Μακελειό σε συναυλιακό χώρο στη Μόσχα με πυροβολισμούς και εκρήξεις από τρομοκράτες - 40 νεκροί και 100 τραυματίες


Τουλάχιστον 4 δράστες, εισέβαλαν στο ισόγειο του Δημαρχείου Crocus και άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα.

Ασύλληπτο μακελειό στη Μόσχα από αδίστακτους δράστες που ήθελαν όσο το δυνατόν περισσότερους νεκρούς.
Τουλάχιστον τέσσερα άτομα με στολές παραλλαγής εισέβαλαν το απόγευμα της Παρασκευής (22/3/2024) στον συναυλιακό χώρο «Crocus City Hall» στη Μόσχα και άνοιξαν πυρ την ώρα που λάμβανε χώρα συναυλία.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες εικάζεται ότι περίπου 40 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν ως αποτέλεσμα της τρομοκρατικής επίθεσης.
Το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων αναφέρει ότι οι διασώστες έχουν απεγκλωβίσει 100 άτομα από το υπόγειο του Δημαρχείου.
Οι άγνωστοι τρομοκράτες άνοιξαν πυρ εναντίον του πλήθους πριν από τη συναυλία.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στο κτίριο βρισκόταν ομάδα ενόπλων και ήταν με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα άγνωστοι ένοπλοι με τουφέκια επιτέθηκαν αρχικά στο ισόγειο και στη συνέχεια μέσα στην αίθουσα συναυλιών λίγο πριν από μια συναυλία του ροκ συγκροτήματος Picnic.

Ο χώρος τυλίχθηκε στις φλόγες

Μετά τους πυροβολισμούς, η αίθουσα συναυλιών τυλίχθηκε στις φλόγες.
Οι δράστες πιθανότατα με χειροβομβίδες
Στο σημείο αναπτύχθηκαν οι ειδικές δυνάμεις.
Αναφέρεται ότι έχει καταρρεύσει μερικώς η οροφή  ενώ στο σημείο της τραγωδίας εστάλησαν δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα τα οποία πραγματοποίησαν ρίψεις νερού, προκειμένου να σβήσουν τη φωτιά.


Υποψίες για Ουκρανούς τρομοκράτες - Οι προειδοποιήσεις των δυτικών πρεσβειών

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από δύο εβδομάδες οι πρεσβείες των ΗΠΑ και της Ευρώπης στη Μόσχα εξέδωσαν προειδοποιήσεις στους πολίτες τους για πιθανές επιθέσεις σε πολυσύχναστα μέρη στη Μόσχα.
Έτσι οι ρωσικές αρχές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο πίσω από την τρομοκρατική επίθεση να βρίσκονται Ουκρανοί.

Zakharova: Είναι τρομοκρατική επίθεση

Τρομοκρατική επίθεση χαρακτήρισε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova το λουτρό αίματος στο Crocus City Hall, προσθέτοντας ότι η Ρωσία δέχεται συλλυπητήρια από όλο τον κόσμο.
«Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δέχεται μηνύματα από όλο τον κόσμο από απλούς πολίτες που εκφράζουν συλλυπητήρια σε σχέση με την τρομερή τραγωδία στο Crocus City Hall» σημείωσε η Zakharova.

ΗΠΑ: Τρομερό περιστατικό - Δεν συνδέεται με κάποιο τρόπο η Ουκρανία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μέσω σχολίου του Λευκού Οίκου καταδίκασαν κι επίσημα την πολύνεκρη επίθεση στο συναυλιακό χώρο στη Μόσχα, χαρακτηρίζοντάς την ως ένα «τρομερό» περιστατικό.
«Οι εικόνες είναι απλά φρικτές και είναι δύσκολο να τις παρακολουθήσει κανείς», τόνισε σχετικά στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας John Kirby.

Ο εκπρόσωπος του Biden επέμεινε επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν καμία πληροφορία για την επίθεση, ούτε πιστεύουν ότι συνδέεται με κάποιο τρόπο με την Ουκρανία.

city_hall.jpg
Ίσως οι δράστες να μην ήταν Σλάβοι – Πώς συνδέονται με τις ουκρανικές επιθέσεις στη ρωσική μεθόριο

Η Ρωσική Υπηρεσία Πληροφοριών FSB επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν νεκροί και τραυματίες από την τρομοκρατική επίθεση.
Η επίθεση θα μπορούσε να εξαπολυθεί ως απάντηση στον μαζικό εντοπισμό και κράτηση υποστηρικτών των φιλοουκρανικών ομάδων στη Ρωσία από την FSB.
Ο αριθμός των συλλήψεων τις τελευταίες μέρες είχε αυξηθεί σημαντικά.
Ο ουκρανικός στρατός πιθανότατα χρησιμοποίησε τις επιθέσεις στα ρωσικά σύνορα για να επιτρέψει σε ειδικά προετοιμασμένους μαχητές να διεισδύσουν στο ρωσικό έδαφος.
Οι σαμποτέρ που εκπαιδεύτηκαν σε χώρες του ΝΑΤΟ είχαν ως στόχο να εξαπολύσουν τρομοκρατικές επιθέσεις, πιθανολογεί η FSB.
Υπάρχουν αναφορές ότι οι επιτιθέμενοι δεν ήταν σλάβοι.
Πολύ πιθανό ΝΑΤΟ και Ουκρανία προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν ορισμένες εθνοτικές μειονότητες για να κρύψουν την ευθύνη τους.
Η τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα σίγουρα θα προκαλέσει την κλιμάκωση.
Η Μόσχα ενδέχεται να εξαπολύσει αντίποινα στα κέντρα αποφάσεων στο κέντρο του Κιέβου.

Στη μνήμη όλων η επίθεση των Τσετσένων στο θέατρο της Μόσχας

Το λουτρό αίματος στο Crocus City Hall ανακαλεί στη μνήμη την επίθεση των 50 ενόπλων Τσετσένων στο θέατρο Dubrovka στις 23 Οκτωβρίου 2002 η οποία περιλάμβανε 850 ομήρους και έληξε με το θάνατο τουλάχιστον 170 ατόμων.
Οι τρομοκράτες ισχυρίστηκαν πίστη στο ισλαμιστικό αυτονομιστικό κίνημα στην Τσετσενία και απαίτησαν την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την Τσετσενία καθώς και τον τερματισμό του Δεύτερου Πολέμου της Τσετσενίας.
Λόγω της διάταξης του θεάτρου, στάθηκε αδύνατο στο να εισέλθουν εντός του χώρου οι ειδικές δυνάμεις μέσω ενός διαδρόμου μήκους 30 μέτρων και να προχωρήσουν σε μια καλά προστατευμένη σκάλα προτού φτάσουν στην αίθουσα στην οποία κρατούνταν οι όμηροι, καθώς οι τρομοκράτες είχαν πολυάριθμα εκρηκτικά, με τα πιο ισχυρά από αυτά να είναι στο κέντρο της αίθουσας.
Ωστόσο οι άντρες της ειδικής μονάδας της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας, με την υποστήριξη μιας μονάδας του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών, διοχέτευσαν έναν άγνωστο χημικό αέριο στο σύστημα εξαερισμού του κτιρίου και ξεκίνησαν την επιχείρηση διάσωσης.
Το αποτέλεσμα ήταν να πεθάνουν όλοι οι τρομοκράτες καθώς και επίσης και περίπου 130 όμηροι κατά τη διάρκεια της πολιορκίας, συμπεριλαμβανομένων 9 αλλοδαπών, λόγω της τοξικής ουσίας που διοχετεύθηκε στο θέατρο.

Καταγραφή111.PNG

Βίντεο - σοκ από τη στιγμή των πυροβολισμών στη Μόσχα


Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη