Ουγγαρία: Βέτο σε κάθε πρόταση για εμπάργκο στη ρωσική ενέργεια


Δεν υπάρχει ομοφωνία στην ΕΕ

Την αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή πρόταση που οδηγεί στον περιορισμό των εισαγωγών ενέργειας από τη Ρωσία, εκφράζουν μέλη της κυβέρνησης της Ουγγαρίας προαναγγέλλοντας βέτο σε ανάλογη περίπτωση.

Η Ουγγαρία εξακολουθεί να είναι αντίθετη στην επιβολή οποιουδήποτε εμπάργκο από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, ανέφερε σήμερα ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης Ζόλταν Κόβατς.

«Η ουγγρική θέση σχετικά με την επιβολή οποιουδήποτε εμπάργκο στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο δεν έχει αλλάξει: δεν το υποστηρίζουμε», ανέφερε σήμερα ο Κόβατς σε μία γραπτή απάντησή του μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος, σε σχετικές ερωτήσεις του Reuters.

«Έχουμε καταστήσει σαφές ότι δεν θα υποστηρίξουμε ποτέ» την επέκταση των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας στον τομέα της ενέργειας, δήλωσε άλλωστε την Κυριακή ο υπουργός του υπουργικού συμβουλίου Γκέργκελι Γκιλιάς στο HirTV.

Η ΕΕ πρόκειται να προτείνει την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, με τους περιορισμούς στις εισαγωγές να εφαρμόζονται σταδιακά μέχρι τότε, ανέφερε το Bloomberg το Σάββατο, επικαλούμενο άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Η Ουγγαρία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη ρωσική ενέργεια, ήταν από τις πιο δυνατές φωνές που εναντιώθηκαν στην επέκταση των κυρώσεων.

«Δεδομένου ότι τέτοιες αποφάσεις απαιτούν ομοφωνία, δεν έχει νόημα η Επιτροπή να προτείνει κυρώσεις που επηρεάζουν το φυσικό αέριο και το αργό πετρέλαιο που θα περιόριζαν τις ουγγρικές προμήθειες», είπε ο Γκέργκελι Γκιλιάς αναφερόμενος στην εκτελεστική εξουσία της ΕΕ.

Η κυβέρνηση του Όρμπαν συμφώνησε με τη Ρωσία να επιτρέψει τη μετατροπή των πληρωμών της για φυσικό αέριο σε ρούβλια, δοκιμάζοντας την πολιτική κυρώσεων της ΕΕ.

Η Ρωσία διέκοψε την Τετάρτη τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία, πραγματοποιώντας την απειλή να σταματήσει τις ροές εάν οι πληρωμές δεν γίνουν σε ρούβλια.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη