Schwerer Gustav:Tο Mεγάλο Kανόνι Tου Χίτλερ


Κατά την διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, ο Αδόλφος Χίτλερ, θέλοντας να εισβάλει στη Γαλλία, προέβη στην κατασκευή ενός μεγάλου όπλου που θα μπορούσε να διεισδύσει στις οχυρώσεις της γαλλικής γραμμής ΜΑΖΙΝΌ ώστε να είναι ικανό να φέρει σοβαρά πλήγματα στην γραμμή αμύνης του αντιπάλου.

Ήταν το μεγαλύτερο και βαρύτερο  πυροβόλο όπλο που κατασκευάστηκε ποτέ και αναγκαστικά κινείτο πάνω σε σιδηροδρομικές  ράγες . Το νέο όπλο ήταν ένα πυροβόλο όπλο ύψους 12 μέτρων, μήκους 47 μέτρων, βάρους 1.350 τόνων και πυροβόλουσε βλήματα των 10 τόνων, η κάνη του είχε μήκους 30 μέτρων. Το μήκος της οβίδας που πυροδοτούσε το Schwerer Gustav, ήταν 3,6 μέτρα και το βάρος της κάθε μιας έφτανε τους 7,1 τόνους. Ήταν κατασκευασμένες να φτάνουν 38 χιλιόμετρα μακριά και να εισχωρούν σε τσιμέντο πάχους 7 μέτρων, ή σε σιδερένια πλάκα πάχους ενός μέτρου. Το όπλο έγινε γνωστό ως το “Μεγάλο Gustav”. Το μέγεθός του ήταν τέτοιο που ήταν εύκολος στόχος για τις βολές των συμμαχικών δυνάμεων. Επίσης χρειαζόταν ένας αριθμός πληρώματος περίπου 2.000 ατόμων για να λειτουργήσει, ενώ για να στηθεί ήθελε μέρες. Όσο για τις βολές χρειαζόταν ώρες ρυθμίσεων για να πραγματοποιήσει την βολή ενώ μπορούσε να ρίχνει μόνο 15 βολές την ημέρα.

Το  όπλο μαζικής καταστροφής κατασκευάστηκε από την εταιρία Krupp. Δύο όπλα αυτού του τύπου διατάχθηκαν, το δεύτερο ονομάστηκε Ντόρα. Η Ντόρα ήταν το δεύτερο όπλο που παρήχθη, και αναπτύχθηκε εν συντομία εναντίον του Στάλινγκραντ, αλλά οι Γερμανοί το απέσυραν γρήγορα  όταν ο Σοβιετικος στρατός απειλούσε να περικυκλώσει το όπλο. Μέσα σε ένα χρόνο αντιμετώπισαν πρόβλημα στη χρήση του υπερόπλου, ενώ οι συμμαχικές δυνάμεις επέφεραν πλήγματα στα Gustaν που απόμειναν. Η Ντόρα καταστράφηκε πριν τελειώσει ο πόλεμος και ανακαλύφθηκε δυτικά από αμερικανικά στρατεύματα.
Στις 14 Απριλίου 1945 ο Schwerer Gustav καταστράφηκε για να αποφευχθεί η σύλληψή και η χρησιμοποίηση του από τον Κόκκινο Στρατό. Στις 22 Απριλίου 1945, τα ερείπια τού όπλου ανακαλύφθηκαν σε ένα δάσος 15 χιλιόμετρα βόρεια του Auerbach και περίπου 50 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Chemnitz . Το καλοκαίρι του 1945 το Schwerer Gustav μελετήθηκε από σοβιετικούς ειδικούς και το φθινόπωρο του ίδιου έτους μεταφέρθηκε στο Merseburg , όπου οι Σοβιετικοί συγκέντρωναν γερμανικό στρατιωτικό υλικό.  Στη συνέχεια, η διαδρομή του όπλου χάθηκε.

cognoscoteam.gr

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη