Η Τουρκία αποχωρεί από τη συνθήκη για τις Συμβατικές Ένοπλες Δυνάμεις στην Ευρώπη (CFE) και ετοιμάζεται για πόλεμο ενώ η ΝΔ τους στέλνει ανθοδέσμες


Η Τουρκία με μια αιφνιδιαστική απόφαση, αποχωρεί απο την Συμφωνία ελέγχου των Εξοπλισμών στην Ευρώπη! Πρόκειται για τη Συνθήκη για τις Συμβατικές Ένοπλες Δυνάμεις στην Ευρώπη (CFE) με το ΦΕΚ της απόφασης να δημοσιεύεται σήμερα και να τίθεται σε ισχύ από τις 8 Απριλίου.

Πρόκειται για μία εξαιρετικά σοβαρή εξέλιξη που αφορά πρωτίστως την Ελλάδα. Με την απόφαση αυτή, είναι πλέον προφανές ότι η Τουρκία ετοιμάζεται για πόλεμο, ενώ δεν θέλει να υφίσταται ευρωπαικο έλεγχο στα Εξοπλιστικά προγράμματα, είτε αυτά αφορούν την πολεμική της βιομηχανία είτε αγορές από τρίτες χώρες.

Με απλά λόγια, η Τουρκία τίθεται εκτός ελέγχου και επίσημα, την ώρα που η Ελλάδα εξακολουθεί να μιλά για θετικό κλίμα και να ανοίγει την κερκόπορτα, με την εγκληματική ευθύνη της κυβέρνησης, προκειμένου να αναβαθμίσει το υφιστάμενο οπλοστάσιο της και να αποκτήσει νέα μαχητικά αεροσκάφη από τις ΗΠΑ.

Μόνο αυταπάτες μπορεί να τρέφει κάποιος που δεν θεωρεί ότι πρώτος στόχος αυτής της ενέργειας είναι η πατρίδα μας.

Με απόφαση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η Τουρκία αποσύρεται από τη Συνθήκη για τις Συμβατικές Δυνάμεις στην Ευρώπη (CFE) την ώρα που ο Μητσοτάκης μοιράζει χρήσιμο οπλισμό στην Ουκρανία.

Η Συνθήκη υπογράφηκε το 1990, έναν χρόνο μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και το τέλος του Ψυχρού Πολέμου

Η απόφαση δημοσιεύτηκε στο σημερινό φύλλο της τουρκικής εφημερίδας της κυβερνήσεως και έχει ισχύ από τις 8 Απριλίου.

Πρόκειται για συνθήκη που υπογράφηκε το 1990, μόλις έναν χρόνο μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Έθετε όρια στον συμβατικό στρατιωτικό εξοπλισμό που μπορούσε να αναπτύξει το ΝΑΤΟ και το τότε Σύμφωνο της Βαρσοβίας, ώστε να μην μπορούν να συγκεντρώνουν δυνάμεις που θα επέτρεπαν στη μία πλευρά να εξαπολύσει ταχεία επίθεση εναντίον της άλλης στην Ευρώπη.

Η Ρωσία αποσύρθηκε επισήμως από τη συνθήκη CFE τον περασμένο Νοέμβριο, ωστόσο είχε αναστείλει την ενεργό συμμετοχή της πριν από πολλά χρόνια.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Οντζού Κετσελί, ανέφερε ότι η Τουρκία «ανέστειλε» την εφαρμογή της Συνθήκης για τις Συμβατικές Ένοπλες Δυνάμεις στην Ευρώπη (CFE).

Ο Κετσελί σε γραπτή του δήλωση αναφέρει ότι η Τουρκία δεν αποχώρησε από τη Συνθήκη για τις Συμβατικές Ένοπλες Δυνάμεις στην Ευρώπη, αλλά ότι «ανεστάλη» η εφαρμογή της συνθήκης.

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ αναφέρει ότι η Ρωσία αποχώρησε από την συνθήκη στις 7 Νοεμβρίου 2023.

«Συνεπώς, δεν υπήρχε δυνατότητα συνέχισης της ουσιαστικής εφαρμογής της συνθήκης», σημείωσε.

Υπογραμμίζοντας ότι η απόφαση για «αναστολή» είναι αναστρέψιμη, ο Κετσελί ανέφερε:

«Το Συμβούλιο του ΝΑΤΟ είχε βγάλει ανακοίνωση επί του θέματος στις 7 Νοεμβρίου. Βγάλαμε και εμείς μια ξεχωριστή ανακοίνωση και είχαμε γνωστοποιήσει την απόφαση μας και τις αιτίες της. Την ημερομηνία κατά την οποία θα τεθούν σε ισχύ οι αποφάσεις των συμμάχων του ΝΑΤΟ, που είναι συμβαλλόμενα μέρη της Συνθήκης για τις Συμβατικές Ένοπλες Δυνάμεις στην Ευρώπη, περί αναστολής της εφαρμογής της συνθήκης, την καθορίζει κάθε σύμμαχος στο πλαίσιο της δικής του εθνικής νομοθεσίας.

Επί του παρόντος, η απόφαση αναστολής έχει τεθεί σε ισχύ από την πλειοψηφία των Συμμάχων στη Συνθήκη για τις Συμβατικές Ένοπλες Δυνάμεις στην Ευρώπη. Η εσωτερική νομική διαδικασία για να τεθεί σε ισχύ η απόφαση μας να αναστείλουμε την εφαρμογή της Συνθήκης για τις Συμβατικές Ένοπλες Δυνάμεις στην Ευρώπη από τις 8 Απριλίου 2024, έχει ολοκληρωθεί και η Προεδρική Απόφαση για το εν λόγω θέμα δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της 5ης Απριλίου 2024».

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη