Σόιγκου: «Ολόκληρος ο στόλος των Αμερικανικών F-16 θα μπορούσε να καταστραφεί σε λίγες εβδομάδες.


Η ρωσική αεράμυνα αποδείχθηκε πολύ επιτυχημένη στην κατάρριψη ουκρανικών αεροπλάνων, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας 
Σεργκέι Σόιγκου .

Στην ίδια ανάσα, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας υποστήριξε ότι ολόκληρος ο στόλος των μαχητικών αεροσκαφών F-16 που είχαν υποσχεθεί στο Κίεβο από δυτικούς δωρητές θα μπορούσε να καταστραφεί σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες.

Στήριξε τον ισχυρισμό του στο υψηλό ποσοστό επιτυχίας της ρωσικής αεράμυνας στην κατάρριψη ουκρανικών πολεμικών αεροσκαφών τον περασμένο μήνα.

Μιλώντας στην υπουργική συνάντηση, ο Σόιγκου επαίνεσε τις ρωσικές δυνάμεις για τη διεξαγωγή περισσότερων από 1.400 επιτυχών αναχαιτίσεων τον Οκτώβριο.

Είπε ότι ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει 37 ουκρανικά τζετ, που ήταν σχεδόν διπλάσιος από τον αριθμό των F-16 που σχεδίαζαν να δώσουν οι ξένες χώρες στο Κίεβο.

«Αν οι δυνάμεις μας αεράμυνας πρόκειται να λειτουργήσουν με αυτόν τον τρόπο, τότε [ο στόλος των F16] σημαίνει περίπου 20 ημέρες εργασίας», προέβλεψε.

«Αν οι δυνάμεις μας αεράμυνας πρόκειται να λειτουργήσουν με αυτόν τον τρόπο, τότε [ο στόλος των F16] σημαίνει περίπου 20 ημέρες εργασίας», προέβλεψε.

Τα αεροπλάνα που καταρρίφθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις τον περασμένο μήνα ήταν κυρίως σοβιετικά MiG-29 και Su-25, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Ο Σόιγκου είχε προηγουμένως ισχυριστεί ότι τα ρωσικά στρατεύματα χρησιμοποιούν «νέα συγκροτήματα για να βελτιώσουν την αναχαίτιση».

Σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες, υποτίθεται ότι επρόκειτο για πυραύλους S-400 και αεροπλάνα ραντάρ, αλλά αργότερα οι αναλυτές επεσήμαναν ιδιαίτερα τους νέους αντιαεροπορικούς πυραύλους αέρος- αέρος που έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί η Ρωσία και οι οποίοι μπορούν να καταρρίψουν εχθρικά αεροπλάνα έως και 400 χιλιόμετρα μακριά από ρωσικά μαχητικά.

Από την αρχή της σύγκρουσης με τη Μόσχα, το Κίεβο έχει ενθαρρύνει τους χορηγούς του πολέμου να προμηθεύουν όλο και πιο προηγμένα όπλα.

Οι Ουκρανοί πιλότοι εκπαιδεύονται αυτή τη στιγμή για να πετάξουν το F-16.

Η Ολλανδία, η Δανία, η Νορβηγία και το Βέλγιο έχουν δεσμευτεί να παρέχουν τα μαχητικά αεροσκάφη τα επόμενα χρόνια ως μέρος των προγραμμάτων τους για τη μετάβαση σε πιο σύγχρονα στρατιωτικά αεροσκάφη.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι τα πρώτα F-16 που του ανατέθηκαν από την κυβέρνησή του θα φτάσουν στη στρατιωτική βάση στη Ρουμανία , όπου εκπαιδεύονται Ουκρανοί , εντός δύο εβδομάδων.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskiy ισχυρίστηκε τον Αύγουστο ότι η Ολλανδία και το Βέλγιο του είχαν υποσχεθεί 42 αεροπλάνα, αλλά η κοινή δήλωση των χορηγών δεν ανέφερε συγκεκριμένο αριθμό.

Ο Ρούτε είπε τότε ότι ολόκληρος ο στόλος των F-16 της χώρας του είχε 42 αεροσκάφη και ότι θα έπρεπε να κρατήσει μερικά για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη