Σάμος-Μετανάστες εκπαιδεύτηκαν στην αντιμετώπιση εκτάκτων συνθηκών


Eίναι το πρώτο πρόγραμμα εκπαίδευσης αποκλειστικά για πρόσφυγες, από το Πυροσβεστικό Σώμα. Χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Ανάκαμψης.Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην ένταξη προσφύγων και μεταναστών στον Εθνικό Μηχανισμό Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων.

Με σκοπό την εκπαίδευση των πολιτών τρίτων χωρών και την κοινωνική τους ένταξη υλοποιήθηκε πρόγραμμα του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, με τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και με φορέα υλοποίησης τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (IOM) στο νησί της Σάμου.

Πρόκειται για μια συνέχεια της άσκησης ΠΡΟΜΑΧΟΣ 2021 και στοχεύει στην κατάρτιση αναγνωρισμένων προσφύγων ώστε να ενταχθούν στον Εθνικό Μηχανισμό Διαχείρισης Κρίσεων και αντιμετώπισης κινδύνων».

Η όλη δράση παρουσιάστηκε με την παρουσία της Υφυπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφίας Βούλτεψη, του Γ.Γ Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο Μάνου Λογοθέτη και του επικεφαλής του ΔΟΜ Ελλάδας Τζιανλούκα Ρόκκου.

Το πρόγραμμα αποτελεί την επίσημη έναρξη των προγραμμάτων ένταξης και είναι το πρώτο πρόγραμμα εκπαίδευσης αποκλειστικά για πρόσφυγες, από το Πυροσβεστικό Σώμα.

Στο διάρκειας 2 εβδομάδων πρόγραμμα συμμετείχαν συνολικά 30 επωφελούμενοι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες με καταγωγή από τη Σιέρα Λεόνε, Κονγκό, Καμερούν, Παλαιστίνη αρχικά έλαβαν μαθήματα ελληνικής γλώσσας και στη συνέχεια 8 μελής ομάδα Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος προχώρησε στην εκπαίδευσή τους σε θεματα εκτάκτων αναγκών.

Γενική Συντονίστρια της δράσης, ήταν η Αρχιπύραρχος Δρ. Καλλιόπη Σαΐνη ενώ συνολικά συμμετείχαν 12 γυναίκες ανάμεσά τους και δύο μητέρες οι οποίες μάλιστα για να μπορέσουν να παρακολουθήσουν την εκπαίδευση συμμετείχαν μαζί με τα μωρά τους! Οι μετανάστες διδάχθηκαν για τις δασικές και αστικές πυρκαγιές, τις διαφορές τους και τα μέτρα αυτοπροστασίας.

Μέσω του προγράμματος GRRRF4REF του Ταμείου Ανάκαμψης, εξασφαλίστηκε πυροσβεστικός εξοπλισμός υψηλής τεχνολογίας για δασικές πυρκαγιές και σεισμούς ο οποίος θα παραχωρηθεί στην ΠΥ Σαμου για την ενίσχυση του έργου της, ο εξοπλισμός θα χρησιμοποείται κατά προτεραιτότητα σε περίπτωση συμβάντος στο ΚΕΔ Σάμου. Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει: Φορεία, διασωστικά εργαλεία , κατασβεστικό εξοπλισμό δασικών πυρκαγιών.

"

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια