Χάος καθώς η Ουκρανία προσπαθεί να αναγκάσει τους πρόσφυγες να πάνε σπίτι τους για να πολεμήσουν


Το ουκρανικό κράτος έχει αρχίσει να αρνείται προξενικές υπηρεσίες σε Ουκρανούς άνδρες που ζουν στο εξωτερικό, όπως η ανανέωση διαβατηρίων. Ο λόγος είναι ότι θέλουν να τους αναγκάσουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους - να πολεμήσουν εναντίον της Ρωσίας.

Την Τετάρτη, σκηνές οργής εκτυλίχθηκαν σε προσωρινό προξενείο της Ουκρανίας στην Κρακοβία της Πολωνίας. Οι Ουκρανοί που έκαναν αίτηση στην πρεσβεία αρνούνται να ανανεώσουν τα διαβατήριά τους.

Θυμωμένοι Ουκρανοί φωνάζουν στο προσωπικό. Μάταια.

Νέες οδηγίες

Ο λόγος που ξαφνικά αρνούνται τα νέα διαβατήρια στους Ουκρανούς είναι οι ανανεωμένες οδηγίες του Υπουργείου Εξωτερικών στο Κίεβο. Κάτι που, μεταξύ άλλων, αναφέρει το CNN .

«Η παραμονή στο εξωτερικό δεν απαλλάσσει έναν πολίτη από τα καθήκοντά του έναντι της πατρίδας του. Αυτός είναι ο λόγος που χθες διέταξα μέτρα για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης για τους άνδρες σε ηλικία στρατολόγησης στην Ουκρανία και στο εξωτερικό», εξηγεί ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα στα social media X.

Ο ουκρανικός στρατός χρειάζεται επειγόντως περισσότερους στρατιώτες για τον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας. Και σε αναζήτηση νέου υλικού για την «κρεατομηχανή», όπως λέγεται το μέτωπο, η ουκρανική κυβέρνηση έχει αρχίσει να κοιτάζει όλο και πιο δυτικά. Εναντίον των χωρών της Ε.Ε.

Περισσότεροι από δέκα εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα από την εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022. Περίπου οι μισοί από αυτούς έχουν αναζητήσει καταφύγιο στη γειτονική Πολωνία. Αν και οι περισσότεροι πρόσφυγες αναφέρονται ως γυναίκες και παιδιά, υπάρχουν και αρκετοί άνδρες που έχουν περάσει τα σύνορα εκτός χώρας.

Ως εκ τούτου, έχει καταστεί ιδιαίτερα σημαντικό να αυξηθεί η πίεση στους Ουκρανούς που ζουν στην Πολωνία.

Οργισμένες αντιδράσεις

Οι νέες οδηγίες επηρεάζουν όχι μόνο όσους τράπηκαν σε φυγή, αλλά και Ουκρανούς πολίτες που ζούσαν και εργάζονταν στην Πολωνία για πολλά χρόνια πριν ξεσπάσει ο πόλεμος. Και οι κανόνες αντιμετωπίζονται με οργισμένες αντιδράσεις.

«Όταν ζήτησα από έναν αξιωματούχο ένα επίσημο έγγραφο για το γιατί δεν εκδίδονται διαβατήρια, έμαθα ότι ο Κουλέμπα είχε γράψει μια ανάρτηση στο Facebook. Όταν ο κόσμος ζήτησε γραπτή άρνηση έκδοσης διαβατηρίου, οι εργαζόμενοι τους είπαν ότι δεν αρνούνται. Αλλά όταν ρώτησαν ξανά για τη λήψη διαβατηρίων, είπαν ότι δεν θα εκδώσουν κανένα», γράφει ένας άνδρας στο Tiktok.

«Δεν υπάρχει νομική βάση για την άρνηση των προξενικών υπηρεσιών στους πολίτες. Οι ενέργειές σας δεν παραβιάζουν μόνο την ισχύουσα νομοθεσία της Ουκρανίας, την οποία επεκτείνετε για να ωφεληθούν τα δικά σας συμφέροντα, αλλά και οι διεθνείς νόμοι και κανονισμοί», σχολίασε άλλο άτομο στην ανάρτηση του Kuleba.

Άλλοι πιστεύουν ότι είναι καλό που η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να αναγκάσει τους Ουκρανούς άνδρες να επιστρέψουν στην Ουκρανία.

«Σας ευχαριστώ για το κουράγιο σας να πάρετε αντιδημοφιλείς αλλά εξαιρετικά απαραίτητες αποφάσεις», γράφει ένα άτομο στο X.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη