Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) εκτιμά ότι περίπου 20.000 μετανάστες αναμένεται να φθάσουν στη νότια Κρήτη.


Αυτή η εκτίμηση βασίζεται σε πληροφορίες που έχουν λάβει τα στελέχη της ΕΥΠ από καταθέσεις λαθρο-μεταναστών που έχουν φτάσει στην Κρήτη το τελευταίο διάστημα. Επιπλέον, αυτοδιοικητικοί φορείς του νησιού έχουν επίσης αντιμετωπίσει την πίεση αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών.

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, σε τέσσερα διαφορετικά περιστατικά μεταφοράς, έφτασαν στην Κρήτη συνολικά 220 άνθρωποι, δημιουργώντας προβλήματα στις προσωρινές συνθήκες φιλοξενίας τους. Η κατάσταση αυτή έχει επισημανθεί εκτενώς από την εφημερίδα "Πατρίς", καθώς οι καθυστερήσεις στη μεταφορά των μεταναστών από την Κρήτη στην Αθήνα επιδεινώνουν τις συνθήκες διαβίωσής τους λόγω έλλειψης κατάλληλων χώρων.

Στο Γιαλισκάρι της Παλαιόχωρας, το πρωί του Σαββάτου, εντοπίστηκαν 60 μετανάστες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στις κατασκηνώσεις Καλαθά για φιλοξενία. Παράλληλα, ακόμα 91 μετανάστες εντοπίστηκαν σε θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης και μεταφέρθηκαν επίσης για προσωρινή φιλοξενία στα Χανιά. Την επόμενη μέρα, άλλοι 35 μετανάστες εντοπίστηκαν στην Τρυπητή της Γαύδου, ενώ άλλοι 32 βρέθηκαν στην περιοχή της Τρυπητής Μεσσαράς. Στα Χανιά, η κατάσταση είναι αντιμέτωπη με σοβαρά προβλήματα, καθώς οι πόροι είναι περιορισμένοι και η κατάσταση ασφυκτική.

Οι πληροφορίες που προέρχονται από μαρτυρίες μεταναστών προβλέπουν την άφιξη τουλάχιστον 4.000 ακόμη μεταναστών. Η αντιδήμαρχος ανέφερε ότι από την αρχή του έτους, δηλαδή σε λιγότερο από 2,5 μήνες, ο Δήμος Χανίων έχει επωμιστεί οικονομικά ένα ποσό περίπου 150.000 ευρώ, κάτι που είναι δυσβάσταχτο για τη λειτουργία του.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη