Ενδείξεις μυστικής επιχείρησης φιλοσκοπιανών συμφερόντων ο αποκεφαλισμός των προτομών Μακεδονομάχων στην Έδεσσα



Τις βραδινές ώρες της 5ης Σεπτεμβρίου 2022 έγινε ο βανδαλισμός των προτομών τριών μακεδονομάχων που βρίσκονται στον δήμο Έδεσσας. Αναλυτικά ο δήμαρχος Έδεσσας Δημήτρης Γιάννου δήλωσε ότι πρόκειται για μία πολύ λεπτομερή επιχείρηση καθώς οι δράστες δεν έσπρωξαν τις προτομές αλλά τις αποκεφάλισαν με ειδικό μηχάνημα.

Η σημασία των προτομών που βανδαλίστηκαν είναι σημαντική για την ελληνικότητα της Μακεδονίας και η πράξη του αποκεφαλισμού τους είναι συμβολική στον μέγιστο βαθμό. Επεξηγηματικά η πρώτη καταστροφή έγινε στο άγαλμα του Καπετάν Άγρα ή Σαραντέλλου Αγαπηνού με το πραγματικό του όνομα. Ο Σαραντέλλος Αγαπηνός ή Τέλλος Άγρας αποφοίτησε το 1901 από τη Σχολή Ευελπίδων και η επιθυμία του να προσφέρει ουσιαστικότερες υπηρεσίες στην πατρίδα τον ώθησε μετά από λίγους μήνες στην εθελούσια κατάταξη του στα αντάρτικα σώματα που αγωνίζονταν στη Μακεδονία εναντίον των Βουλγάρων κομιτατζήδων.

Με το βαθμό του υπολοχαγού μπήκε ως αντάρτης στο στρατηγική περιοχή του Βάλτου των Γιαννιτσών για να πολεμήσει τους βούλγαρους κομιτατζήδες που εποφθαλμιούσαν την Μακεδονία. Δυστυχώς στις 5 Ιουνίου 1907 ο κομιτατζής Ζλάταν εκμεταλλεύτηκε το ήθος και την τιμιότητα του Άγρα και τον εξαπάτησε καλώντας τον άοπλο να συζητήσει την προσχώρηση του στην ελληνικά στρατιωτική δύναμη, αλλά αντίθετα τον αιχμαλώτισε και τον απαγχόνισε κοντά στο χωριό της Καρυδιάς του δήμου Εδέσσης στον νομό Πέλλας.

Οι άλλες δύο δολιοφθορές έγιναν στην προτομή του Αντώνιου Μίγκα, στενού συνεργάτη του έτερου μακεδονομάχου Τέλλου Άγαπηνού που είχε συλληφθεί μαζί του στην ίδια ύπουλη ενέδρα του κομιτατζή Ζλάταν και είχε το ίδιο εθνομαρτυρικό τέλος και στο άγαλμα στο Πάρκο Καταρρακτών στην πόλη της Έδεσσας.

Ο δήμαρχος Έδεσσας Δημήτρης Γιάννου σύμφωνα με δηλώσεις του στο Ράδιο Θεσσαλονίκη 94.5 δεν προέβη σε σαφή εκτίμηση για την ταυτότητα των δραστών. Αλλά συμπλήρωσε ότι κάποιες συμφωνίες, εννοώντας την Συμφωνία των Πρεσπών, έχουν επιτρέψει αυτή την ανθελληνική συμπεριφορά. Στην αυτοψία των ζημιών είχε παραστεί και ο Αστυνομικός Διευθυντής Πέλλας Δημήτρης Περδικάτσης ενώ συνεργεία του δήμου άρχισαν την άμεση αποκατάσταση των ζημιών.

Η δική μας εκτίμηση είναι ότι αυτή η ενέργεια είναι μια μυστική επιχείρηση μιας ξένης υπηρεσίας πληροφοριών που δρα κατά της ελληνικότητας της Μακεδονίας. Είναι πολύ δύσκολο αυτή να είναι μια ενέργεια μεμονωμένων ατόμων με σκοπιανό φρόνημα, λόγω της άρτιας εκτέλεσης της αποστολής με πλήρη επιτυχία μη ανακάλυψης τους από οποιονδήποτε, την χρησιμοποίηση κατάλληλων εργαλείων για τον αποκεφαλισμό των προτομών καθώς και την άφεση των αποκεφαλισμένων προτομών στο ίδιο σημείο για ψυχολογικό επηρεασμό.

Αυτό το αποτέλεσμα επιτάσσει αρκετή χρονική παραμονή στο σημείο της επιχείρησης, άρα απαιτεί μεγάλη προετοιμασία της αναγνώρισης της περιοχής καθώς και της θεσμοθέτησης της καλύτερης στιγμής για την εκτέλεση της επιχείρησης όπου θα υπάρχει ελάχιστη πιθανότητα για την παρουσία τρίτων μαρτύρων.

Συμπερασματικά είναι προφανές ότι σε εκείνη την περιοχή δρα κλιμάκιο κάποιας ξένης υπηρεσίας με φιλοσκοπιανή ατζέντα και οι αντίστοιχες ελληνικές υπηρεσίας αντικατασκοπείας θα πρέπει να αρχίσουν άμεσα την δράση τους για την ανακάλυψη αυτού του δικτύου που δρα αντίθετα με τα συμφέροντα της Ελλάδος.




Θεόδωρος Κωστής 

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη