Πρέσβης της Ρωσίας στη Δανία: Η Ρωσία δεν αποδέχεται τα σύνορα που έχουν επιλέξει αυθαίρετα οι ΗΠΑ στην Αρκτική


Η απόφαση των 
Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής να δημιουργήσουν εξωτερικά σύνορα άνω των 200 ναυτικών μιλίων σε επτά περιοχές των ωκεανών του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Αρκτικής , χωρίς να ζητήσουν τη γνώμη της Επιτροπής για τα Όρια της Ηπειρωτικής Υφαλοκρηπίδας , αποτελεί παραβίαση της Σύμβασης του ΟΗΕ του 1982. για το Δίκαιο της Θάλασσας, προειδοποιεί ο Ρώσος πρέσβης στη Δανία Βλαντιμίρ Μπάρμπιν.

Ο Ρώσος πρέσβης: Οι ΗΠΑ αμφισβητούν τη σταθερότητα της Αρκτικής επεκτείνοντας αυθαίρετα την υφαλοκρηπίδα. 

«Η Ρωσία δεν μπορεί να δεχτεί μια τέτοια προσέγγιση στο διεθνές δίκαιο και δεν αναγνωρίζει τα εξωτερικά σύνορα που οι ΗΠΑ έχουν καθορίσει αυθαίρετα», λέει ο Βλαντιμίρ Μπάρμπιν .

Επισημαίνει ότι ο βυθός είναι μια διεθνής περιοχή που έχει ανακηρυχθεί κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αφαιρέσει σημαντικές περιοχές από την παγκόσμια κοινότητα με αυθαίρετες ενέργειες και περιορίζουν το δικαίωμα άλλων χωρών να έχουν πρόσβαση σε φυσικούς πόρους.

Υπενθυμίζει ότι στις 18 Μαρτίου του τρέχοντος έτους, στη συνεδρίαση του Διεθνούς Οργανισμού για τον Βυθό, η Ρωσία κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να επικυρώσουν τη σύμβαση και να εφαρμόσουν τους κανόνες που περιέχει, τόσο όσον αφορά τα δικαιώματα όσο και τις υποχρεώσεις.

«Η Ρωσία επιμένει να διατηρεί μια ενιαία προσέγγιση για όλες τις χώρες και να αποφεύγει τις εξαιρέσεις.

Εάν η διεθνής κοινότητα δεν αντιταχθεί στα αυθαίρετα αμερικανικά μέτρα, αυτό θα σημαίνει έγκριση του αμερικανικού μοντέλου συμπεριφοράς», προειδοποιεί ο Μπάρμπιν.

Υποδηλώνει ότι θα δημιουργηθεί προηγούμενο για άλλες χώρες να αποφύγουν την Επιτροπή για τα όρια της υφαλοκρηπίδας, αλλά θα υπάρξουν επίσης πρόσθετοι κίνδυνοι και προκλήσεις για τη σταθερότητα στην Αρκτική.

«Οι συμφωνίες των παράκτιων κρατών της Αρκτικής από τη δήλωση του 2008 για ευθυγράμμιση με το υπάρχον νομικό πλαίσιο θα απειληθούν», λέει ο Ρώσος πρέσβης.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη