Ουκρανία: To BBC αποκαλύπτει ποιοι πολεμούν στη "Λεγεώνα των ξένων" τους Ρώσους


Ο αριθμός των εθελοντών από δεκάδες χώρες που αποφάσισαν να πολεμήσουν στο πλευρό των Ουκρανών μετά την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου υπολογίζεται ότι έφτασε τις 20.000.

Από αυτούς τουλάχιστον 3.000 είναι Βρετανοί που, όπως λένε οι ίδιοι, είχαν την τιμή να πολεμήσουν στην πρώτη γραμμή υπερασπιζόμενοι την ελευθερία μιας χώρας πολύ μακριά από τη δική τους.

Το BBC παρουσιάζει τη δράση των Βρετανών σε ένα ντοκιμαντέρ στο οποίο λέγονται σκληρές αλήθειες για τη φρίκη του πολέμου.

Ορισμένοι από τους Βρετανούς εθελοντές είχαν προηγούμενη στρατιωτική εμπειρία, άλλοι δεν είχαν καμία. Για όλους, το βασικότερο ήταν ότι εμπνέονταν, όπως λένε, από την ιδέα ότι θα έκαναν το σωστό, θα έκαναν τη διαφορά και θα πολεμούσαν με την πλευρά του καλού, ενώ οι φίλοι και οι οικογένειές τους, τους έλεγαν ότι ήταν τρελοί.

Η μαρτυρία ενός Βρετανού που σκότωσε Ρώσο στρατιώτη

Η μαρτυρία του εθελοντή στρατιώτη Τζέιμς Ντι είναι συγκλονιστική. Περιγράφει πώς πυροβόλησε από πολύ κοντινή απόσταση έναν Ρώσο στρατιώτη κατά τη διάρκεια μιας κρίσιμης μάχης στο Χάρκοβο.

Λίγα δευτερόλεπτα πριν το κάνει, ο Ρώσος είχε σκοτώσει έναν συμπολεμιστή του, τον επίσης Βρετανό εθελοντή Γκρεγκ Μάκιντος. Ο Μάκιντος, όπως λέει ο συμπολεμιστής του, ήταν ένας φιλήσυχος άνθρωπος από το Νόρφολκ που εργαζόταν ως αρχιτέκτονας εξωτερικών χώρων.

"Τον πυροβόλησα έξι φορές"



Ο Ντι περιγράφει: "Ο Ρώσος είχε πέσει στο πάτωμα και άπλωνε το χέρι του για να πιάσει το όπλο του. Τον πυροβόλησα έξι φορές".

Και συνεχίζει: "Πίσω μου, άκουσα κάποιον να λέει: "Ο Γκρεγκ είναι νεκρός". Μετά τους πυροβολισμούς, κοίταξα γύρω μου και έβαλα τα κλάματα. Όχι επειδή φοβήθηκα. Αλλά, ζώντας το από κοντά, είναι τρομερό ότι τη μια στιγμή είσαι με κάποιον και γελάς και σε μια στιγμή η ζωή του έχει χαθεί".

Ο Βρετανός "Ράμπο"

Ένας άλλος Βρετανός είχε το παρατσούκλι "Ράμπο". Αν και τραυματίστηκε σοβαρά στις μάχες που πήρε μέρος και χρειάστηκε να νοσηλευτεί, λέει στο ντοκιμαντέρ ότι θα ήθελε να επιστρέψει στην πρώτη γραμμή.

Ο Σαρίφ Αμίν, βρίσκεται σε κέντρο αποκατάστασης στο Μπρίστολ.



Μιλώντας για τα δικά του κίνητρα λέει: "Το θέμα δεν είναι ότι μας αρέσει να σκοτώνουμε". Και εξηγεί: "Σε τέτοιες συνθήκες είναι που η ανθρωπότητα έχει την ευκαιρία να λάμψει".




Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη