Ελληνοτουρκικά: Όταν λέει το ΕΛΙΑΜΕΠ ότι η Ελλάδα κακώς έχει παρατήσει τον Στρατό Ξηράς γιατί μπορεί να γίνει γενικευμένος πόλεμος με την Τουρκία τότε υπάρχει πρόβλημα


Απαιτείται «ικανότητα διεξαγωγής κοινού πολέμου σε όλο το ανατολικό μέτωπο της χώρας».

Ελληνοτουρκικά: Όταν λέει το ΕΛΙΑΜΕΠ ότι η Ελλάδα κακώς έχει παρατήσει τον Στρατό Ξηράς και έχει δώσει βάρος στις Ειδικές Δυνάμεις, μετά τα Ίμια, τότε υπάρχει πρόβλημα ή αλλιώς ένας ελέφαντας στο δωμάτιο που κάνουμε πως δεν βλέπουμε.

Σύμφωνα με το ΕΛΙΑΜΕΠ ο «περιορισμός της αντίδρασης μετά τα Ίμια στην αναβάθμιση του στοιχείου των Ειδικών Δυνάμεων ταχείας αντίδρασης περιορίζει την αντίληψη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων για τις επιχειρήσεις».

«Αυτή η έμφαση στις Ειδικές Δυνάμεις θα ήταν προβληματική ανά πάσα στιγμή, αλλά είναι ακόμη περισσότερο σε μια περίοδο που οι δυνατότητες των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων επεκτείνονται παράλληλα με τις αξιώσεις μεγάλης ισχύος της Τουρκίας», τονίζει ο Αντώνης Καμάρας, επιστημονικός Συνεργάτης του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής καθώς και αμυντικός αναλυτής.

Ελληνοτουρκικά: Όταν λέει το ΕΛΙΑΜΕΠ ότι η Ελλάδα κακώς έχει παρατήσει τον Στρατό Ξηράς γιατί μπορεί να γίνει γενικευμένος πόλεμος με την Τουρκία τότε υπάρχει πρόβλημα

Σύμφωνα με τον Αντώνη Καμάρα, υπάρχει σταδιακή αποσύνδεση της Τουρκίας από το δυτικό στρατόπεδο, με την Άγκυρα να εντάσσεται στις μεσαίες δυνάμεις «ικανών και πρόθυμων να επιβάλουν τη βούλησή τους πέρα ​​από τα σύνορά τους».

Μάλιστα τονίζει πως οι «Έλληνες υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν έχουν παρατηρήσει μια παγκόσμια μετατόπιση από την έμφαση στις επιχειρήσεις των Ειδικών Δυνάμεων στην ενίσχυση των δυνατοτήτων των Στρατών ξηράς εν γένει». «Ακριβώς λόγω της αυξανόμενης τάσης των κρατών να αμφισβητούν ή να αγνοούν τα αμερικανικά συμφέροντα και να επιδιώκουν τις φιλοδοξίες τους, ακόμη και την έκταση της εμπλοκής σε σύγκρουση μεταξύ ομοτίμων, που περιλαμβάνει εδαφική κατάκτηση», συμπληρώνει.

Ο Αντώνης Καμάρας υποστηρίζει πως, συνολικά, «μια τέτοια διεύρυνση μέσων και φιλοδοξιών από την Τουρκία, ως μια από τις πιο διεκδικητικές μεσαίες δυνάμεις του κόσμου, απαιτεί μια ιδέα επιχειρήσεων από την πλευρά των πολιτικών και στρατιωτικών ηγετών της Ελλάδας που να αντιμετωπίζει την πιθανότητα κλιμάκωσης πέρα ​​από ένα σημείο» πράγμα που να απαιτεί «ικανότητα διεξαγωγής κοινού πολέμου σε όλο το ανατολικό μέτωπο της χώρας».

πηγη


Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη