Θα πουλήσουμε τα F-16 Block 30 και Mirage 2000 στην Ουκρανία; Βούιξε ο διεθνής τύπος πως το Κίεβο είναι ο υποψήφιος αγοραστής


Η είδηση μεταδόθηκε λίγο αφότου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε πως η Ρωσία θα χτυπήσει τα ουκρανικά F-16 όπου και εάν βρίσκονται, ακόμη και σε νατοϊκά αεροδρόμια

Τις τελευταίες ώρες δημοσιεύθηκαν στο διαδίκτυο άρθρα από ξένα αμυντικά μέσα που αναφέρονται στην πιθανότητα αποστολής ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 Block 30 και Mirage 2000-5 στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, η ουκρανική Defence Express ανάρτησε δημοσίευμα με τίτλο «Η Ελλάδα σκοπεύει να πουλήσει μαχητικά F-16 Block 30 και Mirage 2000: Γιατί ενδιαφέρει την Ουκρανία;», ενώ η διάσημη αμερικανική σελίδα The National Interest δημοσιοποίησε και αυτή σχετικό άρθρο με τίτλο «Η Ελλάδα αποσύρει-πουλάει τα παλιά μαχητικά F-16 της-Θα μπορούσαν να καταλήξουν στην Ουκρανία;»

Τι Αναφέρουν Ουκρανοί και Αμερικανοί;

Εννοείται πως υπόβαθρο σε όλες αυτές τις αναφορές αποτελούν οι πρόσφατες δηλώσεις του Έλληνα υπουργού άμυνας Νίκο Δένδια για σημαντικές αλλαγές στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και συγκεκριμένα στον στόλο μαχητικών της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας. Μεταξύ άλλων ο Έλληνας υπουργός ανακοίνωσε πως θα αποσύρουμε παλαιότερα μαχητικά, όπως τα F-16 Block 30, τα F-4 Phantom και τα Mirage 2000-5. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις θα προσπαθήσουμε να βρούμε ενδιαφερόμενους αγοραστές.

«Μεταξύ των πιθανών αγοραστών των ελληνικών μαχητικών F-16 Block 30 και Mirage 2000EG/DG θα μπορούσε να είναι και η Ουκρανία» ανέφερε το Defence Express του Κιέβου, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι η ουκρανική πολεμική αεροπορία μπορεί να ενισχυθεί από τα ελληνικά αεροσκάφη.

Και το The National Interest έγραψε πως «γρήγορα η Ουκρανία θεωρήθηκε από τον διεθνή τύπο ως ένας πιθανός προορισμός των μαχητικών F-16 Block 30 και των Mirage 2000» που θα αποσυρθούν από την ελληνική πολεμική αεροπορία.

Εμείς να σας ενημερώσουμε πως το Κίεβο αναμένεται να παραλάβει ήδη περίπου 40 μαχητικά τύπου F-16 από την Δανία και την Ολλανδία, με τις πρώτες μονάδες να προγραμματίζεται να φτάσουν στην χώρα το καλοκαίρι. 

«Η Ελλάδα σκοπεύει να πουλήσει 40 μαχητικά F-16 Block 30, 34 από τα οποία αποτελούν μονοθέσια αεροσκάφη της έκδοσης F-16C και τα υπόλοιπα 6 της έκδοσης F-16D. Αν η Ουκρανία αποκτήσει αυτά τα 40 αεροσκάφη οι δυνατότητές της θα ενισχυθούν κατακόρυφα, αφού συνολικά θα επιχειρεί 80 μονάδες F-16. Ίσως αυτό είναι αρκετό για να αλλάξουν τα πράγματα στο πεδίο της μάχης» κατέληξε η The National Interest.

πηγη

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη