Καράμπαμπα: Το κάστρο που στα θεμέλιά του είναι θαμμένος ένας σουλτάνος


Αν φτάσεις ως εκεί, σίγουρα θα σε εκπλήξει η μοναδική θέα - Δείτε το βίντεο

Η Ελλάδα είναι γεμάτη κάστρα απ’ άκρη σ’ άκρη της με το καθένα να έχει ιστορία που χάνεται συνήθως στα βάθη των αιώνων. Πολλά από αυτά έχουν υποστεί ζημιές ενώ άλλα βρίσκονται σήμερα σε πάρα πολύ καλή κατάσταση. Ένα από τα ξεχωριστά αλλά όχι και τόσο γνωστά είναι ένα κάστρο πολύ κοντά στην Αθήνα. Ο λόγος για το κάστρο Καράμπαμπα στην Εύβοια και συγκεκριμένα στη Χαλκίδα. Εκτός από τα χαρακτηριστικά και το μέγεθός του, αυτό που μπορεί να μην γνωρίζεις είναι ότι στα θεμέλια του συγκεκριμένου κάστρου είναι θαμμένος ένας σουλτάνος. Ένα κάστρο με μεγάλη ιστορία και εκπληκτική θέα αν τύχει και βρεθείς εκεί.

Το κάστρο Καράμπαμπα βρίσκεται πάνω σε έναν λόφο, φυσικά σε στρατηγική θέση καθώς ελέγχει το στενό του Ευρίπου και την πόλη της Χαλκίδας. Το τμήμα του κάστρου το οποίο έχει διασωθεί σήμερα θεωρείται ότι οικοδομήθηκε από τους Τούρκους το 1684. Ο σκοπός της κατασκευής με τέτοια οχύρωση τότε ήταν η προστασία της Χαλκίδας από τους Βενετούς. Παρά το γεγονός ότι έγινε γι’ αυτό το σκοπό, σχεδιάστηκε από τον Βενετό Gerolimo Galopo και γι’ αυτό το λόγο η αρχιτεκτονική του είναι περισσότερο ευρωπαϊκή και λιγότερο Τουρκική.



Το 1688 και συγκεκριμένα κατά την διάρκεια του Βενετοτουρκικού πολέμου, το κάστρο πολιορκήθηκε ανεπιτυχώς από τον Φραγκίσκο Μοροζίνι.

Το σχήμα που έχει το φρούριο είναι ακανόνιστο και καταλαμβάνει την κορυφή του λόφου. Η μεγαλύτερη διάσταση του είναι 240 μέτρα και η μικρή 54 μέτρα. Αυτό όμως που προκαλεί εντύπωση και δικαιολογεί και το όνομά του είναι μια μικρή αλλά σημαντική πληροφορία. Το όνομά του, λοιπόν, θεωρείται ότι το πήρε από τον Καρά – Μπαμπά Σουλτάν ο οποίος ήταν θαμμένος στον λόφο αυτόν, στα θεμέλια δηλαδή του κάστρου. Αν φτάσεις ως εκεί, σίγουρα θα σε εκπλήξει η μοναδική θέα!

Τα όμορφα και ξεχωριστά κάστρα της Ελλάδας

Πρώτα – πρώτα βέβαια σου έχουμε μιλήσει πολλές φορές για το κάστρο του Ναυπλίου. Και φυσικά μια κατηγορία από μόνη της είναι η Καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς. Ένα από τα κάστρα που, επίσης, έχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας είναι το κάστρο των Ιωαννίνων. Επιβλητικό με μεγάλη ιστορία και με θέα στη λίμνη της πόλης, είναι ένα αξιοθέατο που πρέπει να επισκεφθείς αν βρεθείς εκεί. Τέλος, αξίζει της προσοχής σου και μιας καλοκαιρινής επίσκεψης, το κάστρο Querini, η Eλληνική γωνιά που έχει άρωμα ενετικό. Το κάστρο Καράμπαμπα έχει τη δική του ιστορία και τα μυστικά όπως κάθε φρούριο της Ελλάδας…

πηγη

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη