Υπόθεση F-35 – Στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών βρίσκεται από το πρωί η επιστολή αποδοχής του ελληνικού αιτήματος για την προμήθεια των μαχητικών


Στις 10 Απριλίου, στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων βρέθηκε η επιστολή αποδοχής (LOA) του ελληνικού αιτήματος για την προμήθεια F-35. Το έγγραφο έφθασε στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο γραφείο αμυντικής συνεργασίας της αμερικανικής πρεσβείας (ODC) το απόγευμα της Τρίτης και διαβιβάστηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

Με την άφιξη της επιστολής ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση των 60 ημερών για την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι οι η διακρατική συμφωνία (FMS) πρόκειται να ολοκληρωθεί λίγο πριν τις ευρωεκλογές, καθώς η ισχύς της LOA παρέρχεται στις 9 Ιουνίου.

Στην Αθήνα βρίσκονταν αυτές τις ημέρες αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων αξιωματούχων της κατασκευάστριας εταιρείας Lockheed Martin αλλά και εκπρόσωποι της αρμόδιας για τις πωλήσεις των F-35 υπηρεσίας της αμερικανικής κυβέρνησης (Joint Program Office) προκειμένου να κλείσουν όλα τα ανοιχτά ζητήματα για την προμήθεια των stealth μαχητικών. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η ομάδα των Αμερικανών αξιωματούχων είχε νωρίτερα συνάντηση με τον Νίκο Δένδια, με το κύριο θέμα συζήτησης να είναι τα προγράμματα ασφάλειας εφοδιασμού και πληροφοριών (SSI) τα οποία δεν περιλαμβάνονται στην επιστολή αποδοχής. Η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, στο πλαίσιο της αντίληψης για την ανάληψη βιομηχανικής συμμετοχής στα εξοπλιστικά προγράμματα, στρέφεται στην εξαίρεση των SSI από τη σύμβαση. Τα έργα αυτά αφορούν κυρίως στις υποδομές που θα κατασκευαστούν στη βάση που θα φιλοξενεί τα ελληνικά F-35, δηλαδή στην 117 Πτέρυγα Μάχης της Ανδραβίδας και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τις υποδομές, τα υπόστεγα, την ασφάλεια, το κέντρο κυβερνοάμυνας κ.ά.

Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι η αμερικανική πλευρά ζητά αναλυτική και κοστολογημένη ενημέρωση σχετικά με έργα που προτίθεται να αναλάβει η Αθήνα, καθώς αφορούν σε υποδομές ασφαλείας οι οποίες πρέπει να πιστοποιηθούν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Από το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης θα προκύψει και το τελικό ύψος της σύμβασης, η οποία υπολογίζεται να ξεπερνά κατά τι τα 3 δισ. ευρώ για 20 F-35 χωρίς τα SSI. Αν, ωστόσο, η Αθήνα αποφασίσει να συμπεριληφθούν ορισμένα από τα έργα στη σύμβαση, το κόστος για την προμήθεια των F-35 θα αυξηθεί. Στη σύμβαση περιλαμβάνονται η εκπαίδευση, η εγκατάσταση εξομοιωτών στην Ανδραβίδα και η τεχνική υποστήριξη για τουλάχιστον τρία έτη.

πηγη

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη