Η Βόρεια Κορέα έστειλε τρεις φορές περισσότερες χειροβομβίδες στη Ρωσία από ό,τι η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ουκρανία


Ούτε όλες οι υπάρχουσες παγκόσμιες δυνατότητες δεν θα ήταν αρκετές για το Κίεβο έτσι κι αλλιώς, σημειώνει με μια νότα κυνισμού η πύλη των Βρυξελλών

Παρά την υπόσχεση να υποστηρίξουν την Ουκρανία με ένα εκατομμύριο τεμάχια πυρομαχικών σε ένα χρόνο, οι κατασκευαστές όπλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι καν κοντά στην επίτευξη της παραγωγής που απαιτείται για την επίτευξη αυτού του στόχου μέχρι τον Μάρτιο, γράφει η πύλη των Βρυξελλών Politico .

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Gabrielius Landsbergis αποκάλυψε πρόσφατα ότι η προμήθεια από χώρες της ΕΕ είναι μόλις περίπου 300.000 , ενώ η Βόρεια Κορέα έχει προμηθεύσει τη Ρωσία με τουλάχιστον 350.000 .

"Ο στόχος ενός εκατομμυρίου χειροβομβίδων παραμένει ένας σημαντικός πολιτικός στόχος", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πίτερ Στάνο αναφερόμενος στην υπόσχεση της επικεφαλής της EC Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τον Μάρτιο.

Πρόσθεσε ότι οι υπουργοί θα έχουν την ευκαιρία να το συζητήσουν ξανά στη συνάντηση στις Βρυξέλλες στις 14 Νοεμβρίου.

Εν τω μεταξύ, οι Ρώσοι συνεχίζουν να καταλαμβάνουν την πρώτη θέση στον κόσμο για την παραγωγή χειροβομβίδων - παράγουν τουλάχιστον  125.000 από αυτές το μήνα.

Οι ΗΠΑ θα αυξήσουν την παραγωγή έως το 2025 , αλλά και πάλι σε μόλις 80.000 κοχύλια το μήνα.

Ο Ουκρανός υπουργός Στρατηγικής Βιομηχανίας Oleksandr Kamishin παραδέχτηκε σε συνέντευξή του στο "Politica" ότι ακόμη και αν η Ουκρανία χρησιμοποιούσε όλες τις υπάρχουσες παγκόσμιες δυνατότητες, "δεν θα ήταν αρκετό" να παράσχει στις δυνάμεις του Κιέβου επαρκή ποσότητα πυρομαχικών.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους ο στόχος ενός εκατομμυρίου χειροβομβίδων δεν φαίνεται πουθενά είναι ότι οι χώρες της ΕΕ δεν θα συμφωνούσαν να συμπεριλάβουν στην αποστολή πυρομαχικά που παράγονται εκτός του μπλοκ.

Επιπλέον, μπήκαν στη σύγκρουση εντελώς απροετοίμαστοι.

Η πύλη των Βρυξελλών σημειώνει ότι η Βόρεια Κορέα στέλνει τόνους πυρομαχικών στον Βλαντιμίρ Πούτιν , αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να κάνει το ίδιο για την Ουκρανία.

«Οι δυτικοί στρατιωτικοί σχεδιαστές φαντάστηκαν ότι ο πόλεμος με την ΕΣΣΔ θα διαρκούσε μόνο λίγες εβδομάδες πριν από την ανάπτυξη των πυρηνικών όπλων, πράγμα που σημαίνει ότι οι παρατεταμένες συγκρούσεις στο στυλ του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, που λαμβάνουν χώρα τώρα στην Ουκρανία, δεν ήταν αναμενόμενες. », επισημαίνουν τα ΜΜΕ.  

Δορυφορικές εικόνες βορειοκορεατικών σχηματισμών επιβεβαιώνουν ότι η Βόρεια Κορέα έχει στείλει έως και ένα εκατομμύριο χειροβομβίδες στη Ρωσία .

Τα υπουργεία είναι επίσης επιφυλακτικά για τις πιέσεις για μείωση των αμυντικών δαπανών που ισχύουν στα ευρωπαϊκά μέλη του συμφώνου του ΝΑΤΟ.

Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, πολλοί δυτικοί στρατοί χρησιμοποιούν διαφορετικά οπλικά συστήματα, αυξάνοντας το ήδη υψηλό κόστος.

Επιπρόσθετους πονοκεφάλους προκαλούν επίσης η εκπαίδευση του προσωπικού, η χρηματοδότηση νέων εργοστασίων και η γραφειοκρατία, επισημαίνει το Politico, επικαλούμενο τα λόγια ενός από τους συνομιλητές ότι πολλοί που βρίσκονται τώρα στην εξουσία πιστεύουν ότι η αύξηση της παραγωγής όπλων «είναι τόσο εύκολη όσο η αύξηση της παραγωγής των ποδηλάτων» - αλλά έχουν πεθάνει λάθος.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη