ΠΟΥ: Το αλάτι είναι υπεύθυνο για τους θανάτους από ανακοπή καρδιάς - Μείωση αλατιού η λύση!"


Η ανακάλυψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ρίχνει φως στη συσχέτιση μεταξύ της υψηλής κατανάλωσης αλατιού και των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: Τέσσερις στους δέκα θανάτους στην Ευρώπη οφείλονται σε καρδιαγγειακές παθήσεις, ενώ η υπέρταση αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου.

Ο ΠΟΥ έχει κάνει έκκληση για την υιοθέτηση στοχευμένων πολιτικών με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης αλατιού κατά 25%, η οποία εκτιμάται ότι θα μπορούσε να σώσει περίπου 900.000 ζωές έως το 2030. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η υψηλή πρόσληψη αλατιού αυξάνει την αρτηριακή πίεση, η οποία αποτελεί έναν κύριο παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις όπως οι καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά.

Η υψηλή πρόσληψη αλατιού στην Ευρώπη είναι ανησυχητικά υψηλή, με έναν στους τρεις ενήλικες να πάσχει από υπέρταση στη Γηραιά Ήπειρο. Η κατανάλωση αλατιού υπερβαίνει τα συνιστώμενα επίπεδα σε πολλές χώρες, κυρίως λόγω της κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφίμων και σνακ.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι άνδρες έχουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα σε σχέση με τις γυναίκες. Η πιθανότητα να πεθάνει κάποιος νέος από ασθένεια αυτού του τύπου είναι σχεδόν πέντε φορές υψηλότερη στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία σε σχέση με τη Δυτική Ευρώπη.

Συνολικά, η ανακάλυψη αυτή καλεί τους πολίτες και τις πολιτικές αρχές να εστιάσουν στη μείωση της κατανάλωσης αλατιού ως έναν αποτελεσματικό τρόπο πρόληψης των καρδιαγγειακών παθήσεων και της υπέρτασης.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη