ΟΗΕ: Η οικονομία της Ρωσίας ξεπερνά τις προσδοκίες


Η οικονομία της Ρωσίας τα πηγαίνει σημαντικά καλύτερα από το αναμενόμενο. Αυτό γράφει σε πρόσφατη έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ΔΝΤ. Η οικονομία αναπτύσσεται, η παραγωγή αυξάνεται και η ανεργία βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό.

2,8 τοις εκατό. Ένα τόσο μεγάλο ποσοστό Ρώσων είναι σήμερα άνεργοι, σύμφωνα με ρωσικές πηγές δεδομένων που επικαλείται μεταξύ άλλων το Reuters. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ένας θεσμός της οικογένειας των Ηνωμένων Εθνών, τοποθετεί τη ρωσική ανεργία στο 3,1%.

Ανεξάρτητα από το ποσοστό που χρησιμοποιείτε, είναι το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας στη χώρα από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Καλύτερα από το αναμενόμενο

Το χαμηλό ποσοστό ανεργίας μπορεί να εξηγηθεί σε μεγάλο βαθμό από το γεγονός ότι ένα σημαντικό ποσοστό του εργατικού δυναμικού βρίσκεται στα χαρακώματα. Στο μέτωπο στην ανατολική Ουκρανία. Η Ρωσία έχει μια κατεστραμμένη από τον πόλεμο οικονομία, όπου χρειάζεται κάθε διαθέσιμο χέρι για να διατηρήσει τη βιομηχανία σε λειτουργία.

Αλλά και συνυπολογιζόμενη στο ΑΕΠ και τη συνολική παραγωγή, η Ρωσία έχει καλές επιδόσεις. Σημαντικά καλύτερο από ό,τι περίμεναν οι δυτικοί αξιολογητές.

Πέρυσι, η ρωσική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 3,6% και φέτος αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,2%. Σε μια νέα έκθεση , το ΔΝΤ αναγκάστηκε έντονα να αναθεωρήσει τις προβλέψεις που είχαν εκπονηθεί τόσο τον Οκτώβριο του περασμένου έτους όσο και τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους.

Η αναπληρώτρια διευθύντρια του ΔΝΤ Πέτια Κόεβα Μπρουκς δίνει τέσσερις εξηγήσεις για το ρωσικό θαύμα. Πρώτον, παρά τις κυρώσεις, οι εξαγωγές πετρελαίου συνεχίστηκαν σε σχεδόν αμετάβλητο επίπεδο. Δεύτερον, οι ρωσικές επιχειρήσεις πραγματοποιούν μεγάλες επενδύσεις. Τρίτον, η ιδιωτική ρωσική κατανάλωση φαίνεται να μην επηρεάζεται, τροφοδοτώντας την ανάπτυξη. Και τέλος, η κυβέρνηση επενδύει σημαντικά χρηματικά ποσά.

- Παρόλο που έχουμε δει σημαντικά μεγαλύτερες αυξήσεις στις επενδύσεις που σχετίζονται με την ασφάλεια, από τις γενικές επενδύσεις, λέει η Petya Koeva Brooks.

Χειρότερα για την ΕΕ

Ενώ η ρωσική οικονομία φαίνεται να αχνίζει σαν τρένο εξπρές, φαίνεται πολύ πιο ζοφερή στο δυτικό τμήμα της Ευρώπης. Το πραγματικό ΑΕΠ μειώθηκε για αρκετές χώρες της ΕΕ πέρυσι. Μεταξύ άλλων για τη Σουηδία, η οποία είχε «ανάπτυξη» μείον 0,2 τοις εκατό το 2023.

Η Γερμανία, η Αυστρία, η Φινλανδία, η Ιρλανδία και όλες οι χώρες της Βαλτικής πάλεψαν επίσης με τη συρρίκνωση των οικονομιών. Χάρη στην οικονομική ανάκαμψη σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ελλάδα, καθώς και η μέτρια ανάπτυξη στη Γαλλία, το καθαρό για ολόκληρη την Ευρωζώνη ήταν θετικό. +0,4 τοις εκατό.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ωστόσο, τα πράγματα φαίνονται πιο φωτεινά. Το ΑΕΠ των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 2,5 τοις εκατό πέρυσι, ανάπτυξη που αναμένεται να ξεπεραστεί φέτος. Τουλάχιστον σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ.

Το ίδρυμα που συνδέεται με τον ΟΗΕ δεν πιστεύει επίσης ότι η ρωσική ανάπτυξη θα παραμείνει στο τρέχον επίπεδο το επόμενο έτος. Στη συνέχεια, η ανάπτυξη αναμένεται να μειωθεί στο 1,8%. Την ίδια ώρα, η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη αναμένεται να ανέλθει σχεδόν στο ίδιο επίπεδο. Μένει να δούμε αν το ΔΝΤ πέτυχε να προβλέψει σωστά αυτή τη φορά ή θα αναγκαστεί να αναδιατάξει τους πίνακές του αυτό το καλοκαίρι, όταν εκπονηθεί η επόμενη έκθεση.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη