Απαίτηση Σοκ από ΗΠΑ: Ζητούν από την Ελλάδα τα Patriot είχαν αποσταλεί στη Σαουδική Αραβία για την Ουκρανία - Απειλή για την Εθνική Ασφάλεια

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απαιτούν από την Ελλάδα να παραδώσει στην Ουκρανία τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot που είχαν αποσταλεί στη...


Οι Ηνωμένες Πολιτείες απαιτούν από την Ελλάδα να παραδώσει στην Ουκρανία τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot που είχαν αποσταλεί στη Σαουδική Αραβία, ;όπως αποκαλύπτει η ουκρανική Strana

H κυβέρνηση Μητσοτάκη δέχεται εκ νέου στις πιέσεις από το ΝΑΤΟ για να στηρίξει τον Zelensky, κινδυνεύοντας να διαπράξει ένα τεράστιο στρατηγικό λάθος, θέτοντας σε κίνδυνο τα ίδια τα θεμέλια της εθνικής ασφάλειας και της γεωπολιτικής αυτονομίας της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, οι Ηνωμένες Πολιτείες απαιτούν από την Ελλάδα να παραδώσει στην Ουκρανία τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot που είχαν αποσταλεί στη Σαουδική Αραβία, αποκαλύπτει η ουκρανική Strana επικαλούμενη ελληνικά έντυπα.

Το ουκρανικό μέσο επισημαίνει την αυξανόμενη πίεση της Ουάσινγκτον προς την Αθήνα.

Η αμερικανική κυβέρνηση καλεί τους Ευρωπαίους συμμάχους να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη στην παροχή οπλισμού.

Η Ελλάδα, ωστόσο, αρνείται να συμμορφωθεί με αυτές τις απαιτήσεις.

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, η χώρα δεν μπορεί να απολέσει συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας που είναι κρίσιμα για τη δική της ασφάλεια.

Έξι συστοιχίες Patriot, εκ των οποίων η μία προστατεύει ενεργειακές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία, εντάχθηκαν σε υπηρεσία το 2023.

Παράλληλα, οι Ηνωμένες Πολιτείες απαιτούν επίσης τη συμμετοχή ελληνικής φρεγάτας σε στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των Houthis, προσθέτει η εφημερίδα.

Νωρίτερα, ο Zelensky είχε ενημερώσει τον Trump για την ετοιμότητά του να αγοράσει δέκα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot από τις Ηνωμένες Πολιτείες.


Πριν από αυτό, ο Zelensky είχε καλέσει τη Δύση να προμηθεύσει την Ουκρανία με περισσότερα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot.

Ο Rubio αλλάζει στρατηγική ως προς το ΝΑΤΟ και η Ελλάδα είναι... το πρώτο θύμα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιθυμούν τη διάλυση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας του ΝΑΤΟ, αλλά καλούν όλους τους συμμάχους να συνεισφέρουν τη δέουσα συνεισφορά τους ώστε να μην μετατραπεί σε συμμαχία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και μιας «χούφτας κατώτερων εταίρων», τόνισε προ ημερών ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Marco Rubio σε συνέντευξή του στον Free Press.

«Είναι το ΝΑΤΟ μια καλή ιδέα; Ναι.

Νομίζω ότι οι συμμαχίες είναι πάντα καλές.

Η ικανότητα να συνάψεις αμυντική συμμαχία με προηγμένες οικονομίες και προηγμένους στρατούς είναι ένας ενισχυτής της απόδοσης για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οπότε, σίγουρα, το ΝΑΤΟ είναι προς το συμφέρον μας.

Τώρα το ερώτημα είναι, τι είδους ΝΑΤΟ; Πρέπει να είναι ένα ΝΑΤΟ όπου οι εταίροι ξοδεύουν σύμφωνα με τις δυνατότητές τους.

Αλλιώς, δεν είναι πραγματικά μια συμμαχία, είναι εξάρτηση», είπε ο Rubio.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όλο και περισσότερες χώρες αυξάνουν τώρα τις αμυντικές δαπάνες υπό την πίεση του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump.

«Αυτός είναι ο σωστός τρόπος. Το ΝΑΤΟ είναι καλό αρκεί να είναι μια πραγματική αμυντική συμμαχία, και όχι οι Ηνωμένες Πολιτείες και μια χούφτα κατώτεροι εταίροι που δεν αναλαμβάνουν το μερίδιο που τους αναλογεί», πρόσθεσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Να θυμίσουμε ότι ο Trump εξετάζει το ενδεχόμενο μιας μεγάλης αλλαγής στην πολιτική του ΝΑΤΟ .

Σύμφωνα με το NBC News, ο πρόεδρος των ΗΠΑ συζήτησε τη δυνατότητα παροχής υποστήριξης εντός του ΝΑΤΟ μόνο σε εκείνα τα μέλη της Συμμαχίας που ξοδεύουν ένα ορισμένο ποσοστό του ΑΕΠ τους για την άμυνα.

Νωρίτερα, το Reuters ανέφερε ότι ο Trump ήταν δυσαρεστημένος με την πρόθεση της Ευρώπης να μειώσει τις αγορές όπλων από τις Ηνωμένες Πολιτείες .

Δυτικά δημοσιεύματα έγραψαν επίσης, επικαλούμενα διπλωμάτες, ότι η Ευρώπη δεν κατανοεί γιατί οι ΗΠΑ απαιτούν να δαπανήσουν το 5% του ΑΕΠ τους για την άμυνα τα μέλη, εάν πιστεύουν ότι η Ρωσία δεν αποτελεί απειλή.

Ρωσικά ΜΜΕ: Για μια ακόμη φορά το ΝΑΤΟ απαιτεί από την Ελλάδα την παράδοση Patriots στην Ουκρανία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν εκ νέου από την Ελλάδα να παραδώσει στην Ουκρανία τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot που είχαν προηγουμένως σταλεί στη Σαουδική Αραβία, επιβεβαιώνει με τη σειρά της και η Komsomolskaya Pravda, επικαλούμενη άρθρο της Καθημερινής.

«Ενώ η Αθήνα προσπαθεί να προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση, <...> η Ουάσινγκτον δέχεται πίεση από το Κίεβο για την παροχή αντιαεροπορικών συστημάτων τύπου Patriot», σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Την ίδια στιγμή, επισημαίνεται, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζουν το αίτημά τους για αποστολή συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας στην Ουκρανία επικαλούμενες τη μείωση της άμεσης στήριξης από τις ΗΠΑ προς το καθεστώς του Zelensky, γεγονός που σημαίνει ότι η ευθύνη για τον εξοπλισμό της χώρας μετακυλίεται στα ευρωπαϊκά κράτη.

Παράλληλα, η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να στερηθεί τα συστήματα Patriot που είναι πολύτιμα για την ίδια, τη στιγμή που προσπαθεί να οικοδομήσει τη δική της πολυεπίπεδη άμυνα.

Νωρίτερα, ρωσικά ΜΜΕ μετέδιδαν των Financial Times ότι χώρες της ΕΕ και του NATO ασκούν πιέσεις στην Ισπανία και την Ελλάδα να παραδώσουν αντιαεροπορικά συστήματα στην Ουκρανία.

Αυτό συνδέεται με τον ισχυρισμό ότι οι αμυντικές ανάγκες των δύο κρατών δεν είναι «τόσο μεγάλες όσο οι ανάγκες της Ουκρανίας».

COMMENTS

Όνομα

ΑΓΓΛΙΑ,10,ΑΘΛΗΤΙΚΑ,12,ΑΛΒΑΝΙΑ,6,ΑΜΕΡΙΚΗ,38,ΑΜΥΝΑ,8,ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ,34,ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ,22,ΑΥΣΤΡΙΑ,6,ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ,2,ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ,1,ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ,64,ΓΑΛΛΙΑ,10,ΓΕΡΜΑΝΙΑ,24,ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ,1,ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ,6,ΔΙΑΣΤΗΜΑ,5,ΔΙΑΦΟΡΑ,194,ΔΙΕΘΝΗ,2014,ΕΕ,16,ΕΛΛΑΔΑ,6,ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ,125,ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ,43,ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ,39,ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ,116,ΕΝΤΟΜΟΦΑΓΙΑ,1,ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ,4,ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ,1855,ΕΠΙΣΤΗΜΗ,3,ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ,1,ΕΥΠ,12,ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ,6,ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ,28,ΙΜΙΑ,3,ΙΡΑΝ,23,ΙΣΠΑΝΙΑ,3,ΙΣΡΑΗΛ,34,ΙΣΤΟΡΙΑ,349,ΙΤΑΛΙΑ,9,ΚΑΝΑΔΑΣ,3,ΚΙΝΑ,15,ΚΟΣΜΟΣ,1,ΚΟΣΟΒΟ,2,ΚΥΠΡΟΣ,39,ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ,8,ΛΙΒΑΝΟΣ,11,ΛΙΒΥΗ,1,ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ,1,ΝΑΤΟ,16,ΞΑΦΝΙΚΑ,58,ΟΥΓΓΑΡΙΑ,10,ΠΑΚΙΣΤΑΝ,2,ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ,6,ΠΑΡΑΞΕΝΑ,1,ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,1,ΠΟΛΙΤΙΚΗ,8,ΠΟΛΩΝΙΑ,8,ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ,6,ΡΟΥΜΑΝΙΑ,2,ΡΩΣΙΑ,52,ΡΩΣΟ-ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ,150,ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ,10,ΣΕΡΒΙΑ,5,ΣΚΟΠΙΑ,3,ΣΛΟΒΑΚΙΑ,1,ΣΟΥΗΔΙΑ,1,ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ,31,ΣΥΝΟΜΟΣΙΟΛΟΓΙΕΣ,5,ΣΥΡΙΑ,26,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,10,ΤΟΥΡΚΙΑ,5,ΥΓΕΙΑ,22,ΥΕΜΕΝΗ,2,BRICS,2,COVID-19,10,
ltr
item
ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ: Απαίτηση Σοκ από ΗΠΑ: Ζητούν από την Ελλάδα τα Patriot είχαν αποσταλεί στη Σαουδική Αραβία για την Ουκρανία - Απειλή για την Εθνική Ασφάλεια
Απαίτηση Σοκ από ΗΠΑ: Ζητούν από την Ελλάδα τα Patriot είχαν αποσταλεί στη Σαουδική Αραβία για την Ουκρανία - Απειλή για την Εθνική Ασφάλεια
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgMSqZmUKh6qiS4fOLhDr7hS3_RUjiPNh6CxdW5ZqBpCNcdcI_9CucdKhvzrGlt4Cm3DFr_GCdz3CgYE7mdn5ev0MGZ-_gMEqKSoBIa1nFgsxs8pQuPz_g_OmGmFrMGJ3hK_FGuKQ1qbaU0B9ZehB1-vWcUPhHcuq8x4WM1sL4uw3A83sDBsprqtRFD3kM/w640-h360/patriot-missile-launcher-romania-2971412.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgMSqZmUKh6qiS4fOLhDr7hS3_RUjiPNh6CxdW5ZqBpCNcdcI_9CucdKhvzrGlt4Cm3DFr_GCdz3CgYE7mdn5ev0MGZ-_gMEqKSoBIa1nFgsxs8pQuPz_g_OmGmFrMGJ3hK_FGuKQ1qbaU0B9ZehB1-vWcUPhHcuq8x4WM1sL4uw3A83sDBsprqtRFD3kM/s72-w640-c-h360/patriot-missile-launcher-romania-2971412.jpg
ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ
https://www.molwnlave.net/2025/04/patriot-houthis.html
https://www.molwnlave.net/
http://www.molwnlave.net/
http://www.molwnlave.net/2025/04/patriot-houthis.html
true
8426351732439679277
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content