Απασφάλισε ο Putin - Δεν θα υπάρξουν νικητές αν παρασυρθείτε σε σύγκρουση


Στο Κίεβο σήμερα Τρίτη 8/2 ο Macron για συνομιλίες με τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky

Αν και ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin κατά την χθεσινή πεντάωρη και πλέον συνάντηση που είχε στο Κρεμλίνο με τον Γάλλο ομόλογό του Emmanuel Macron, έκανε λόγο για «χρήσιμες» και «ουσιαστικές» συνομιλίες αναφέροντας πως μερικές από τις ιδέες και τις προτάσεις του Γάλλου προέδρου θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για περαιτέρω κοινά βήματα έτσι ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση στην Ουκρανία, δεν δίστασε να δείξει το πραγματικό του πρόσωπο και τις καυστικές διαθέσεις του.

Αναλυτές αναφέρουν πως από τη στιγμή που ο Putin κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Macron δεν ήταν πρόθυμος ή σε θέση να του προσφέρει κάτι απτό επί των αιτημάτων της Μόσχας - π.χ. όσον αφορά την μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ή ότι δεν θα αναπτυχθούν στρατεύματα και πύραυλοι στο ουκρανικό έδαφος - δεν ήθελε να του προσφέρει κάτι συγκεκριμένο ως αντάλλαγμα.

Άλλωστε από την πρώτη στιγμή που πάτησε στο Κρεμλίνο ο Macron, φάνηκε πως ήταν σε μειονεκτική θέση έναντι του συνομιλητή του, καθισμένος στην άκρη ενός τεράστιου τραπεζιού συνεδριάσεων στην αίθουσα συσκέψεων του Κρεμλίνου και έχοντας απέναντι του το σχεδόν παγωμένο βλέμμα του Putin.

Θα πάμε σε πόλεμο, δεν θα υπάρξουν νικητές

Με περισσότερους από 100.000 Ρώσους στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία ο Putin διεμήνυσε στον Macron πως η Κριμαία είναι Ρωσία (την προσάρτησε βιαίως το 2014 με εισβολή) και προειδοποίησε τους Ευρωπαίους πως σε περίπτωση που η Ουκρανία γίνει κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ, θα βρεθούν αυτομάτως σε πόλεμο με τη Ρωσία.

«Η Ρωσία είναι μια στρατιωτική και πυρηνική υπερδύναμη.

Δεν θα υπάρξουν νικητές, εάν και παρά τη θέλησή σας, συρθείτε σε μια σύγκρουση» είπε ο Putin αποδεικνύοντας πόσο μεγάλο παραμένει το χάσμα μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης όσον αφορά το θέμα της Ουκρανίας.

Δεν είναι αμυντική συμμαχία το ΝΑΤΟ

Παράλληλα ο πρόεδρος της Ρωσίας χλεύασε τους ισχυρισμούς των Δυτικών ότι το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική συμμαχία, αναφέροντας ως παραδείγματα τις επιχειρήσεις στη Σερβία, στο Αφγανιστάν, στη Συρία και στη Λιβύη, ενώ επισήμανε πως η «επανάσταση» του 2014 στην Ουκρανία ήταν επί της ουσίας πραξικόπημα.

Μάλιστα «τρόλαρε» το Κίεβο αναφέροντας πως είναι έτοιμος να προσφέρει πολιτικό άσυλο στον πρώην πρόεδρο της Ουκρανίας, Petro Poroshenko, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για προδοσία ενώ κατηγόρησε την ουκρανική κυβέρνηση ότι προσπαθεί να «στήσει» με «στρατιωτικά μέσα» ένα πόλεμο στα αυτονομιστικά εδάφη της ανατολικής Ουκρανίας.



Macron: Η Ρωσία είναι Ευρώπη

Απέναντι σε αυτές τις τοποθετήσεις ο Macron δεν είπε τίποτα άλλο πέρα από το ότι είναι σημαντικό οι δύο πλευρές να συνεχίσουν να μιλάνε, με τον Putin να μην χάνει και πάλι την καυστικότητα του, αναφέροντας πως ο Macron «τον ταλαιπώρησε» αρκετά στην προσπάθεια του να βρεθεί κάποια διευθέτηση της κρίσης.

Λίγο μετά την τοποθέτηση Putin ότι η Κριμαία είναι ρωσική, ο Macron είπε πως είναι υποχρέωση της Γαλλίας να «έχει την ισχυρότερη δυνατή σχέση με τη Ρωσία».

«Είμαστε δύο μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις, μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Για εμένα είναι ξεκάθαρο.

Αν κάποιος πιστεύει στην Ευρώπη, θα πρέπει να είναι σε θέση να εργαστεί με τη Ρωσία και να βρει τρόπους και μέσα για να οικοδομήσει το μέλλον στην Ευρώπη και με τους Ευρωπαίους» είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Σημάδια σύγκλισης, αλλά οι διαφορές παραμένουν

Πάντως, ο Macron υποστήριξε πως κατόπιν των συνομιλιών με τον Putin, διαπίστωσε σημάδια σύγκλισης σε ό,τι αφορά στην ουκρανική κρίση, αν και, όπως είπε, οι διαφορές παραμένουν.

Παράλληλα, φέρεται να υποστήριξε ότι η δημιουργία μίας νέας στρατηγικής για την ασφάλεια στην Ευρώπη δεν θα έπρεπε να γίνει ακυρώνοντας το δικαίωμα κρατών να ενταχθούν στη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Σημειώνεται πως σήμερα Τρίτη 8/2 ο Macron θα επισκεφθεί το Κίεβο όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Volodymyr Zelenksy.

Κατόπιν των επαφών αυτών, ο Macron αναμένεται να ενημερώσει τηλεφωνικά τον Putin για τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων με τον Ουκρανό ομόλογό του.

πηγη

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη