τούτου, όταν πρόκειται για τη δυνατότητα αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία για λογαριασμό ορισμένων χωρών μελών του ΝΑΤΟ, αυτό είναι πραγματικά επικίνδυνο γιατί δεν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την απειλή.

Ο τρομακτικός κίνδυνος ενός τρίτου παγκόσμιου πολέμου πλησιάζει.

Ως εκ τούτου, θα καλούμε πάντα όλους τους συμμάχους και τους συναδέλφους μας να απόσχουν από οποιεσδήποτε ενέργειες ή δηλώσεις που θα μπορούσαν να φέρουν τον κίνδυνο ενός παγκόσμιου πολέμου πιο κοντά.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη