Στην αντεπίθεση ο Κασιδιάρης: Θα είμαι ανεξάρτητος υποψήφιος βουλευτής, υπάρχουν και άλλα σχέδια - «Όχι» από Αλιβιζάτο


Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Νίκος Αλιβιζάτος, κατέστησε σαφές πως «δεν νοείται συνδυασμός ανεξάρτητων υποψηφίων»

Στην αντεπίθεση περνά ο Ηλίας Κασιδιάρης μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην επιτρέψει στο Εθνικό Κόμμα Έλληνες να «κατέβει» στις εκλογές της 25ης Μαΐου.
Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος, στις εκλογές της 25ης Ιουνίου θα είναι ανεξάρτητος υποψήφιος βουλευτής Α' Αθηνών.
«Η δήλωση της υποψηφιότητας μου θα βασιστεί στις προβλέψεις του εκλογικού νόμου και στην γνωμοδότηση Αλιβιζάτου: "Αν ο Κασιδιάρης και οι φίλοι του εμφανισθούν ως «συνασπισμός ανεξαρτήτων» και όχι ως κόμμα και συγκεντρώσουν πάνω από το 3% των ψήφων (κάτι πολύ πιθανόν πλέον), θα μπορούν να μπουν στη Βουλή πλησίστιοι. Το ορίζει ρητά η παράγραφος 1 του άρθρου 99 του εκλογικού νόμου (π.δ. 26/2012)"» αναφέρει ο ίδιος σε ανάρτηση του στο twitter. Σύμφωνα με τον ίδιο «ο συνασπισμός ανεξάρτητων υποψηφίων δεν είναι κόμμα καθώς δεν διαθέτει ψηφοδέλτιο επικρατείας και δεν δικαιούται κρατικής χρηματοδότησης, ως εκ τούτου δεν περιορίζεται από τις αντισυνταγματικές τροπολογίες Μητσοτάκη. Οι ψήφοι που λαμβάνει ο συνασπισμός ανά εκλογική περιφέρεια αθροίζονται στην επικράτεια, όπως ακριβώς ισχύει και με τους συνασπισμούς κομμάτων, εξού και η βεβαιότητα Αλιβιζάτου πώς θα συγκεντρώσουμε πάνω από το 3% των ψήφων και θα μπούμε στη Βουλή πλησίστιοι».
Ο Ηλίας Κασιδιάρης ξεδιπλώνει τη στρατηγική του εν όψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου, με στόχο να παρακάμψει το νόμο που απέκλεισε το εθνικό Κόμμα Έλληνες και να διεκδικήσει την παρουσία του στη Βουλή.
Στη φαρέτρα του πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής υπάρχουν και άλλες επιλογές, οι οποίες θα παρουσιαστούν το επόμενο διάστημα.

Η ανακοίνωση του Ηλία Κασιδιάρη για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου

Πιο αναλυτικά, ο Ηλίας Κασιδιάρης αναφέρει στη δήλωση του: «Στις εκλογές της 25ης Ιουνίου θα είμαι ανεξάρτητος υποψήφιος βουλευτής Α' Αθηνών με τον συνασπισμό Ανεξαρτήτων Υποψηφίων υπό την επωνυμία ΕΛΛΗΝΕΣ. Η δήλωση της υποψηφιότητας μου θα βασιστεί στις προβλέψεις του εκλογικού νόμου και στην γνωμοδότηση Αλιβιζάτου: "Αν ο Κασιδιάρης και οι φίλοι του εμφανισθούν ως «συνασπισμός ανεξαρτήτων» και όχι ως κόμμα και συγκεντρώσουν πάνω από το 3% των ψήφων (κάτι πολύ πιθανόν πλέον), θα μπορούν να μπουν στη Βουλή πλησίστιοι. Το ορίζει ρητά η παράγραφος 1 του άρθρου 99 του εκλογικού νόμου (π.δ. 26/2012)".
Ο συνασπισμός ανεξάρτητων υποψηφίων δεν είναι κόμμα καθώς δεν διαθέτει ψηφοδέλτιο επικρατείας και δεν δικαιούται κρατικής χρηματοδότησης, ως εκ τούτου δεν περιορίζεται από τις αντισυνταγματικές τροπολογίες Μητσοτάκη. Οι ψήφοι που λαμβάνει ο συνασπισμός ανά εκλογική περιφέρεια αθροίζονται στην επικράτεια, όπως ακριβώς ισχύει και με τους συνασπισμούς κομμάτων, εξού και η βεβαιότητα Αλιβιζάτου πώς θα συγκεντρώσουμε πάνω από το 3% των ψήφων και θα μπούμε στη Βουλή πλησίστιοι.
Στις πρώτες εκλογές δεν στήριξα κανένα κόμμα γιατί όπως δήλωσε ρητά ο Σκέρτσος: «Όποιος λάβει την υποστήριξη Κασιδιάρη στις πρώτες εκλογές θα κοπεί από τον Άρειο Πάγο στις δεύτερες». Για το λόγο αυτό παρέμεινα αποστασιοποιημένος και συνέστησα ψήφο κατά συνείδηση.
Είχα προβλέψει όμως πως την ημέρα που το σύστημα θα απέκλειε το Εθνικό Κόμμα ΕΛΛΗΝΕΣ, θα εμφάνιζε ως δια μαγείας κάποιο ανύπαρκτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις για να σπρώξει προς τα εκεί τους ψηφοφόρους μας. Επειδή επιβεβαιώθηκα πλήρως, θέλω να θέσω δύο ευθεία ερωτήματα:
Ποιος πλήρωσε τις πανάκριβες διαφημίσεις του κόμματος Νίκη στο διαδίκτυο και στην Prime time Ζώνη του mega channel;
Γιατί ο Βελόπουλος υπερψήφισε το νόμο για το μπόνους των 50 εδρών με τον οποίο χάνει έδρες το κόμμα του και τις παίρνει η Νέα Δημοκρατία;
Ο Μητσοτάκης επιθυμεί διακαώς μία ελεγχόμενη δήθεν «αντιπολίτευση» στα δεξιά του, με κηραλοιφές και άλλα απολύτως κατευθυνόμενα κομματίδια για να ολοκληρώσει τα εθνομηδενιστικά του σχέδια (δημογραφική αλλοίωση του Ελληνισμού, εκχώρηση Εθνικού πλούτου, Πρέσπες του Αιγαίου).
Βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη καμπή αυτής της μεγάλης πολιτικής μάχης που θα επηρεάσει το μέλλον του Ελληνικού Έθνους. Παρά τον απόλυτο πόλεμο που δεχόμαστε, παρά τις πρωτοφανείς και παράνομες μεθοδεύσεις πιστεύω ακράδαντα ότι στο τέλος της ημέρας, οι ΕΛΛΗΝΕΣ θα αναδειχθούμε νικητές».

Η αντίδραση του Αλιβιζάτου

Στον αντίποδα, ωστόσο, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Νίκος Αλιβιζάτος, κατέστησε σαφές πως «δεν νοείται συνδυασμός ανεξάρτητων υποψηφίων». Μάλιστα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη δήλωση Κασιδιάρη, ο κ. Αλιβιζάτος τόνισε: «Δεν νοείται συνδυασμός ανεξάρτητων υποψηφίων σε όλη τη χώρα. Πρόκειται, στην πραγματικότητα για πολιτικό κόμμα. Είναι μια προφανής προσπάθεια να καταστρατηγηθούν οι απαγορευτικές ρυθμίσεις του πρόσφατου νόμου».

Η απάντηση Κασιδιάρη σε Αλιβιζάτο

Παρά τους ισχυρισμούς του Νίκου Αλιβιζάτου, ο Ηλίας Κασιδιάρης επιμένει ότι ο συνασπισμός ανεξάρτητων υποψήφιων υπό την επωνυμία Έλληνες θα συμμετέχει στις εκλογές και σε νέα του ανάρτηση στο twitter εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα μπει και στη Βουλή. Μάλιστα, ο ίδιος αναδημοσιεύει και άρθρο του κ. Αλιβιζάτου στην εφημερίδα «Τα Νέα» στις 24 Μαρτίου 2023.
Πιο αναλυτικά, ο Ηλίας Κασιδιάρης αναφέρει: «Ο συνασπισμός ανεξάρτητων υποψηφίων υπό την επωνυμία ΕΛΛΗΝΕΣ θα καταθέσει συνδυασμούς σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες της χώρας και οι ψήφοι μας αθροιστικά θα ξεπεράσουν το 3% και θα μπούμε στη Βουλή. Αντί απαντήσεως στην σημερινή δήλωση Αλιβιζάτου, θα επαναλάβω τι έγραφε επι λέξει ο ίδιος στις 24/3/23 στα ΝΕΑ:
"Με τη γνωστή τροπολογία που ψηφίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο (άρθρο 102 ν. 5019/2023), η Βουλή απαγορεύει την ανακήρυξη από τον Αρειο Πάγο συνδυασμών ΚΟΜΜΑΤΩΝ με υποψηφίους που έχουν καταδικαστεί μεταξύ άλλων για διεύθυνση ή συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση (άρθρα 187 και 187 Α ΠΚ). Ετσι, αποκλείεται η κάθοδος του κόμματος Κασιδιάρη.
Τουναντίον, η ίδια τροπολογία δεν αποκλείει την κάθοδο του Κασιδιάρη και των φίλων του ως ανεξαρτήτων, με «συνασπισμό ανεξαρτήτων υποψηφίων». Και τούτο διότι η ως άνω απαγόρευση προβλέπεται μόνο για κόμματα και όχι για ανεξάρτητους υποψηφίους. Τούτο σημαίνει ότι αν ο Κασιδιάρης και οι φίλοι του εμφανισθούν ως «συνασπισμός ανεξαρτήτων» και όχι ως κόμμα και συγκεντρώσουν πάνω από το 3% των ψήφων (κάτι πολύ πιθανόν πλέον), θα μπορούν να μπουν στη Βουλή πλησίστιοι. Το ορίζει ρητά η παράγραφος 1 του άρθρου 99 του εκλογικού νόμου (π.δ. 26/2012).
Το ενδεχόμενο αυτό είναι πολύ πιθανό. Γιατί δεν χρειάζονται ιδιαίτερες νομικές γνώσεις για να αντιληφθεί κανείς την ύπαρξη αυτού του παραθύρου"».

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη