Συγκρούσεις μεταξύ δυνάμεων Σερβίας και Κοσσόβου: Ήχησαν σειρήνες στην Μητρόβιτσα – ΗΠΑ: «Δεν θα επέμβουμε»


Νέα φωτιά στη Βαλκάνια
: Αναφορές για μετακινήσεις σερβικών μαχητικών στα σύνορα με το Κόσοβο – Παρέμβαση Ρωσίας υπέρ Βελιγραδίου – Σέρβοι: ”Ετοιμαστείτε για σύγκρουση στα Βαλκάνια” 

Σειρήνες αεροπορικού συναγερμού στα σύνορα Σερβίας-Κοσσόβου πριν λίγη ώρα. Όπως αναφέρεται πυροβολισμοί ακούστηκαν στην σερβική πόλη Novi Pazar κοντά στα σύνορα με το Κόσσοβο ενώ ταυτόχρονα ήχησαν σειρήνες αεροπορικού βομβαρδισμού.

Σημειώνεται ότι όλη η περιοχή βρίσκεται σε αναβρασμό. Η  απόφαση της κυβέρνησης του Κοσσόβου για την αντικατάσταση όλων των σερβικών πινακίδων κυκλοφορίας έχει προκαλέσει ένταση στις σχέσεις Βελιγραδίου – Πρίστινας.

«Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι θα ζητήσουμε ειρήνη και θα το κάνουμε, αλλά θα σας διαβεβαιώσω: δεν θα υπάρξει παράδοση και η Σερβία θα κερδίσει. Εάν προσπαθήσουν να αρχίσουν να διώκουν Σέρβους, να εκφοβίζουν τους Σέρβους, να σκοτώνουν Σέρβους Θα κερδίσω!»

Αυτά είπε ο Σέρβος πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στο διάγγελμα του πριν από λίγα λεπτά. Πληροφορίες από τη Σερβία θέλουν τον στρατό τον Κοσσοβάρων να ήταν έτοιμος να επιτεθεί στο βόρειο τμήμα της χώρας όπου η συντριπτική πλειοψηφία είναι Σέρβοι.

Τις τελευταίες ώρες ισχυρές δυνάμεις του σερβικού στρατού και των ειδικών δυνάμεων, ετοιμάζονται να εισβάλλουν στο Κοσσυφοπέδιο.

Παράλληλα ο Σέρβος πρόεδρος διέψευσε ότι ο στρατός της Σερβίας έχει εισβάλει στο έδαφος του Κοσόβου, όμως είναι σίγουρο ότι ισχυρές δυνάμεις του σερβικού στρατού βρίσκονται μία ανάσα από τα σύνορα..

Νωρίτερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι εάν ξεκινήσει μια σύγκρουση μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, δεν θα υπάρξει άμεση επέμβαση από την πλευρά τους. 


 Η κυβέρνηση του Κοσσόβου του Άλπμιν Κούρτι έδωσε διορία ένα μήνα στους ιδιοκτήτες οχημάτων στο βόρειο Κόσσοβο, που φέρουν πινακίδες τις οποίες εξέδωσαν οι σερβικές αρχές να τις αντικαταστήσουν με πινακίδες του Κοσσόβου.

Επίσης, από σήμερα τα μεσάνυχτα δεν θα γίνονται αποδεκτές οι σερβικές αστυνομικές ταυτότητες για την είσοδο στο Κόσοβο και οι κάτοχοί τους θα προμηθεύονται στα σύνορα προσωρινό έγγραφο που θα τους εξασφαλίζει διάρκεια παραμονής 90 ημερών.

Σημειώνεται ότι οι περισσότεροι Σέρβοι στο βόρειο Κόσοβο είναι κάτοχοι σερβικών αστυνομικών ταυτοτήτων ενώ στα οχήματα τους χρησιμοποιούν σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας.

Η αντίδραση του Βελιγραδίου ήταν άμεση. Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση και εκτίμησε ότι πρόθεση της Πρίστινας είναι να αναγκάσει τους Σέρβους να εγκαταλείψουν το Κόσσοβο.

 «Δεν θα υποκύψουμε. Αν τολμήσουν να προχωρήσουν σε διώξεις και σκοτωμούς Σέρβων, η Σερβία θα νικήσει. Μην διανοηθεί κάποιος να ξεκινήσει πογκρόμ κατά των Σέρβων όπως συνέβη στις 17 Μαρτίου του 2014 ή σε άλλες περιοχές τις πρώην Γιουγκοσλαβίας γιατί δεν θα τους περάσει» προειδοποίησε ο Βούτσιτς.

Ο πρόεδρος της Σερβίας απεύθυνε έκκληση στην διεθνή κοινότητα να παρέμβει για να διατηρηθεί η ειρήνη και η ηρεμία στο Κόσσοβο ενώ κάλεσε τον πρωθυπουργό του Κοσσόβου ‘Αλμπιν Κούρτι να «εκλογικευτεί» και να μην προβεί σε ενέργειες που θα προκαλέσουν ένταση.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς κάλεσε επίσης τους Σέρβους του Κοσσόβου να διατηρήσουν την ηρεμία τους και να μην απαντούν σε προβοκάτσιες.

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη κρίση για τις σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας είχε προκληθεί στο βόρειο Κόσσοβο και τον Σεπτέμβριο του 2021 όταν οι Σέρβοι απέκλεισαν με οδοφράγματα τις διαβάσεις στα διοικητικά σύνορα με την Σερβία.

πηγη 

"

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια