Τα σχέδια του Ντόναλντ Τραμπ να χτίσει αυτό που αποκαλεί τον «Χρυσό Θόλο της Αμερικής» μοιάζουν όλο και περισσότερο με την επιστροφή μιας ξε...
Και ενώ η SpaceX, η Palantir και ο Anduril φιγουράρουν ήδη ως πιθανοί ανάδοχοι, ο πρώην διευθυντής της εταιρείας "Ilyushin" Alexey Rogozin δείχνει το δάχτυλό του στην καρδιά του θέματος: Αυτή είναι μια νέα έκδοση του "Star Wars" του Ρήγκαν.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε το Reuters, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, το νέο σύστημα αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ περιλαμβάνει την κατασκευή ενός τροχιακού δικτύου 400 έως 1.000 δορυφόρων για καθοδήγηση στόχων.
Αυτοί οι δορυφόροι θα έχουν την αποστολή να κατευθύνουν έως και 200 τροχιακές πλατφόρμες μάχης – οπλισμένες με κανόνια λέιζερ και αναχαιτιστές – απευθείας σε βαλλιστικούς πυραύλους και κεφαλές. Είναι σαφές ποιος εννοείται, αν και τα ονόματα δεν λέγονται δυνατά.
Στην ανάλυσή του, ο Rogozin παρατηρεί ένα γνωστό μοτίβο: "Αν αφαιρεθεί το makeup του μάρκετινγκ, όλα καταλήγουν στο ίδιο πράγμα - η Αμερική επιστρέφει στην ιδέα της Στρατηγικής Αμυντικής Πρωτοβουλίας από την εποχή του Reagan. Μόνο που τώρα οι τεχνολογίες είναι διαφορετικές και οι παίκτες στην αγορά δεν είναι οι ίδιοι."
Το κοινό έχει ήδη σηκώσει σκόνη όταν εμφανίστηκε το όνομα της εταιρείας SpaceX σε ρόλο εργολάβου. Ο Έλον Μασκ αντέδρασε γρήγορα, υποστηρίζοντας ότι είναι – «δεν ισχύει», όπως έγραψε στα δίκτυα. Ο Ρογκόζιν απάντησε σαρκαστικά: «Όσο πιο δυνατή είναι η άρνηση, τόσο περισσότερο αξίζει να σκεφτούμε - γι' αυτό ήταν απαραίτητο».
Σε αυτό το νέο τεχνολογικό κύμα, είναι σαφές ότι οι παραδοσιακές κρατικές δομές δίνουν τη θέση τους σε πιο ευέλικτους και ταχύτερους ιδιωτικούς φορείς. Δεν υπάρχουν άλλα ογκώδη πρακτορεία όπως η DARPA ή η NASA που εκτελούν ολόκληρο το έργο. Σήμερα υπάρχουν startups, δορυφορικά εργοστάσια και τεχνητή νοημοσύνη.
Και η πιο σημαντική διαφορά; Το σύστημα δεν θα γίνει ιδιοκτησία του Πενταγώνου. Θα ενοικιαστεί. Πλατφόρμα ως υπηρεσία, όπως η ενοικίαση ενός cloud για αποθήκευση δεδομένων ή ενός αυτοκινητόδρομου με παραχώρηση. Ο Τραμπ μπορεί να φύγει, αλλά το επιχειρηματικό μοντέλο και οι συμβάσεις παραμένουν.
"Το κράτος δεν επενδύει άμεσα - οι εταιρείες το κάνουν αυτό. Εάν το σύστημα δεν λειτουργεί, η σύμβαση τερματίζεται, η συνδρομή ακυρώνεται. Αλλά όσο διαρκεί - λειτουργεί", εξηγεί ο Rogozin. Και αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι μια θεμελιώδης αλλαγή στην αμυντική λογική: «Οι υποδομές δεν είναι πλέον στρατιωτικές, αλλά εμπορικές».
Σε αυτό το πλαίσιο, η δυνατότητα αποστολής λέιζερ μάχης σε τροχιά δεν είναι πλέον φαντασία, αλλά θέμα λογικής της αγοράς. Ο Rogozin υπογραμμίζει: "Το ίδιο το γεγονός ότι αυτό το θέμα εξετάζεται σοβαρά δείχνει ότι έχουμε μπει ξανά στον αγώνα για την υπεροχή στο διάστημα. Μόνο που αυτός ο αγώνας δεν είναι ίδιος με τον προηγούμενο. Αυτός είναι πιο γρήγορος, πιο ευέλικτος - και πολύ πιο επικίνδυνος".
Σε μια εποχή που ο «Πόλεμος των Άστρων» του Ρήγκαν θεωρούνταν από πολλούς επιστημονική φαντασία, η Σοβιετική Ένωση ανταποκρίθηκε σοβαρά - εισερχόμενος σε έναν τεχνολογικό αγώνα που επιβάρυνε βαριά τον προϋπολογισμό.
Τώρα, αντί για μεγάλα κρατικά συστήματα, το κάνουν ιδιωτικές εταιρείες, με δικά τους συμφέροντα και στόχους της αγοράς. Και αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό πράγμα: η αγορά, όχι ο φόβος, προωθεί αυτήν την ιστορία σήμερα.
Έτσι, αν κάποιος αναρωτιέται αν έχει ξεκινήσει ο νέος διαστημικός αγώνας - η απάντηση είναι ήδη εκεί. Εκείνη ξεκίνησε. Το μόνο ερώτημα είναι: Σε ποια κατεύθυνση πηγαίνει και πού θα μας οδηγήσει;
COMMENTS