Μητσοτάκης «Ο Άλμπερτ Μπουρλά είναι Ελληνάρας στην ψυχή»



Υπέβαλε τα… σέβη του ο Κ.Μητσοτάκης στον Α.Μπουρλά για τα εμβόλια: «Θα σου το οφείλει ολόκληρος ο πλανήτης»

Στην παρουσίαση του βιβλίου του επικεφαλής της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, με τίτλο Moonshot, βρέθηκε και μίλησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης όπου ένιωσε την ανάγκη να υποβάλει τα… σέβη του στον Μπουρλά για το εμβόλιο λέγοντας ότι ο πλανήτης θα του το οφείλει.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός έκανε μια δήλωση που προκάλεσε συζητήσεις καθώς σαν να ήξερε από πριν είπε: «Η τύχη δεν ευνοεί τους απροετοίμαστους, ταιριάζει με την υγειονομική κρίση αλλά και την τρέχουσα οικονομική αναταραχή».

Άραγε για ποια προετοιμασία για τα εμβόλια ή την τρέχουσα οικονομική κρίση μιλά ο Κ.Μητσοτάκης; 

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την χαρά του που κλήθηκε να βρεθεί στην παρουσίαση της ελληνικής μετάφρασης του βιβλίου του κ. Μπουρλά και μάλιστα κοιτάζοντας προς το ακροατήριο και αναφερόμενος στην επιχείρηση «Ελευθερία» κατά του κορονοϊού είπε:

«Χαίρομαι που βλέπω στο ακροατήριο όσους είχαν μια σημαντική συμβολή στην επιχείρηση «Ελευθερία» και έδωσαν τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση στα εμβόλια με πρώτο και πιο σημαντικό το εμβόλιο της Pfizer».

«Ταυτόχρονα, όμως, αυτό που βρήκα πολύ ενδιαφέρον είναι ότι κατάλαβε πολύ γρήγορα ότι η Pfizer έπρεπε να συνεργαστεί με μία άλλη ερευνητική ομάδα, την BioNTech, γιατί δεν διέθετε η ίδια την πρωτογενή τεχνογνωσία για την ανάπτυξη ενός εμβολίου mRNA.

Και έτσι συντάχθηκε δίπλα στους ιδρυτές της BioNTech, την Özlem Türeci και τον Uğur Şahin, βάζοντας στην άκρη νομίζω και ζητήματα προσωπικών εγωισμών, σε μία σύμπραξη οποία τελικά οδήγησε στην ανακάλυψη ενός εμβολίου αποτελεσματικού, σε χρόνο ρεκόρ. Aυτό πράγματι είναι κάτι το οποίο όχι απλά η επιστήμη, αλλά όλος ο πλανήτης, θα του το οφείλει» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

Για τον ίδιο τον Άλμπερτ Μπουρλά, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως είναι «Ελληνάρας»

«Δεν ξεχνά τις ρίζες του. Είναι Έλληνας στην ψυχή, Ελληνάρας θα τολμούσα να πώ. Και δεν ξέχασε και την πόλη του και δεν είναι τυχαίο το ενδιαφέρον για δημιουργία κέντρου ψηφιακής τεχνολογίας».

Κάνοντας επίσης αναφορά στην σημερινή κρίση, την ενεργειακή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι το βιβλίο περιγράφει πως υπερβήκαμε την κρίση.

«Εν μέσω διεθνούς οικονομικής καταιγίδας δείχνει πως τα πιο δύσκολα εμπόδια ξεπερνιούνται με σχέδιο».

Αναφερόμενος στην Κομισιόν χαρακτήρισε τολμηρή και γενναία την απόφαση να αγοράσει το εμβόλιο συνολικά μη διαχωρίζοντας τις πλούσιες από τις φτωχές χώρες.

Για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, σημείωσε ότι ο ίδιος ο κ. Μπουρλά, κατάφερε σε χρόνο ρεκόρ, βάζοντας στην άκρη ζητήματα προσωπικών εγωισμών σε μια ανακάλυψη να συνεργαστεί η Pfizer με την Biontech. «Αυτό είναι κάτι που όχι μόνο η επιστήμη αλλά όλος ο πλανήτης θα του το οφείλει», είπε χαρακτηριστικά.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη