Μόντης Κολίλας: Όλες οι προδοσίες κατά της Β. Ηπείρου μετά το 1990 έγιναν από τη ΝΔ


Χαιρετισμό στη διαβούλευση με θέμα “το μέλλον της Βορείου Ηπείρου”, που διοργανώθηκε από το Παρατηρητήριο “Οι Απ’ έδω” στα γραφεία της Ένωσης Ποντίων Νίκαιας – Κορυδαλλού, απηύθυνε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μόντης Κολίλας, υποψήφιος Ευρωβουλευτής με το κόμμα “Πατριώτες – Πρόδρομος Εμφιετζόγλου”.

Ο κ. Κολίλας, με καταγωγή από τη Χιμάρα και με έντονη δραστηριότητα στα κοινά του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, δεν μάσησε τα λόγια για την κατάσταση που επικρατεί στη Βόρειο Ήπειρο, καταλογίζοντας ευθύνες στις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας οι οποίες από το 1990 και μετά επιβραβεύουν με τις πράξεις τους την εθνοκάθαρση που διαπράττουν οι Αλβανοί εις βάρος της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.

Ολόκληρος ο χαιρετισμός του κ. Μόντη Κολίλα

Κυρίες και κύριοι καλημέρα σας.

Θα ήθελα από την πλευρά μου να συγχαρώ τα μέλη του Παρατηρητήριου

“Οι απ’ έδω” για τη διοργάνωση της διαβούλευσης με θέμα “το μέλλον της Βορείου Ηπείρου”.

Το μεγάλο ζητούμενο όμως είναι κατά πόσο ο Ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου θα έχει μέλλον με όλα όσα συντελούνται στις ημέρες μας.

Είναι οφθαλμοφανές ότι ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός υφίσταται μία λευκή εθνοκάθαρση στις δεκαετίες που ακολούθησαν την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος.

Δεν θα είναι υπερβολή αν πούμε ότι εδώ και λίγα χρόνια τα πράγματα είναι χειρότερα στην επικράτεια του αλβανικού κράτους απ’ ότι ήταν την εποχή της χοτζικής δικτατορίας, από την άποψη ότι τότε ήξερες τι συνέβαινε και φυλαγόσουν, ενώ τώρα που νομίζεις ότι υπάρχει δημοκρατία, δρας και λες τη γνώμη σου ελεύθερα αλλά τελικά διώκεσαι.

Το είδαμε με τις δολοφονίες του Αριστοτέλη Γκούμα και του

Κωνσταντίνου Κατσίφα, το βλέπουμε εδώ και ένα χρόνο με τη φυλάκιση του εκλεγμένου Δημάρχου Χιμάρας Φρέντη Μπελέρη, το βλέπουμε από την καταδίκη του ομιλούντος σε οκτώ χρόνια φυλάκιση, το βλέπουμε και από τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις που υφίστανται στα σύνορα

από την αλβανική αστυνομία Βορειοηπειρώτες που αγωνίζονται για τα εθνικά τους δίκαια στις πατρογονικές τους εστίες.

Όμως σε αυτό δεν θα κατηγορήσω σε πρώτο βαθμό το αλβανικό κράτος και την κυβέρνηση Ράμα που έχει εξαπολύσει ένα εξόφθαλμο πογκρόμ εναντίον μας. Όχι! Γιατί ο Ράμα κάνει τη δουλειά του και την κάνει όσο καλύτερα μπορεί!

Οι κατηγορίες μου στρέφονται κυρίως στο λεγόμενο εθνικό κέντρο, τις ελληνικές κυβερνήσεις που εδώ και 34 χρόνια παρακολουθούν ως θεατές τη σταδιακή εθνοκάθαρση που συντελείται στη Βόρειο Ήπειρο και με αυτόν τον τρόπο καθίστανται συνένοχες.

Από το 1991 όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις πορεύονται με το ευχολόγιο της «ευρωπαϊκής πορείας», της Αλβανίας. Μας διατυμπανίζουν δηλαδή ότι η Ελλάδα συναινώντας στην ένταξη της Αλβανίας στους ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς θα αναγκάσει τα Τίρανα να σεβαστούν τα δικαιώματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.

Αυτό όμως στην πράξη έφερε μία τεράστια αποτυχία, αφού, ειδικά τα τελευταία 15 χρόνια, βλέπουμε καταπάτηση των δικαιωμάτων μας, διωγμούς, φυλακίσεις έως και φόνους.

Το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης φυσικά σε αυτή την κατάσταση το φέρουν από το 1991 οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας.

Αυτή είναι η αλήθεια και ας στεναχωρηθούν κάποιοι. Και θα μιλήσω με γεγονότα. Επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας και Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 1991 η Ελλάδα ενέκρινε την ένταξη της Αλβανίας στον ΟΑΣΕ, τότε ΔΑΣΕ. Το «ευχαριστώ» της Αλβανίας ήταν το πογκρόμ κατά των

Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου τον Απρίλιο του 1994 με αποκορύφωμα τη φυλάκιση πέντε ηγετικών στελεχών της Ομόνοιας.

Επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας και Κώστα Καραμανλή η Ελλάδα ενέκρινε στις 15 Ιανουαρίου 2009 την Σύνδεση και Σταθεροποίηση της Αλβανίας με τις Ευρωπαϊκές Κοινότητες και ένα μήνα μετά, στις 17

Φεβρουαρίου 2009, την ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ!

Οι Αλβανοί εξέφρασαν την… ευγνωμοσύνη τους ένα χρόνο μετά, στις 12 Αυγούστου 2010, με τη δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα στη Χιμάρα επειδή μιλούσε ελληνικά στον τόπο του.

Τον Ιούνιο του 2014 ο πρωθυπουργός της Ελλάδος, πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αντώνης Σαμαράς ενέκρινε να δοθεί στην Αλβανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Αλβανία είπε και πάλι ένα μεγάλο «ευχαριστώ» πρώτα με την κατεδάφιση του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου στους Δρυμάδες το 2015 και ένα ακόμα μεγαλύτερο «ευχαριστώ» στις 28 Οκτωβρίου 2018 με τη δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα στους Βουλιαράτες.

Πεντέμισι χρόνια μετά τη δολοφονία Κατσίφα η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει κάνει τίποτα για τη διαλεύκανση αυτού του εγκλήματος,αντίθετα το επιβραβεύει κιόλας, όπως μαρτυρούν οι φωτογραφίες του νεοδημοκράτη Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου αγκαλιά με τα στελέχη της RENEA, δηλαδή τους δολοφόνους του παλικαριού.

Επίσης στα τέλη Μαρτίου του 2023, η ίδια κυβέρνηση συναινούσε να ανάψει το πράσινο φως για ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Αλβανία και

Σκόπια. Προηγήθηκε η παραχώρηση του ιστορικού Ζαππείου Μεγάρου για την έκθεση των έργων κακοτεχνίας του Έντι Ράμα, στα εγκαίνια της

οποίας παραβρέθηκε ο κ. Μητσοτάκης με το μισό υπουργικό συμβούλιο και τη μισή κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός έδειξε εμπράκτως την απεριόριστη

ευγνωμοσύνη του, δύο μήνες αργότερα, με τη φυλάκιση του εκλεγμένου Δημάρχου Χιμάρας Φρέντη Μπελέρη αλλά και την καταδίκη του συνεργάτη του Παντελή Κοκαβέση.

Από την κυβέρνηση Μητσοτάκη εδώ και ένα χρόνο δεν βλέπουμε καμία κύρωση στην Αλβανία, κανένα ουσιαστικό μέτρο κατά της κυβέρνησης Ράμα, παρά μόνο ευχολόγια και κάποιες κινήσεις συμβολικού χαρακτήρα και μόνο.

Έχουμε όμως την εισήγηση της αδερφής του πρωθυπουργού, κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, για την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Έχουμε επίσης και την Υφυπουργό Εξωτερικών Αλεξάνδρα

Παπαδοπούλου, η οποία συμμετείχε πριν 11 χρόνια στο ψευδές κατηγορητήριο κατά του ηρωικού προξένου μας στην Κορυτσά

Θεόδωρου Οικονόμου – Καμαρινού, να υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να χαλάσουν οι ελληνο-αλβανικές σχέσεις για τον δήμαρχο μίας μικρής πόλης.

Έχει αποδειχτεί περίτρανα ότι κάθε φορά που μία κυβέρνηση της Νέας

Δημοκρατίας στρώνει το ευρωπαϊκό χαλί στην Αλβανία, η τελευταία

προβαίνει, αργά ή γρήγορα, σε μία κίνηση εθνοκάθαρσης κατά του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.

Για όλα αυτά λοιπόν το μόνο που μπορούμε να κάνουμε άμεσα, ώστε να

σταλεί στην κυβέρνηση το μήνυμα ότι δεν μπορεί να συμπεριφέρεται με

αλαζονεία και απαξίωση στα εθνικά μας θέματα και ειδικά στο

Βορειοηπειρωτικό, είναι να ψηφίσουμε στις επικείμενες ευρωεκλογές τις πατριωτικές δυνάμεις της χώρας μας.

Σας ευχαριστώ πολύ.

epirus.top

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη