Συμβούλιο της Ευρώπης: Φωτογραφίζει Μπελέρη και Κατσίφα σε γνωμοδότηση κόλλαφο για τα δικαιώματα Εθνικών μειονοτήτων στην Αλβανία


Σε μια θετικότατη γνωμοδότηση σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των Ελλήνων της Αλβανίας προχώρησε σήμερα, με την επίσημη ολοκλήρωση του πενταετούς κύκλου εργασίας της, η Επιτροπή Μειονοτήτων (FCNM) του Συμβουλίου της Ευρώπης (COE).

Η Επιτροπή, βάσει της Ευρωπαικής Σύμβασης – Πλαίσιο των Μειονοτήτων, μπορεί να ενημερώνεται από σωματεία σχετικά με τα ζητήματα επί των οποίων γνωμοδοτεί.

Ως εκ τούτου, το Σωματείο Προάσπισης Αναφαίρετων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «ΑΣΠΙΔΑ» με έδρα την Λάρισα, διά του Προέδρου της, διεθνολόγου νομικού Γιώργου Δασκαλούλη, κατέθεσε σχετικά υπομνήματα πριν την τελική δημοσίευση της Γνωμοδότησης για την Αλβανία, ενημερώνοντας την Επιτροπή στα πλαίσια της διαδικασίας monitoring, με αφορμή την σύλληψη-κράτηση του Φρέντι Μπελέρη και τον θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα στην Αλβανία.

Σύμφωνα με τον κ. Δασκαλούλη, είναι η πρώτη φορά που γίνεται τόσο ευρεία αναφορά στην ελληνική εθνική μειονότητα της Αλβανίας, συμπεριλαμβανομένης και της Χειμάρρας, ενώ στις τέσσερις προηγούμενες γνωμοδοτήσεις, υπήρχαν ελάχιστες έως και καμία αναφορές, παρά τις ανάλογες προσπάθειες και βορειοηπειρωτικών σωμετείων και του ιδίου του Φρέντι Μπελέρη.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή προχώρησε στην πρωτοφανή για τα δεδομένα της, μετά από 4 κύκλους εργασιών, απαίτηση συμμόρφωσης της Αλβανίας σχετικά με τα εξής, μεταξύ άλλων, καίρια ζητήματα:

1 Τα περιουσιακά δικαιώματα των Ελλήνων της Χειμάρας.

2 Το δικαίωμα έπαρσης της Ελληνικής Σημαίας.

3 Τον σεβασμό από την πλευρά της δικαιοσύνης και των σωμάτων ασφαλείας απέναντι στους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου.

4 Την διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας.

4 Την ισότιμη συμμετοχή τον Βορειοηπειρωτών στο πολιτικό γίγνεσθαι, όχι μόνον τοπικά αλλά και στην κεντρική πολιτική σκηνή.

5 Τον σεβασμό στην ιστορία και τον πολιτισμό των Ελλήνων της Αλβανίας.

6 Την δίκαιη απογραφή του Ελληνικού πληθυσμού.

πηγη

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη