Συζητήθηκαν σήμερα στο Εκλογοδικείο οι ενστάσεις κατά των βουλευτών Στίγκα – Δημητριάδη και Ζερβέα που ανήκουν στο κόμμα των Σπαρτιατών


Στη συνεδρίαση προήδρευσε η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Ευαγγελία Νίκα και με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Γεωργίου Χριστοδουλέα, όπως και της πρόεδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου Σωτηρίας Ντούνη.

Αρχικά, συζητήθηκε η ένσταση που συζητήθηκε από τον εκλογέα Κωνσταντίνου Παπαστεργίου ο οποίος στρέφεται κατά των βουλευτών των Σπαρτιατών, Βασίλη Στίγκα (Β3 Νότιου τομέα Αττικής) και Πέτρου Δημητριάδη, βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης και πρώην νομικού συμβούλου του Ηλία Κασιδιάρη, όπως και κατά της αναπληρωματικής βουλευτού Β΄ Θεσσαλονίκης Ακριβής Πετροπούλου. Ο προσφεύγων ισχυρίστηκε πως νοθεύτηκε η λαϊκή βούληση αφού οι Σπαρτιάτες υποστηρίχθηκαν από τον Ηλία Κασιδιάρη, ενώ τελικά και ο αρχηγός των Σπαρτιατών Βασίλης Στίγκας τον ευχαρίστησε δημόσια μετά τις εκλογές. Η παρουσία του Στίγκα παρά το γεγονός ότι συνοδευόταν (ήρθε και έφυγε μαζί της) από την συνήγορο υπεράσπισης του Ηλία Κασιδιάρη, ήταν αυτοπρόσωπη και μίλησε ο ίδιος χωρίς δικηγόρο. 2 πράγματα σημαίνει αυτό. 

  • Δεν ήθελε να πληρώσει παράβολο για την παράσταση συνηγόρου 
  • Αισθάνεται πολύ άνετος έχοντας πάρει εξασφαλίσεις. 

Η συνήγορος του Ηλία Κασιδιάρη ήταν παρούσα σε όλη την διαδικασία καθήμενη δίπλα τον άλλον βουλευτή των Σπαρτιατών (Δημητροκάλλη), χωρίς να ζητήσει να πάρει τον λόγο. Αίσθηση έκανε και το γεγονός ότι κανένας άλλος βουλευτής δεν συνόδευε τον αρχηγό του δείχνοντας έτσι περιφρόνηση στο πρόσωπο του.

«Δεν θα δεχόμουν να είμαι αχυράνθρωπος οποιουδήποτε» είπε ο Βασίλης Στίγκας, σημειώνοντας πως δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με παρακρατικές οργανώσεις, αλλά και πως δεν έχει καμία επαφή με τον Ηλία Κασιδιάρη που λόγω «πικρίας» όπως είπε, διοχέτευσε τους οπαδούς του στους Σπαρτιάτες. Την ίδια στιγμή, ο Στίγκας παραδέχθηκε ότι στήριξε την υποψηφιότητα του Ηλία Κασιδιάρη στις δημοτικές εκλογές (Δήμο Αθηναίων). Νομικά τα όσα είπε ο Στίγκας επί της ουσίας επιβεβαίωσαν το «κατηγορητήριο» και αποτελούσαν εκφώνηση λόγου σε ένα καφενείο και όχι στην ολομέλεια ενός ειδικού δικαστηρίου.

Από την πλευρά του ο βουλευτής Δημητριάδης, υπεράσπισε τον εαυτό του ως δικηγόρος και επισήμανε ότι το κόμμα Σπαρτιάτες δεν έχει κρυφή ηγεσία όπως θέλουν να υποστηρίζουν και ότι νομιμότητα συμμετοχής τους στις εκλογές κρίθηκε οριστικά από την Ολομέλεια του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Η δεύτερη ένσταση ήταν κατά του βουλευτή Β΄ Πειραιά των Σπαρτιατών Αλέξανδρου Ζερβέα, αλλά και κατά της απόφασης 174/2023 του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου κατά το μέρος που αφορά την ανακήρυξη των βουλευτών που υπέβαλαν οι Δημήτρης Παράβολος και η Φιλάνθη Αυραμέα. Εισηγήτρια στην υπόθεση ήταν η αρεοπαγίτης Ελένη Θεοδωρακοπούλου.

Ο δικηγόρος του  Ζερβέα (Γιάννης Ζωγράφος – συνήγορος του Ιωάννη Λαγού στο εφετείο της Χρυσής Αυγής) ζήτησε από το Εκλογοδικείο να αναβάλει τη λήψη απόφασης μέχρι να ολοκληρωθεί η ποινική διαδικασία που έχει ξεκινήσει για τους Σπαρτιάτες η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη.

Ο Κωνσταντίνος Μποτόπουλος συνήγορος εκ των ενιστάμενων (ο πατέρας του διετέλεσε πρόεδρος του ΣτΕ) υποστήριξε ότι “πρέπει να ακυρωθούν οι εκλογές καθώς υπήρξε εξαπάτησή του εκλογικού σώματος και του εκλογικού αποτελέσματος και ότι η αναπλήρωση των εδρών των βουλευτών του κόμματος Σπαρτιάτες να γίνει στο πρώτο σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος επισημαίνοντας ταυτόχρονα με νομικά επιχειρήματα ότι το κόμμα Σπαρτιάτες είναι βιτρίνα του Ηλία Κασιδιάρη.

Να σημειώσουμε ότι πήρε τον λόγο και ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Κατσιβαρδάς όπου πραγματικά ήταν φωτιά και καταπέλτης κατά του Βασίλη Στίγκα, καταθέτοντας έναν ολόκληρο φάκελο με τις μηνύσεις και τις αγωγές που έχει καταθέσει σε βάρος του.

 Να σημειώσουμε ότι εκκρεμεί άλλη μια ένσταση που αφορά την χρησιμοποίηση του ονόματος Σπαρτιάτες αλλά συμφωνά με νομικούς κύκλους και επιπλέον εξαιτίας της αρνητικής εισηγήσεως προς το ειδικό δικαστήριο η ένσταση αυτή δεν θα ευδοκιμήσει, αντίθετα με την εκδίκαση της σημερινής διαδικασίας που θεωρείτο βέβαιο ότι θα οδηγήσει τους σπαρτιάτες εκτός βουλής.

 Σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα άρχισε και η κατάθεση των γραπτών εξηγήσεων στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου από τους βουλευτές του κόμματος για την «παραπλάνηση του εκλογικού σώματος».

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη