Ουγγαρία, Σερβία και Αυστρία ενώνουν δυνάμεις για να αντιμετωπίσουν τις μεταναστευτικές ροές


Οι ηγέτες της Ουγγαρίας, της Σερβίας και της Αυστρίαςδεσμεύτηκαν ότι θα λάβουν νέα μέτρα για να περιορίσουν τη ροή των παράτυπων μεταναστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω των Δυτικών Βαλκανίων, σε μια περίοδο που οι συνοριοφυλακές πιέζονται ολοένα και περισσότερο.

Κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους έχουν καταγραφεί 86.581 παράτυπες είσοδοι στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα Δυτικά Βαλκάνια, μια αύξηση της τάξης του 190% σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, σύμφωνα με τη Frontex, τη συνοριακή υπηρεσία της ΕΕ. 

Τα μέτρα θα αποσκοπούν στη μετάθεση της «πρώτης γραμμής άμυνας» της ΕΕ προς τη Βόρεια Μακεδονία αντί για τα νότια σύνορα της Ουγγαρίας με τη Σερβία, την απέλαση των παράτυπων μεταναστών και τον καθορισμό περιοχών εκτός των συνόρων της ΕΕ όπου οι μετανάστες θα υποβάλουν αιτήσεις για να τους χορηγηθεί άσυλο, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία αυτής της προσπάθειας. «Τώρα η γραμμή βρίσκεται στα σερβοουγγρικά σύνορα. Αυτό δεν είναι καλό για τη Σερβία και ούτε κι εμάς μας αρέσει», είπε ο Όρμπαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον καγκελάριο της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ.

«Εάν αλλάξουμε τη νομοθεσία της ΕΕ (…) ώστε τα αιτήματα χορήγησης ασύλου να υποβάλλονται μόνο σε hotspots εκτός της ΕΕ και η είσοδος στην Ευρώπη να μην είναι διασφαλισμένη μέχρι να αξιολογηθούν, τότε τα προβλήματά μας θα λυθούν», πρόσθεσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός, ο οποίος είναι σφοδρός πολέμιος της μετανάστευσης. 

Οι ηγέτες θα ξεκαθαρίσουν τις λεπτομέρειες και το πώς θα χρηματοδοτηθούν τα μέτρα στην επόμενη συνάντησή τους στο Βελιγράδι, είπε ο Όρμπαν.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εσωτερικών της Ουγγαρίας Σάντορ Πίντερ είπε ότι η χώρα του σκοπεύει να αναπτύξει 4.000 συνοριοφύλακες στα νότια σύνορά της, μετά την απόφαση που έλαβε την περασμένη εβδομάδα η Τσεχία να ξαναρχίσει προσωρινά τους ελέγχους στα σύνορα με τη Σλοβακία. Και οι δύο χώρες είναι μέλη του Χώρου Σένγκεν.

«Πρέπει να αλλάξουμε τη νομική κατάσταση στην ΕΕ ώστε να έχουμε πραγματικά αποτελεσματικές διαδικασίες ασύλου και αν η απόφαση είναι να επιστρέψουν (οι μετανάστες στις χώρες προέλευσής τους), τότε θα πρέπει να έχουμε αποτελεσματικά διαδικασίες για την επιστροφή τους», δήλωσε από την πλευρά του ο Νεχάμερ. «Έχει ήδη παρέλθει η ώρα για δράση», πρόσθεσε. 

 Ο Βούτσιτς είπε ότι η Σερβία θα εναρμονίσει το καθεστώς χορήγησης βίζας με εκείνο της ΕΕ ώστε οι μετανάστες να μην χρησιμοποιούν τη Σερβία ως χώρα πρώτης εισόδου. Σημείωσε ότι καταγράφεται σημαντική αύξηση στις αφίξεις μεταναστών από τη Συρία, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν. Η Σερβία, πρόσθεσε, δεν θέλει να γίνει hotspot για μετανάστες.

Η Frontex τον περασμένο μήνα ανέφερε ότι ο δρόμος των Δυτικών Βαλκανίων παραμένει η πιο ενεργή μεταναστευτική οδός προς την ΕΕ. «_Ο υψηλός αριθμός παράτυπων διελεύσεων των συνόρων μπορεί να αποδοθεί στις επαναλαμβανόμενες απόπειρες διέλευσης από μετανάστες που βρίσκονται ήδη στα Δυτικά Βαλκάνια»,_ υποστήριξε.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη