Οι ΗΠΑ αναπτύσσουν νέο «αεροπλάνο για την ημέρας κρίσης»


Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναπτύξουν ένα νέο «αεροπλάνο της ημέρας της μοίρας» που θα επιτρέψει στον πρόεδρο να συνεχίσει να διευθύνει τη χώρα σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου ή άλλης μεγάλης καταστροφής που θα κατέστρεφε τα κέντρα διοίκησης και ελέγχου στο έδαφος, ανακοίνωσε η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία.

Η σύμβαση 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το έργο SAOC (Survival Air Operations Center) ανατέθηκε στην Sierra Nevada Corporation , δήλωσε εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

Οι εργασίες για το νέο στρατιωτικό αεροσκάφος στρατηγικής διοίκησης και ελέγχου θα πραγματοποιηθούν στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Κολοράντο, τη Νεβάδα και το Οχάιο , αναφέρει η δήλωση.

Η προθεσμία για την υλοποίηση του έργου είναι το 2036 , προσθέτουν.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, το SAOC θα βασίζεται σε μια εμπορική έκδοση του τζετ που θα βελτιωθεί και θα τροποποιηθεί ώστε να πληροί τα πρότυπα του Πενταγώνου .

«Η ανάπτυξη αυτού του κρίσιμου συστήματος εθνικής ασφάλειας διασφαλίζει ότι η πυρηνική ικανότητα διοίκησης, ελέγχου και επικοινωνιών του υπουργείου είναι επιχειρησιακά σχετική και ασφαλής για τις επόμενες δεκαετίες», ανέφερε η δήλωση.

Το SAOC προορίζεται να αντικαταστήσει το παλιό αεροσκάφος E-4B NightWatch ή το Εθνικό Αερομεταφερόμενο Κέντρο Επιχειρήσεων που χρησιμοποιείται επί του παρόντος από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ.

Βασισμένο στο Boeing 747 , το E-4B κυκλοφορεί από τα μέσα της δεκαετίας του 1970.

Τα αεροπλάνα υποτίθεται ότι θα «αποσυρθούν» στις αρχές του 2030 . Σύμφωνα με το Reuters, τα αεροπλάνα γίνονται όλο και πιο δύσκολο να συντηρηθούν, καθώς τα ανταλλακτικά τους είναι ξεπερασμένα .

Για γνωστούς λόγους, το Πεντάγωνο προφανώς δεν αποφάσισε να αναθέσει τις εργασίες για το νέο αεροπλάνο στην Boeing .

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ χρησιμοποιεί αυτή τη στιγμή τέσσερα αεροσκάφη «Doomsday», με τουλάχιστον ένα σε συνεχή ετοιμότητα.

Τα E-4B διαθέτουν προηγμένο εξοπλισμό επικοινωνίας, μπορούν να ανεφοδιαστούν με καύσιμα στον αέρα και μπορούν να αντέξουν πυρηνικά χτυπήματα και διάφορα ηλεκτρομαγνητικά φαινόμενα.

Η Ρωσία διαθέτει επίσης τέσσερα «αεροπλάνα της μοίρας» βασισμένα στον τύπο Il-80 .

Το αεροπλάνο ανέβηκε στους ουρανούς για πρώτη φορά το 1985 και τα τελευταία χρόνια ο εξοπλισμός επικοινωνίας του έχει αναβαθμιστεί.

Το 2022 , μια πηγή είπε στο RIA Novosti ότι τα αεροσκάφη μπορούν πλέον να ανταλλάσσουν δεδομένα με ρωσικά πυρηνικά υποβρύχια.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη