Ανεβαίνει η ακροδεξιά στη Βόρεια Ελλάδα - Τι λένε οι δημοσκόποι


Πού οφείλονται τα υψηλά ποσοστά που δείχνουν οι μετρήσεις για Κασιδιάρη και άλλα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας

Με τη χώρα να οδεύει προς τις κάλπες για τις εθνικές εκλογές και ως πιθανές ημερομηνίες της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης να είναι η 2α ή η 9η Απριλίου, τα κόμματα έχουν τεθεί σε ετοιμότητα αναζητώντας υποψηφίους και τακτικές που θα ακολουθήσουν για την προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων ψηφοφόρων.

Για τους δημοσκόπους - πολιτικούς αναλυτές, Πασχάλη Τεμεκενίδη της Palmos Analysis και Δημήτρη Βασιλειάδη της Interview που μίλησαν στη Voria.gr, το διακύβευμα των επερχόμενων εθνικών εκλογών είναι ξεκάθαρο: Είναι οικονομικό και σχετίζεται με την ακρίβεια και τον πληθωρισμό και ειδικώς με τη διαβίωση του κάθε Έλληνα και της οικογένειάς του.

Σε πανελλαδικές και τοπικές μετρήσεις είναι εντυπωσιακά τα ευρήματα που αφορούν την άνοδο ακροδεξιών κομμάτων, όπως του έγκλειστου στις φυλακές Ηλία Κασιδιάρη, που πλέον έχει δημιουργήσει το κόμμα «Έλληνες για την Πατρίδα», καθώς και άλλων εθνικιστικών κομμάτων ή κομμάτων στα δεξιά της ΝΔ.

«Έχει αρχίσει ήδη μια συζήτηση για το εάν θα πρέπει να έχει δικαίωμα καθόδου ο Κασιδιάρης και το κόμμα του στις εκλογές. Μπορεί να γίνει νομοθέτημα και να κατατεθεί στη Βουλή για να ζητηθεί η υπερψήφιση από όλες τις παρατάξεις», είπε ο Δημήτρης Βασιλειάδης που εκτιμά ότι σε περίπτωση αποκλεισμού του κόμματος Κασιδιάρη οι όποιοι ψηφοφόροι του δεν θα πάνε στη ΝΔ, «αλλά σε άλλα πιο δεξιά κόμματα όπως του Κ. Βελόπουλου ή του Προδρόμου Εμφιετζόγλου, ο οποίος στη Βόρεια Ελλάδα αφήνει ένα καλύτερο αποτύπωμα σε σχέση με τη Νότια Ελλάδα, καθώς εδώ είναι πιο γνωστός κι έχει αναπτύξει περισσότερα στελέχη».

Όπως επισημαίνει ο ίδιος, «αυτά τα κόμματα πράγματι έχουν καλές καταγραφές στις δημοσκοπήσεις», με μια ευρύτερη γεωγραφική κατανομή. «Αντίθετα, ο Κασιδιάρης δεν είναι τόσο ισχυρός στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα από ό,τι είναι στο Λεκανοπέδιο της Αττικής. Νομίζω ότι το μεγαλύτερο κομμάτι της δεξαμενής του είναι στην Αττική και ειδικά σε κάποιες περιοχές όπως ο Πειραιάς, όπου ακόμα υπάρχουν θύλακες της Χρυσής Αυγής και τους οποίους θέλει να αφομοιώσει ο Κασιδιάρης», τόνισε ο κ. Βασιλειάδης, αποδίδοντας την άνοδο των ακραίων δεξιών, «όπως και των ακραίων αριστερών», στο αίσθημα που έχουν ότι είναι αποκομμένοι από την κοινωνία.

«Όλοι οι ψηφοφόροι που αισθάνονται αποκομμένοι από το μοίρασμα της πίτας, από τις δουλειές, από τα επιδόματα κλπ, όλοι αυτοί που θεωρούν ότι τους έχουν αποκλείσει από το γίγνεσθαι- εθνικό, οικονομικό, κοινωνικό- οδηγούνται σε τέτοιου είδους επιλογές. Το θέμα λοιπόν είναι πώς μια κυβέρνηση θα μπορέσει να ενσωματώσει κι αυτούς, -όσους περισσότερους μπορεί- γιατί κάποιοι θα παραμείνουν ακραίοι. Δεν θεωρώ ότι κάποιος που ψηφίζει Κασιδιάρη είναι ναζί. Αν δηλαδή ο Κασιδιάρης πάρει 3% είναι 160.000 ψήφοι, δεν νομίζω ότι έχουμε 160.000 χιτλερικούς στην Ελλάδα. Απλά είναι άνθρωποι που αισθάνονται αποκομμένοι από ένα σύστημα και για αυτό πάνε στο αντισύστημα», είπε ο κ. Βασιλειάδης.

Η ψήφος διαμαρτυρίας και η απλή αναλογική

«Όντως εντοπίζουμε υψηλά ποσοστά και σε πανελλαδικές και σε κατά τόπους μετρήσεις για το κόμμα του Κασιδιάρη, τα οποία σε πανελλαδικό επίπεδο του δίνουν το δικαίωμα να ελπίζει ότι μπορεί να πιάσει το 3% ειδικά σε συνθήκες απλής αναλογικής και χαλαρότητας. Και αυτό γιατί ένα κομμάτι ψηφοφόρων μπορεί να πάει σε ψήφο διαμαρτυρίας γνωρίζοντας ότι η πρώτη Κυριακή δύσκολα θα δώσει κυβέρνηση. Μην ξεχνάμε ότι οι ψηφοφόροι έχουν περάσει μια τετραετία σε συνθήκες δύσκολης διαβίωσης. Μπορεί λοιπόν ένα μέρος δεξιών ψηφοφόρων, ως διαμαρτυρία έναντι των δυσκολιών που αντιμετώπισαν, να δείξουν τη διαμαρτυρία τους και να ψηφίσουν Κασιδιάρη κι αυτό να τον φέρει στο 3%», είπε χαρακτηριστικά ο Πασχάλης Τεμεκενίδης της Palmos Analysis.

Ο ίδιος επικαλείται τις δημοσκοπήσεις που έχουν δημοσιευθεί, οι οποίες, όπως αναφέρει, χωρίς καμία αναγωγή δίνουν στον Κασιδιάρη 2-2,5% - και με τις αναγωγές ξεπερνά το 3%.

«Στη Βόρεια Ελλάδα και στους νομούς που και στο παρελθόν η Χρυσή Αυγή είχε υψηλό ποσοστό όπως Καστοριά, Πέλλα, Σέρρες κ.ά. πάλι εμφανίζεται μια τέτοια ενισχυμένη καταγραφή», προσθέτει ο κ. Τεμεκενίδης,  διευκρινίζοντας ότι υπάρχει μια λανθασμένη εντύπωση από παλιά για τη Βόρεια Ελλάδα ότι η Χρυσή Αυγή έχει τεράστια ποσοστά μόνο στην περιοχή, ενώ υψηλά είναι τα ποσοστά που καταγράφει και σε περιοχές της Νότιας Ελλάδας.  

Περαιτέρω θύμισε ότι το 2015 που η Χρυσή Αυγή έλαβε 6,3% από τις 25 περιφέρειες της χώρας που είχε ποσοστό πάνω από τον μέσο όρο της, οι 10 ήταν στη Βόρεια Ελλάδα, δηλαδή Μακεδονία, Θράκη, Ήπειρο και οι άλλες 15 περιφέρειες ήταν στην υπόλοιπη χώρα, ενώ το 2019. από τις 28 περιφέρειες που επίσης είχε μεγαλύτερο ποσοστό από τον μέσο όρο της, οι 12 περιφέρειες ήταν στη Βόρεια Ελλάδα και οι 16 ήταν στην υπόλοιπη χώρα.

Εξήγησε επίσης ότι η Χρυσή Αυγή λαμβάνει ψήφους σε περιοχές που έχουν τα εξής δύο χαρακτηριστικά: Είτε είναι περιοχές όπου παραδοσιακά είναι δεξιές, όπως νομοί στη Βόρεια Ελλάδα ή και αλλού όπως η Λακωνία, είτε είναι περιοχές όπου είναι συγκεντρωμένοι χαμηλόμισθοι που πιέζονται οικονομικά όπως η Βόρεια Αττική ή ακόμα και περιοχές της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

«Άρα από τη στιγμή που έχουμε μια επανάληψη δύσκολων οικονομικών συνθηκών, πιο ήπια σε σχέση με τα μνημόνια, αλλά πάλι αφορά την ακρίβεια και τη διαβίωση, ο ψηφοφόρος βλέπει αυτό που τον αφορά πάνω του και δεν ασχολείται με την ανάλυση για το αν πρόκειται για παγκόσμια  κρίση. Εκεί λοιπόν ο ψηφοφόρος θέλει να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του. Και έχει ξαναπάει εκεί το χέρι του, δεν είναι κάτι που θα το κάνει πρώτη φορά», σημειώνει ο κ. Τεμεκενίδης, υπενθυμίζοντας ότι «ο Κασιδιάρης έχει υπάρξει ξανά επιλογή πολλών χιλιάδων ψηφοφόρων».

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη